Echipa națională de fotbal a României a ratat calificarea la turneul final al Campionatului European, după ce a fost învinsă, în deplasare, cu scorul de 2-1, de selecționata Islandei. Reprezentativa antrenată de Mirel Rădoi nu prea a contat în atac și a suferit în faza de apărare (linia defensivă a fost una mai mult improvizată, după ce Chiricheș și Grigore au fost indisponibili), Gylfi Sigurdsson, jucător la Everton, fiind cel care a reușit să îl învingă de două ori pe Tătărușanu. Maxim a readus speranța în tabăra tricolorilor (după un penalti acordat cu ajutorul VAR-ului), însă poarta lui Halldorsson a fost pusă prea puțin în pericol. Pentru a merge la turneul final, Islanda va trebui să treacă de Ungaria (a învins Bulgaria, scor 3-1).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia
  • Islanda va juca, la 12 noiembrie, în deplasare, cu Ungaria, pentru un loc la Euro 2020.
  • Turneul final, amânat din cauza coronavirusului, se va desfăura, între 11 iunie şi iulie 2021, în 12 oraşe, între care se numără şi Bucureştiul.
  • Declarații la finalul partidei:

Mirel Rădoi: Nu meritam să ne calificăm, chiar dacă primeam al doilea penalti

"La cum am disputat primele 45 de minute, cred că putem să vorbim că nu meritam să mergem mai departe. Am început lent, ştiam că sunt puternici, bine organizaţi. În prima repriză am avut şapte mingi pierdute în propria jumătate. Din păcate, n-am scăpat de ceea ce mi-a fost frică, să primim gol în primele 20 de minute. În repriza a doua am arătat mai bine, dar prea puţin pentru a merita să mergem la Euro.

Sunt trei jucători care au lipsit, dar asta nu înseamnă că am primit golurile pentru că unul dintre jucători a lipsit. Era clar că trebuie să aducem un plus, cei trei nu au fost dinamici, nu au reuşit să câştige baloane. Nu aveau foarte multe soluţii, am pregătit să intrăm foarte mult între linii. Am vrut să avem mai multă dinamică pentru repriza a doua.

Era previzibil, ştiam, ca toată lumea, din punct de vedere al organizării defensive Islanda e una dintre cele mai bune echipe. Foarte puţine demarcări în profunzime, am făcut-o de foarte puţine ori. Probabil, şi emoţiile şi presiunea jocului. Aici încerc să le găsesc scuze, dar dacă este cineva vinovat, acela sunt eu şi staff-ul meu.

Prima, de pe bancă, a fost clară (n.r. despre penalti). Am văzut acel cot. Am jucat prea puţin fotbal din ce ne-am dorit în seara asta ca să avem pretenţii că puteam merge în finala play-off-ului", a spus Mirel Rădoi la Pro TV.

Ciprian Tătăruşanu: Nu putem să stăm să plângem trei zile până la următorul meci

"Din păcate am ratat această şansă. Îmi pare rău, la fel şi colegilor, ne-am dorit foarte mult să învingem în seara asta, dar Islanda a fost o echipă bună, au făcut jocul lor obişnuit şi cred că per total au meritat victoria. Nu sunt dezamăgit de cum a jucat echipa, repriza a doua am făcut un joc foarte bun, ne-am dorit foarte mult. Prima repriză nu am reuşit să ne impunem jocul.

Păcat că nu am reuşit să înscriem şi golul doi. Am văzut reluările. La faza unde s-a cerut penalti a fost penalti, dar asta a fost decizia arbitrului, o respectăm. Sigurdsson mai ales în prima repriză a avut două execuţii foarte bune, e un jucător valoros. Din păcate pentru noi, astăzi a prins o zi foarte bună. Cu toţii ne-am dorit foarte mult, dar în seara asta atât s-a putut din păcate. O să încercăm să trecem peste acest eşec. Suntem dezamăgiţi, dar acum nu putem să stăm să plângem trei zile până la următorul meci. Încercăm să câştigăm în Norvegia şi acasă cu Austria", a declarat Tătăruşanu la Pro TV.

Nicolae Stanciu: Am început foarte, foarte rău meciul

"Cred că în prima repriză nu am fost îndeajuns de buni, am început foarte, foarte rău meciul. După pauză cred că s-a jucat mai bine, dar din păcate nu am reuşit să egalăm şi să ducem meciul în prelungiri. Va fi foarte greu să ne revenim, am ratat şansa de a merge la încă un turneu final, important este să ne revenim fizic şi să câştigăm în Liga Naţiunilor", a declarat Stanciu la Pro TV.

  • Au evoluat următoarele echipe:

Islanda: Halldorsson - Palsson, R. Sigurdsson, Arnason (Ingason '86), Magnusson - Traustason, Gunnarsson, Bjarnason, Gudmundsson (Sigurjonsson '83) - G. Sigurdsson, Finnbogason (Sightorsson '75). Selecţioner Erik Hamren;

România: Tătăruşanu - Manea, Burcă, Bălaşa, Camora - Stanciu (Cicâldău '87), Creţu, Maxim (Keşeru '80) - Deac (Iancu '46), Alibec (Puşcaş '46), Maxim (I. Hagi '46). Selecţioner Mirel Rădoi.

Cartonaşe galbene: R. Sigurdsson '62 / Maxim '36, Iancu '90+5

Meciul de la Reykjavik a fost arbitrat de o brigadă din Slovenia condusă de Damir Skomina. Acesta a fost ajutat la cele două tuşe de asistenţii Jure Praprotnik şi Rober Vukan, în timp ce al patrulea oficial a fost Rade Obrenovic. La această partidă arbitrii VAR au fost spaniolul Juan Martinez Munuera şi slovenul Slavko Vincic.

