Au trecut câteva zile de la scandalul care a cuprins fotbalul european, dar reacțiile continuă să apară. Ladislau Boloni, antrenorul celor de la Panathinaikos Atena, a vorbit pe larg despre incidentul de pe Parc des Princes, unul în urma căruia arbitrul Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism.

Sebastian Coltescu si Pierre WeboFoto: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Care rasism?

"Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiara. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza.

Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română" - Ladislau Boloni, pentru Adevărul.ro.

A spus "negru", nu "cioară"

"Faptul că tu spui «ăla negru», ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce.

O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul «negru» descrie o culoare. Colţescu nu spune «nigger», cuvânt în engleză cu cononaţie rasistă, el nu spune «cioară», care e un cuvânt jignitor în română. Colţescu foloseşte un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit" - Ladislau Boloni.

"Nu mă interesează cum îi cheamă pe arbitri"

"Iar în reacţiile care au curs de aici, am auzit şi o chestie care m-a bulversat. Că al patrulea arbitru (n.r. Sebastian Colţescu) ar fi trebuit să ştie numele antrenorului secund de la formaţia turcă (n.r. Pierre Webo). Dar de unde?!

Ei, oamenii de pe băncile tehnice, cunosc numele tuturor arbitrilor care sunt la un meci? Eu, ca antrenor, întreb din când în când: «Din ce ţară e arbitrul?»

Iar asta doar când am meci internaţional. În rest, habar n-am cum îi cheamă pe arbitri şi nici nu mă interesează.

Şi tot aşa, pe niciun arbitru din lume nu-l interesează cum îl cheamă pe maseurul de pe banca tehnică a celor de la ASA Târgu-Mureş, de pildă! Despre ce vorbim aici?”, a completat Ladislau Boloni pentru sursa citată.

Meciul PSG vs Istanbul BB, din etapa a șasea, ultima, a Grupei H din Champions League, arbitrat de români, a fost întrerupt, marţi, în minutul 14, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului.

Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul cu PSG din Champions League, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia miercuri seară.Meciul s-a încheiat 5-1 pentru PSG.

S-ar putea să te intereseze și: