​S-au încheiat campionatele din Europa, dar sezonul continuă cu Liga Campionilor. Urmează manșa retur a optimilor de finală, care va filtra și mai mult drumul spre marele trofeu.

Champions LeagueFoto: Stanleybet.ro

Vezi cotele oferite de Stanleybet pentru optimi

Cu atât mai mult, în această perioadă delicată, trofeul Champions League are o greutate și mai mare. Dar indiferent de contextul actual, tradiția celei mai importante competiții inter-cluburi cântărește enorm.

Cum poți câștiga cu 20% în plus pe meciuri din Liga Campionilor

Dar pentru a gusta această tradiție, e important să cunoaștem istoria și secretele Ligii Campionilor.

Prima ediție a Cupei Campionilor Europei a avut loc în sezonul 1955-1956 și a adus la start 16 echipe. Primul meci s-a jucat între Sporting Lisabona și Partizan Belgrad, încheiat cu scorul de 3-3.

Real Madrid a câștigat acea primă ediție, într-o finală contra francezilor de la Reims, scor 4-3. Madrilenii, avându-l ca star pe Alfredo Di Stéfano, au cucerit primele 5 ediții ale Cupei Campionilor.

Celebrul imn al Ligii Campionilor este scris de Tony Britten și este o adaptare după o operă a lui Georg Friederich Handel, din 1927, intitulată "Preotul Zadok".

Piesa este interpretată de Orchestra Filarmonică Regală din Londra și a fost introdusă în 1992. Înaintea fiecărui meci de Liga Campionilor, piesa poate fi auzită pe stadion și pe transmisiunea TV, devenind un adevărat simbol pentru cel mai înalt nivel în fotbal.

Imnul complet durează 3 minute, dar există două versiuni mai scurte care sunt folosite pe transmisiuni.

Surprize de-a lungul istoriei

Așa cum spune chiar esența fotbalului, multe surprize pot să apară. Și Liga Campionilor n-a făcut excepție. Triumful celor de la FC Porto, din 2004, a fost una dintre cele mai mari suprize.

Dar și alte cluburi mai mici care au atins faza semifinalelor au rămas în istorie, precum Nantes în 1995-1996, Dinamo Kiev în 1998-1999, Leeds în 2000-2001, Villarreal în 2006.

Cele mai titrate cluburi

Iată lista cluburilor care au cucerit acest trofeu, după anul 1992, când a fost introdus formatul nou: Real Madrid 7 trofee, Barcelona 4, Milan 3, Bayern 2, Manchester United 2, Liverpool, Chelsea, Inter, Porto, Ajax, Marseille, Juventus și Dortmund câte unul.

Cel mai tânăr marcator

Ansu Fati este cel mai tânăr marcator din Liga Campionilor, cu reușita din meciul Barcelona - Inter, din 10 decembrie 2019. Avea 17 ani, o lună și 9 zile.

Cel mai bătrân marcator

Francesco Totti ocupă acest loc, cu golul înscris în meciul dintre Roma și ȚSKA Moscova, de pe 25 noiembrie 2014. Italianul avea 38 de ani, o lună și 29 de zile.

Cele mai multe goluri într-un meci

Luiz Adriano și Lionel Messi sunt cei doi fotbaliști care dețin acest record, fiecare cu câte 5 goluri într-o singură partidă.

Fostul atacant al celor de la Șahtior a reușit performanța în sezonul 2014-2015, împotriva celor de la BATE Borisov. Victima lui Messi a fost Bayer Leverkusen în sezonul 2011-2012.

Cele mai multe apariții

Recordul este deținut de un portar. Spaniolul Iker Casillas, care a strâns 177 de meciuri.

Golgheteri

Cristiano Ronaldo conduce ierarhia cu 128 de goluri în 169 de partide disputate. Următorul în clasament este Lionel Messi, cu 114 goluri în 141 de de apariții.

Trofeul

Din sezonul 2008-2009, s-a decis ca fiecare club care cucerește trofeul de 3 ori la rând sau care ajunge la un total de 5 trofee să poată păstra cupa. Evident, trofeul primit de cluburi este o replică a celui original.

În acest moment, sunt 5 cluburi aflate în această situație: Real Madrid, Ajax, Bayern, Milan și Liverpool.

Trofeul e înalt de 74 de centimetri, cântărește 11 kilograme și este confecționat din argint.

Jörg Stadelmann, un bijutier elvețian, este cel care a semnat designul acestei cupe.

Pariezi că se vor bifa noi recorduri în acest final de sezon de Liga Campionilor?