UEFA ar putea adopta un „Sistem elvețian” pentru un nou format al Ligii Campionilor, în care participantele vor disputa 10 meciuri în prima fază. Se consideră că sunt prea multe meciuri „fără miză” în actualul format cu câte patru echipe în fiecare grupă, calificarea de pe acum a lui Liverpool printre ultimele 16 făcând lipsit de interes meciul cu Midjtylland - și nu e singurul exemplu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform ziarului The Times, un „sistem elvețian” ar fi o opțiune favorită, în care ar exista 32 sau 36 de echipe într-o singură divizie, fiecare din ele disputând 10 meciuri cu adversari diferiți.

„Nu vor juca contra tuturor celorlalte, dar o tragere la sorți va selecta 10 meciuri – cinci pe teren propriu, cinci în deplasare – pentru fiecare club, cu adversari de forțe diferite, în funcție de clasare”, explică Martyn Ziegler, redactor șef al secției sport de la The Times.

„Punctele din aceste 10 meciuri vor da un singur clasament, din care primele 16 vor merge în faza eliminatorie. Echipa de pe locul 1 va juca cu cea de pe locul al 16-lea, locul al doilea cu al 15-lea ș.a.m.d.”.

Echipele clasate în afara Top 16 vor fi eliminate. Dar cele de la locurile 17-24 vor participa la faza eliminatorie din Europa League.

Interesant: se întrevede că ori sfert-finalistele, ori semifinalistele Ligii Campionilor vor fi incluse automat în ediția următoare, indiferent de clasarea lor în ligile naționale.

Discuțiile privind adăugarea de noi meciuri în Liga Campionilor, mai ales în contextul celei mai aglomerate campanii din istorie, pot fi subiect de controverse.

Iar Ziegler adaugă că „ar însemna aproape sigur că echipele engleze din Europa ar trebui să renunțe la Cupa Ligii și ar putea duce și la renunțarea la rejucările din Cupa Angliei”.

Nu va fi ceva negativ pentru cluburile care iau parte invariabil la Liga Campionilor, dar pentru cluburile de mai jos din campionatul englez ar putea fi o problemă din cauza pierderii de venituri.

Se crede că există suficientă susținere pentru „sistemul elvețian” și este oricum o propunere interesantă, fiecare meci din grupă fiind în teorie o confruntare intensă. Ziegler a și oferit o variantă despre cum ar fi jucat Liverpool în actuala Ligă a Campionilor – fără a înfrunta echipe engleze.

În simulare, cormoranii ar fi jucat cu Real Madrid și PSG (bolul 1), Dortmund, Șahtior Donețk și Ajax (bolul 2), RB Leipzig, Lazio și Krasnodar (bolul 3), Club Brugge și Rennes (bolul 4). (This Is Anfield)