​Guvernul de la Londra a infirmat vineri zvonurile privind posibilitatea găzduirii de către Marea Britanie a tuturor meciurilor de la EURO 2020, turneu care din cauza pandemiei de coronavirus a fost amânat pentru perioada 11 iunie-11 iulie 2021, scrie AFP.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

"Aceasta sunt doar speculaţii. Modul în care va fi organizat turneul (şi unde) depinde de UEFA. După cum organizaţia a reafirmat joi, încă se doreşte organizarea EURO 2020 în formatul său iniţial, cu 12 oraşe gazdă", a declarat vineri un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Pentru moment, pe Wembley (Londra) sunt programate şapte meciuri, inclusiv meciurile grupei Angliei, semifinalele şi finala, în timp ce Glasgow va găzdui patru partide, transmite Agerpres.

Guvernul britanic analizează propunerea de a găzdui toate meciurile de la EURO 2020 de fotbal pentru a facilita organizarea turneului final în perioada pandemiei de Covid-19, în timp ce suporterii ar putea reveni în luna mai pe stadioane, anunţa, duminică, presa engleză.

Conform Sunday Times, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Media şi Sporturilor, Oliver Dowden, informa UEFA că stadioanele britanice ar putea găzdui public înaintea restului Europei, graţie avansării campaniei de vaccinare anti-Covid din ţară.

Organizarea meciurilor de la EURO 2020, chiar totalitatea turneului final, în Marea Britanie ar permite limitarea pierderilor financiare legate de încasările din bilete, adăuga jurnalul.

Dublin, Amsterdam, Copenhaga, Sankt Petersburg, Bilbao, Munchen, Budapesta, Baku, Roma şi Bucureşti sunt celelalte oraşe-gazdă ale competiţiei.

În acelaşi timp, intervievat de postul de televiziune Sky News, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Matt Hancock, afirmaă că "nu a văzut nimic" legat de o asemenea propunere şi, deci, în principiu "nu este adevărat".

EURO 2020, care ar urma să aibă loc în această vară, a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de Covid-19, în speranţa că situaţia sanitară se va îmbunătăţi.

Oficial, UEFA va respecta proiectul de organizare al EURO 2020 în 12 oraşe europene, între 11 iunie şi 11 iulie, ceea ce amplifică necunoscutele în plan sanitar, dar şi logistic.

Totodată, Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) lucrează la mai multe scenarii alternative în cazul în care anumite restricţii de deplasare, aşa cum există aproape peste tot, vor rămâne în vigoare, în timp ce mai multe meciuri din cupele europene au fost deja mutate în alte locaţii.

Israel, ţară în care campania de vaccinare înregistrează cel mai avansat stadiu, a propus, de asemenea, găzduirea ultimelor faze ale Ligii Campionilor şi EURO 2020.

Arena Naţională din Bucureşti urmează să găzduiască partidele Austria - Macedonia de Nord (14 iunie), Ucraina - Macedonia de Nord (18 iunie), Ucraina - Austria (22 iunie), toate din Grupa C a competiţiei, precum şi un meci din optimile de finală, pe 29 iunie.