România a obţinut, alături de Georgia, găzduirea ediţiei din 2023 a Campionatului European under 21. Decizia a fost luată de Comitetul Executiv al UEFA, informează frf.ro.

Campionatul European de Fotbal Under21Foto: frf.ro

“Succesul dosarului de candidatură FRF înseamnă participarea României U21 la turneul final de peste trei ani, a treia calificare consecutivă la EURO reprezentând o premieră istorică la acest nivel pentru fotbalul românesc. Iar România devine singura ţară europeană gazdă la două EURO U21!”, menţionează site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal.

Turneul final, la care vor participa 16 echipe, între care reprezentativele ţărilor-gazdă, va fi organizat în România în două oraşe, Cluj-Napoca şi Bucureşti, fiecare oraş urmând a fi gazda unei grupe.

Stadioanele din România, în ordinea capacităţii, vor fi:

Arena Naţională (Bucureşti) – 54.028 locuri,

Stadionul Steaua (Bucureşti) – 31.254 locuri,

Cluj Arena (Cluj-Napoca) – 30.201 locuri,

Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca) – 23.500 locuri.

În Georgia, partidele se vor desfăşura pe stadioanele Dinamo Arena (Tbilisi) – 54.202 locuri, Stadionul “Mikheil Meskhi” (Tbilisi) – 25.154 locuri, Stadionul Batumi (Batumi) – 20.383 locuri, Stadionul Fazisi (Poti) – 8.200 locuri.

Meciul de deschidere va avea loc în România, iar ultimul act al competiţiei se va desfăşura în Georgia.

“Găzduirea Campionatului European din 2023 înseamnă un mare succes pentru România şi implicit oportunitatea de a ne dezvolta şi mai mult baza de selecţie pentru fotbalul românesc, dar şi posibilitatea de a contribui decisiv la creşterea numărului de jucători implicaţi în fotbal, precum şi a investiţiilor din partea cluburilor în propriile echipe de copii şi juniori. România a primit onoarea şi responsabilitatea de a găzdui EURO 2020, de a organiza tragerea la sorţi pentru acest Campionat European, apoi întreg turneul EURO pentru U19 de anul viitor. În acelaşi timp, Georgia a ratat finala Europa League de anul viitor şi şansa EURO 2020. Dacă privim lucrurile din această perspectivă, este clar că şi alte ţări merită să capete această experienţă şi vizibilitate europeană. Totodată, UEFA a apreciat în repetate rânduri capacitatea de organizare a echipei FRF, avem o echipă de profesionişti care lucrează excelent cu colegii din UEFA Events, ceea ce m-a determinat permanent să fiu încrezător în şansele ţării noastre“, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

România devine astfel singura ţară europeană gazdă la două turnee finale U21, după cel găzduit în 1998.

Campionatul European în formatul cu ţară sau ţări-gazdă a debutat în 1994 şi ediţia 2023 va fi cea cu numărul 16 de acest fel. Până acum au fost gazde, o singură dată, cronologic: Franţa, Spania, România, Slovacia, Elveţia, Germania, Portugalia, Olanda, Suedia, Danemarca, Israel, Cehia, Polonia, Italia, Ungaria şi Slovenia (2021).

Reprezentativa U21 s-a calificat la EURO 2019 din Italia şi San Marino, unde a reuşit cea mai bună performanţă de până acum, disputarea semifinalelor şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor. Campania următoare s-a încheiat luna trecută cu a doua calificare consecutivă, de data aceasta la Euro-2021 din Ungaria şi Slovenia. O altă premieră, singura prezenţă la un turneu final U21 anterioară rezultatelor succesive fiind ediţia 1998, când România a găzduit după calificarea prin preliminarii, scrie News.ro.

Prin găzduirea EURO 2033, România U21 va fi astfel prezentă la al treilea turneu final consecutiv. Iar obiectivul este calificarea în ediţia următoare a Jocurilor Olimpice, Paris 2024, parcursul în Campionatul European U21 din 2023 fiind singurul care oferă această posibilitate, adaugă frf.ro.