​​În drumul spre turnee finale sau Liga Națiunilor, tricolorii dau noi lupte. Cu toții sperăm că vom revedea echipa națională obținând victorii care să ne ofere posibilitatea să sărbătorim. Au fost episoade în istoria relativ recentă a echipei naționale care ne-au adus bucurii enorme. Tricolorii au depășit așteptările și au învins adversari mult mai bine cotați.

Echipa națională de fotbal a RomânieiFoto: sportpictures.eu

Pariază pe Stanleybet.ro pe meciurile echipelor naționale

Au fost succese care nu vor fi uitate niciodată și care pot motiva foarte mult actuala echipă națională a României.

România - Argentina 3-2 (Cupa Mondială 1994)

Este meciul pe care britanicii l-au numit "cel mai frumos din istoria Cupei Mondiale".

Tricolorii antrenați de Anghel Iordănescu au profitat de absența lui Maradona, suspendat cu doar câteva zile înainte de meci. Totuși, sud-americanii aveau o echipă plină de staruri și erau considerați mari favoriți.

A fost meciul vieții pentru Ilie Dumitrescu, care a marcat două goluri senzaționale și a pasat decisiv pentru Hagi. Batistuta și Balbo au marcat pentru argentinieni.

România uimea la Mondialul din SUA. Cu Hagi într-o formă extraordinară, tricolorii au reușit cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc: sfert de finală. O amintire de neuitat, o frustrare că se putea mai mult și un vis că o astfel de performanță poate fi repetată.

Echipele:

România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes - Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu - Hagi (85 Gâlcă), I. Dumitrescu (88 Papură).

Argentina: Islas - Sensini (62 Medina Bello), Caceres, Ruggeri, Chamot - Ortega, Basualdo, Simeone, Redondo - Balbo, Batistuta

România - Columbia 1-0 (Cupa Mondială 1998)

Cu o echipă schimbată față de Mondialul din SUA, tricolorii au repetat victoria contra Columbiei.

Adrian Ilie a făcut diferența printr-o execuție magnifică, marcă înregistrată. A fost un meci dramatic, cu momente în care România s-a apărat eroic.

Am rezistat în fața imprevizibilei echipe a Columbiei și debutam cu victorie la Mondialul din Franța. România urma să mai întâlnească în grupă Anglia și Tunisia.

Echipa României: Stelea – Petrescu, Gică Popescu, Filipescu, Ciobotariu, Dorinel Munteanu - Gabi Popescu (Stângă), Gâlcă - Hagi (Lucian Marinescu) - Adrian Ilie, Viorel Moldovan (Radu Niculescu)

România - Anglia 2-1 (Cupa Mondială 1998)

Este ultima victorie obținută de România la o Cupă Mondială. România reușea să se impună prin golurile marcate de singurii jucători din lot care evoluau în Anglia, Viorel Moldovan și Dan Petrescu.

Anghel Iordănescu folosea aceeași echipă ca în meciul câștigat contra Columbiei.

A fost o partidă plină de tensiune. Englezii au egalat prin puștiul Owen în minutul 81, iar în minutul 90, Dan Petrescu a urcat în ofensivă și a marcat golul victoriei, ca un veritabil atacant.

Portugalia - România 0-1 (preliminarii EURO 2000)

Plecată la drum fără Hagi, România era într-o perioadă de reconstrucție a naționalei. Pițurcă a preluat rolul lui Iordănescu și avea de înfruntat o echipă stelară a Portugaliei, cu Figo, Rui Costa, Baia, Jorge Costa, Joao Pinto, Sa Pinto.

Confruntarea de la Lisabona arăta așa cum se aștepta toată lumea, cu lusitanii având inițiativa. Stelea a făcut un meci mare: parade extraordinare și un penalty apărat.

Părea imposibil pentru tricolori să reziste, mai ales după eliminarea lui Laurențiu Roșu din minutul 65.

Dar pe final de meci, Florentin Petre a plecat pe un contraatac și a scos o lovitură liberă de la 25 de metri. Dorinel Munteanu a executat perfect și a înscris golul unei victorii uriașe.

România - Anglia 3-2 (EURO 2000)

Tricolorii reușeau un nou meci mare contra britanicilor.

La jumătatea primei reprize, tânărul Cristi Chivu, titularizat surprinzător la acest turneu final, înscria un gol spectaculos, dintr-o poziție dificilă.

Alan Shearer a egalat, apoi Owen a adus-o pe Anglia în avantaj. România părea debusolată, însă a venit golul lui Dorinel Munteanu, șut de la marginea careului, și partida se ducea către egal.

A urmat un moment care a intrat în istoria echipei naționale. Cu un minut înainte de final, Moldovan a obținut un penalty. Ionel Ganea a insistat să execute, a înscris cu sânge rece și a declanșat sărbătoarea în România.

Echipele:

Anglia: Martyn - G. Neville, Campbell, Keown, P. Neville - Beckham, Scholes, Paul Ince, Wise - Shearer, Owen

România: Stelea - Contra, Filipescu, Popescu, Chivu - D. Petrescu, Gâlcă, Munteanu, Ad. Ilie - Moldovan, Mutu

România - Olanda (preliminarii EURO 2008)

E una dintre cele mai importante victorii obținute de naționala noastră. Olanda era mult mai bine cotată. O echipă cu multe vedete, extrem de greu de blocat.

Meciul s-a jucat la Constanța, pe un gazon dificil. Selecționerul Pițurcă a fost preocupat în primul rând să nu le permită olandezilor să-și facă jocul și a reușit.

România s-a apărat bine, iar în minutul 71, Chivu a executat în careu o lovitură liberă de la mare distanță, Codrea a reluat spre poartă, iar mingea respinsă de portarul Stekelenburg a fost împinsă în plasă de Dorin Goian.

O victorie neașteptată, obținută în stilul Pițurcă, dar care a intrat în rândul marilor succese reușite de naționala României.

România: Lobonţ - Ogăraru, Tamaş, D. Goian, Raţ - Codrea, Ov. Petre, Chivu - Nicoliţă, Marica ( D. Niculae '71), Mutu.