Naționala Under 21 pregătită de Adrian Mutu s-a calificat la Campionatul European, după ce a remizat cu Danemarca, scor 1-1, pe arena "Ilie Oană" din Ploiești, în ultimul meci al preliminariilor. Turneul final din 2021 se va desfăşura în Ungaria şi Slovenia.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Pentru România, aceasta este a doua calificare consecutivă la Euro. În 2018, selecționata pregătită de Mirel Rădoi a câștigat grupa de calificare, iar în 2019, "tricolorii" au avut un parcurs de vis la turneul final, unde s-au oprit în semifinale.
  • România este a patra în ierarhia formaţiilor de pe locul al doilea şi mai poate fi întrecută doar de Islanda (locul 2, în Grupa 1), echipă al cărui meci din Armenia a fost amânat, din cauza conflictului militar din Nagorno-Karabah, potrivit News.ro.

Bucuria "tricolorilor":

Declarații la finalul partidei:

"Când se termină totul cu bine, toată lumea este fericită. Ne-a ajutat şi Bosnia, dar arbitrul nu ne-a ajutat, era păcat să fi pierdut o calificare cu două penaltiuri inventate, şi-n Ucraina, şi-n această seară. Era păcat. Dar până la urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a făcut dreptate.

Eu cred că în afară de rezultat şi de obiectiv, în seara asta băieţii au arătat că joacă fotbal, am dominat Danemarca de la cap la coadă, cred că au ajuns de trei ori la poartă. I-am surprins prin aşezarea atacanţilor în lateral, care au jucat închis. Băieţii au alergat, s-au mişcat foarte bine tactic şi pentru asta eu sunt şi mai bucuros. Mai sunt 11-12 băieţi care au făcut parte din această campanie şi e şi meritul lor", a declarat Adrian Mutu la ProX.

"Nici nu-mi vine să cred. Sincer, chiar mă gândeam că trebuie să mai marchez și eu, nici la club n-am făcut-o. Măcar aici, să mai spăl din păcate. Uite, că a venit golul ăsta al calificării. Toți m-au încurajat că o să intru, o să intru, și uite că am reușit să marchez. Toți eram foarte nervoși, foarte stresați, așteptam să ne calificăm. Până la urmă, s-a terminat cu bine. Pentru mine... sunt pur și simplu blocat. Când eram mic, doar visam la asta. Am păstrat tricoul și nu-l voi da nimănui.

Îi voi suna pe ai mei, prietena mea, familia. Știți cum e, așa se face. Se adună multe, mult stres și când vine un gol ca ăsta trebuie să te descarci, să te liniștești. Vreau să fim toți sănătoși, să ajungem cu bine la EURO. Să luăm meci cu meci și să ajungem cât mai sus. Ați văzut toți ce calitate este aici. Chiar asta vorbeam înaintea meciului, cred că aveam 1-0 din vestiare dacă ar fi fost plin acest stadion", a declarat Costache la Pro X.

”Au fost emoții, e imposibil să nu ai, dar contează cum le gestionezi, noi am făcut-o bine. Chiar dacă ne-au condus 1-0, noi am dominat meciul. Știam că vom marca, știam că egalul este suficient. Am făcut istorie, nu cred că s-a mai întâmplat ca naționala de tineret să se califice la două turnee finale consecutive. Am făcut o întreagă țară mândră. E un moment frumos din cariera mea, sunt mândru că port banderola și tricoul cu numărul 10. Le promit fanilor că vom da 100%, așa cum am făcut-o și campania trecută. Pentru tricou, pentru ei, pentru familiile noastre. Dacă vor fi alături de noi, vor fi fericiți. Avem echipă bună, generație bună, am demonstrat-o de fiecare dată”, a declarat Hagi la ProX.

