​Sindicatul fotbaliştilor uruguayeni (AFU) a cerut luni Federaţiei engleze de fotbal (FA) să anuleze suspendarea de trei meciuri pe care a dictat-o împotriva lui Edinson Cavani, jucătorul lui Manchester United, sindicatul afirmând că sancţiunea arată viziunea etnocentrică a FA, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ca răspuns la un mesaj de felicitări ce i-a fost adresat de un prieten după ce a marcat două goluri în victoria reuşită de Manchester United la Southampton (3-2) pe 29 noiembrie, Cavani a scris pe Instagram "Gracias negrito" ("mulţumesc, negrişorule"), potrivit Agerpres.

După ce a şters mesajul, Cavani şi-a cerut scuze, iar United l-a apărat, explicând că atacantul a folosit cu intenţii prietenoase acel cuvânt, ce are o conotaţie diferită în America de Sud.

Aceste explicaţii nu au fost suficiente pentru ca jucătorul să evite o suspendare, o amendă de 100.000 de lire sterline şi obligaţia de a urma un curs de conştientizare.

AFU a criticat însă FA, afirmând că aceasta "a comis un act discriminatoriu împotriva culturii şi a felului de viaţă al uruguayenilor".

Comunicatul a fost distribuit pe Twitter de căpitanul naţionalei Uruguayului, Diego Godin.

Sindicatul jucătorilor uruguayeni susţine că atacantul lui United "nu a comis niciodată vreo faptă ce ar putea fi interpretată ca rasistă", iar comentariul ce i-a atras suspendarea este "o expresie obişnuită" în această ţară sud-americană "pentru a face referire cu afecţiune la cineva drag, la un prieten apropiat".

"Sancţiunea arată o viziune părtinitoare, dogmatică şi etnocentrică, ce nu admite decât lectura pe care vrea să o impună plecând de la interpretarea sa subiectivă, părtinitoare şi exclusivă, oricât ar fi ea de falsă", a afirmat sindicatul.

AFU a cerut Federaţiei engleze "să anuleze imediat sancţiunea împotriva lui Edinson Cavani şi să-i restabilească imediat buna reputaţie şi onoarea".

Săptămâna trecută, Academia uruguayană de Litere a acuzat Federaţia engleză de fotbal de "ignoranţă" în cazul lui Cavani. Academia uruguayană de Litere consideră că FA "a comis o nedreptate gravă faţă de sportivul uruguayan şi-a arătat ignoranţa pronunţându-se cu privire la folosirea limbii spaniole, fără să ţină cont de complexitate şi de context".

Cavani, care a reuşit patru goluri pentru United în acest sezon, a ratat meciul de campionat de vineri cu Aston Villa (2-1) din cauza suspendării. El nu va putea fi folosit miercuri în semifinala Cupei Ligii engleze împotriva lui Manchester City şi sâmbătă, în partida cu Watford, din turul 3 al Cupei Angliei.

FA nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a face un comentariu.