​Preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal (FA), Greg Clarke, a demisionat, marţi, în urma unei afirmaţii care îi viza pe fotbaliştii de culoare, informează BBC. El este şi vicepreşedinte al FIFA.

Greg ClarkeFoto: thefa.com

Într-o audiere în parlament, Clarke, aflat în funcţie din septembrie 2016, i-a numit pe fotbaliştii de culoare drept "coloraţi", un termen jignitor în Marea Britanie.

El a folosit expresia "fotbalişti coloraţi", în timp ce vorbea despre abuzul rasist al jucătorilor de către "troll-i" (provocatori) pe reţelele de socializare, într-o audiere prin video în faţa Comisiei pentru Digital, Cultură, Media şi Sport (DCMS)a Camerei Comunelor.

În timpul şedinţei parlamentare, Clarke şi-a cerut scuze după ce a fost îndemnat să o facă de către deputatul Kevin Brennan.

Clarke s-a arătat apoi "profund întristat" pentru jignire pe care a provocat-o folosind termenul "fotbalişti coloraţi".

"Cuvintele mele inacceptabile în faţa parlamentului au fost un deserviciu pentru jocul nostru şi pentru cei care îl urmăresc, îl joacă, îl arbitrează şi îl administrează. Acest lucru mi-a cristalizat hotărârea de a merge mai departe. Sunt profund întristat că am jignit acele comunităţi diverse din fotbal pe care eu şi alţii am muncit atât de mult să le integrăm", a declarat Clarke dupa demisie.

"Ca o persoană care iubeşte fotbalul şi care a fost decenii în serviciul jocului nostru, este corect să pun interesele fotbalului pe primul loc. Anul 2020 a fost unul provocator şi m-am gândit activ să stau deoparte un timp pentru a face loc unui nou preşedinte", a adăugat Clarke.

Atribuţiile sale vor fi preluat interimar de vicepreşedintele FA, Peter McCormick, potrivit News.ro.