“Este foarte importantă această calificare, este rodul muncii noastre. Am muncit foarte mult şi cu atât mai dulce pentru că ne-am calificat la ultimul meci .Cred că meritam să câştigăm acest meci. Dacă aveam nevoie de cele trei puncte le obţineam, pentru că am jucat foarte bine. Am arătat din nou că suntem o echipă foarte bună şi merităm să fim la Euro. Vrem să mergem la Euro şi cel puţin să egalăm ce am făcut data trecută. Pentru meciurile astea ne-am născut, pentru meciurile astea cu miză”, a spus Olaru la Pro X.

Clasamentul final al Grupei 8:

1. Danemarca (21-9 golaveraj) 26 de puncte

2. România (22-7) 20

3. Ucraina (17-11) 16

4. Finlanda (14-15) 13

5. Irlanda de Nord (7-13) 9

6. Malta (4-30) 1.

Rezultatele obținute de România în grupa de calificare (șase victorii, două remize și două înfrângeri):

Danemarca vs România 2-1

România vs Ucraina 3-0

România vs Irlanda de Nord 3-0

România vs Finlanda 4-1

Irlanda de Nord vs România 0-0

Finlanda vs România 1-3

Malta vs România 0-3

Ucraina vs România 1-0

România vs Malta 4-1

România vs Danemarca 1-1

  • Au evoluat următoarele echipe:

România: Vlad – Boboc, Paşcanu, Ciobotariu, Haruţ – Moruţan, M. Marin, Olaru – I. Hagi, Costache (Carnat '76), Măţan. Selecţioner: Adrian Mutu;

Danemarca: Christensen – Sery, Nelsson (Hausner '53), Bech, Klitten – Laursen, Kofod Andersen, Nartey – Isaksen (Daramy '46), Jensen (Madsen '62), Lindstrom (Holse '46). Selecţioner: Albert Capellas.

Cartonaşe galbene: Nelsson '28, Klitten '32, Sery '54; Cartonaş roşu: Hausner '58

Arbitri: Georgi Vadachkoria - David Chigogidze şi Giorgi Elikaşvili - Aleko Aptsiauri (toţi din Georgia).

  • Cele mai importante momente ale partidei:

Final de meci. Naționala Under 21 a României s-a calificat la Campionatul European.

Momente de liniște pe "Ilie Oană". Tricolorii pasează, danezii nu presează. Ambele echipe așteaptă finalul meciului.

'77 Hagi centrează puternic în fața porții, Boboc se întinde, dar nu ajunge la minge și Christinsen intervine.

'76 Costache, marcatorul golului, este înlocuit cu Carnat.

'72 Goool România! Olaru lovește bara cu un șut de la marginea careului, mingea ajunge la Moruțan, acesta pasează în fața porții și Costache înscrie.

'70 Marin șutează puternic de la marginea careului, dar mingea se duce pe centrul porții și Christensen reține.

'58 Sebastian Hausner primește cartonaș roșu, după ce îl faultează pe Mățan.

'51 Mățan centrează, dar lovitura de cap a lui Ianis Hagi nu are suficientă putere.

'50 Gol Danemarca! Laursen îl învinge fără probleme pe Vlad.

'49 Eroare incredibilă de arbitraj. Georgi Vadacikoria acordă penalti danezilor, după o intervenție a lui Pașcanu la Daramy care a avut loc în afara careului.

A ]nceput repriza secundă.

Pauză la Ploiești. La acest scor (0-0), România este calificată la Euro, după ce Belgia și Scoția au fost învinse de Bosnia-Herțegovina, respectiv Grecia.

'24 Ocazie uriașă pentru România. Costache pasează perfect în fața porții, dar Mățan ratează șutul din careul mic și Christensen intervine în ultimul moment.

'22 Tricolorii forțează deschiderea scorului, dar deocamdata au probleme la finalizare.

'14 Mățan cade din nou în careu și cere penalti, dar Georgi Vadacikoria este de neînduplecat.

'11 Olaru îl lasă singur cu portarul pe Costache, însă acesta încearcă să dribleze și ratează o ocazie importantă. La faza următoare, Mățan cade în careu, dar arbitrul lasă jocul să continue.

'3 Hagi pasează pentru Olaru în careu, într-o poziție bună, dar acesta nu are timp să tragă la poartă.