Au marcat: Gylfi Sigurdsson '16 şi '34 / Maxim '63 (p)

  • Cele mai importante momente ale partidei dintre Islanda și România:

Final de meci. România ratează calificarea în finala play-off-ului pentru Euro 2020 (1-2 vs Islanda).

'95 Iancu se aruncă în marginea careului, după un duel cu Mangusson, însă primește cartonaș galben pentru simulare.

De la margine sunt arătate cinci minute suplimentare.

'87 Stanciu este înlocuit cu Cicâldău.

'86 A treia schimbare făcută de Erik Hamren: Ingason intră, Arnason iese.

'84 Centrarea lui Iancu este respinsă până la Manea, voleul acestuia se duce mult peste poartă.

'83 Schimbare în formația Islandei: Sigurjonsson îi ia locul lui Gudmundsson.

'80 Keșeru intră în locul lui Maxim.

'79 "Tricolorii" cer din nou lovitură de la 11 metri, după ce mingea l-a lovit în cot pe fundașul Sigurdsson. Skomina lasă jocul liber.

Ungaria are 3-0 în Bulgaria: Nikolics a înscris în minutul 75.

'75 Prima schimbare la islandezi: Sigthorsson îi ia locul lui Finnbogason.

'66 Ianis Hagi trimite o pasă pe jos în careu, Maxim împinge mingea spre poartă și obține un corner.

'63 Goool România! Alexandru Maxim execută pe jos, în stânga portarului (care a rămas pe centrul porții) și înscrie din penalti.

'61 Sigurdsson a primit un cartonaș galben.

Arbitrul Damir Skomina analizează cu ajutorul VAR-ului faza în urma căreia Burcă a rămas întins pe gazon. Slovenul dictează lovitură de la 11 metri.

'58 Islandezii pleacă pe un contraatac rapid (după ce fundașul Sigurdsson l-a lovit pe Burcă, în careul lui Halldorsson, și fundașul nostru a rămas întins pe gazon), Palsson îi pasează perfect lui Traustason, însă Tătărușanu are o intervenție foarte bună.

'53 Iancu centrează prea puternic, Pușcaș nu ajunge la minge.

'50 Arnason îi ia fața lui Tătărușanu la un corner, dar nu direcționează mingea spre poartă.

Islandezii încearcă șuturi de la distanță în primele minute ale reprizei.

Ungaria face 2-0 în Bulgaria: înscrie Kalmar, în minutul 47.

A început repriza secundă.

Mirel Rădoi face trei schimbări la pauză: Hagi, Iancu și Pușcaș îi înlocuiesc pe Mitriță, Deac și Alibec

Pauză la Reykjavik. După o repriză tristă pentru "tricolori", Islanda conduce cu 2-0 (dublă Gylfi Sigurdsson). Calificarea la Campionatul European pare din ce în ce mai departe.

'36 Alexandru Maxim primește un cartonaș galben.

'34 Gol Islanda! Finnbogason deviază excelent peste apărarea noastră (care a ieșit greșit la ofsaid), Sigurdsson preia pe piept și îl învinge pe Tătărușanu cu un șut la colțul lung, cu latul.

'26 Sigurdsson îi trimite o pasă filtrantă lui Finnbogason, acesta ridică mingea peste Tătărușanu, însă reușita nu este validată (atacantul islandezilor se afla în poziție de ofsaid). După câteva momente de confuzie, decizia a fost confirmată cu ajutorul sistemului VAR.

Islandezii presează constant și blochează culoarele spre poarta lui Halldorsson, tricolorii construiesc cu mare dificultate.

'22 Sigurdsson își pregătește șutul de la marginea careului, trimite la colțul lung, însă Tătărușanu plonjează și respinge în corner.

În meciul care decide adversara învingătoarei de la Reykjavik, Ungaria a deschis scorul în Bulgaria, în minutul 17, prin Orban.

'16 Gol Islanda! Islandezii pasează cu mult calm în apropierea careului nostru, balonul ajunge la Gylfi Sigurdsson și acesta îl învinge pe Tătărușanu cu un șut pe jos, lângă bară. Mingea a trecut printre picioarele lui Crețu.

'14 Stanciu driblează frumos, mingea trimisă de el este deviată și vom avea o lovitură de la colț.

Tricolorii au avut ceva emoții în debutul partidei, au ratat câteva pase în primele minute, dar și-au revenit și au avut mai mult mingea în jumătatea adversă.

'7 Stanciu trage de la marginea careului, dar mingea trece pe lângă poartă.

'5 O primă ocazie importantă pentru "tricolori". Alibec îi pasează pe culoar lui Maxim, acesta așteapă o opțiune pentru a pasa, trimite mingea în fața porții, dar aceasta nu găsește vreun coechipier. Jucătorii lui Rădoi au cerut penalti pentru un presupus henț.

'3 Sigurdsson execută o lovitură liberă, Tătărușanu respinge în lateral.

'2 Camora are deja două intervenții bune în banda stângă a apărării.

Meciul de la Reykjavik a început. Alibec a dat lovitura de start.

Pe Laugardalsvöllur s-a auzit imnul României. Este urmat de cel al gazdelor.

Începutul partidei se apropie, jucătorii celor două echipe se află pe teren.

Desfășurarea evenimentelor în ziua meciului decisiv dintre Islanda și România.