Federaţia internaţională de fotbal a anunţat marţi că a deschis o acţiune în justiţie împotriva fostei conduceri şi, în special, a fostului său preşedinte Sepp Blatter, pentru o presupusă gestionare necorespunzătoare a fondurilor, legată de proiectul privind muzeul lansarea FIFA de la Zurich, informează cotidianul L'Equipe.

HotNews.roFoto: Hotnews

După ce a mandatat experţi în vederea realizării unei anchete interne, forul fotbalistic mondial a depus o plângere la Procuratura cantonului Zurich, explicând că a găsit probe privind implicarea directă a lui Blatter, care a condus destinele FIFA între 1998 şi 2015, precum şi a altor persoane, în activităţi dubioase legate de lansarea muzeului respectiv, deschis în 2016, transmite Agerpres.

Costul total al acestui proiect, estimat la 500 milioane de franci elveţieni (circa 460 milioane euro), "putea şi trebuia să fie dedicat dezvoltării fotbalului", conform unui comunicat al FIFA, care a investit 140 milioane de franci elveţieni doar în renovarea clădirii care găzduieşte în prezent muzeul, aflat în centrul oraşului Zurich.

Fosta conducere a FIFA s-a angajat, la rândul ei, să plătească o chirie pentru clădirea respectivă care se va ridica la 360 milioane de franci elveţieni până în 2045.

Conform unui comunicat dat publicităţii de Federaţia internaţională, auditul efectuat de experţi "a relevat o gamă largă de circumstanţe suspecte şi eşecuri în gestionare, dintre care unele pot fi de natură penală şi, prin urmare, trebuie să fie investigate în totalitate de către autorităţile competente".

Sepp Blatter a negat categoric, prin intermediul avocatului său, acuzaţiile pe care i le aduce noua conducere a FIFA. "Acuzaţiile sunt nefondate şi sunt respinse cu vehemenţă", a precizat avocatul Lorenz Erni într-o declaraţie transmisă presei.