Parchetul elveţian a cerut închisoare cu executare pentru Jerome Valcke, fost secretar general al FIFA, şi Nasser Al-Khelaifi, preşedintele beIN Media şi al clubului PSG, judecaţi într-un proces privind atribuirea drepturilor TV pentru Cupele Mondiale din 2026 şi 2030, informează AFP.

Nasser Al-Khelaifi, presedintele PSGFoto: psg.fr

Pentru Jerome Valcke, procurorii au cerut trei ani de închisoare cu executare, iar pentru Nasser Al-Khelaifi, doi ani şi patru luni.

Acestea sunt primele două pedepse cu închisoarea cerute pe continentul european, în multiplele scandaluri care afectează fotbalul mondial, după condamnarea în Statele Unite a mai multor foşti lideri sud-americani.

Procesul celor doi a început la 14 septembrie, la Tribunalul federal din Bellinzona, în Elveţia.

Principalul inculpat, francezul Jerome Valcke, mâna dreaptă a preşedintelui demis al FIFA Sepp Blatter până în 2015, este acuzat că a favorizat transferul drepturilor TV din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ale ediţiilor Cupei Mondiale din 2026 şi 2030 către gigantul beIN Media din Qatar, în schimbul "utilizării exclusive" a unei vile din Sardinia, plătită cu 5 milioane de euro de către Nasser Al-Khelaifi.

"Personalitate emblematică a fotbalului”, a susţinut procuratura, Al-Khelaïfi a achiziţionat reşedinţa pentru 5 milioane de euro, printr-o companie transferată aproape imediat fratelui unuia dintre colaboratorii săi apropiaţi, înainte de a i-o pune la dispoziţie lui Valcke.

La rândul lor, cei doi au evocat un acord "privat", fără legătură cu contractul încheiat de beIN cu FIFA în aprilie 2014, în condiţiile prezentate de apărare drept "foarte avantajoase" pentru forul fotbalistic.

Într-un alt dosar, Jerome Valcke se confruntă cu acuzaţiile de "corupţie pasivă repetată”, "gestiune neloială agravată” şi "fals în înscrisuri", alături de omul de afaceri grec Dinos Deris, 63 de ani.

De data aceasta, Valcke ar fi primit 1,25 milioane de euro, în trei tranşe din Liechtenstein, prin compania sa Sportunited, pentru a favoriza obţinerea drepturilor mass-media ale mai multor ediţii ale Cupei Mondiale pentru Grecia şi Italia, potrivit News.ro.