Lucrurile se misca in industria sportului romanesc. Sau se darama intr-un mod pozitiv. In fiecare saptamana, se desfasoara cate un episod televizat al refacerii de la zero, pana in 2010, a Stadionului National. Au fost sparte tribunele, s-a decopertat gazonul recent recent pus, iar acum s-a ajuns in faza avansata a dezafectarii stalpilor de nocturna.

In paralel cu caderea celui de-al doilea stalp al nocturnei de pe "National", Deloitte a publicat raportul "Football Money League", o analiza a veniturilor incasate in perioada 2006 - 2007 de cele mai mari 20 de cluburi europene din punct de vedere financiar.

Arenenele mall

Studiul reconfirma pozitia de lider al spaniolilor de la Real Madrid cu venituri de 351 milioane de Euro in perioada mentionata mai sus, urmati de Manchester United (315 mil. Euro), Barcelona (290 mil. Euro), Chelsea (283 mil. Euro) si Arsenal (264 mil. Euro).

Interesant este ca in ascensiunea lui Arsenal un rol deosebit pare sa-l fi avut tocmai calitatea arenei pe care evolueaza: "Faptul că Arsenal s-a mutat pe stadionul Emirates a determinat anumite schimbări în ceea ce priveşte veniturile încasate de acest club" - Dan Jones, Partener în cadrul Sports Business Group din Deloitte.

Mai concret, aceasta miscare a crescut veniturile Arsenal cu 70 milioane de Euro!

De asemenea, in Top 20 se mai afla si 4 cluburi germane: Bayern Munchen (230 mil. Euro), Hamburg SV (120 mil. Euro), Shalke 04 (114 mil. Euro) si Werder Bremen (97 mil. Euro). Nu va mai spun eu ce a dus la cresterea veniturilor acestor cluburi, dar va citez declaratia lui Alan Switzer, Director în cadrul Sports Business Group - Deloitte: “Performanţa cluburilor germane este notabilă, veniturile acestora crescând simţitor concomitent cu reamenajarea şi renovarea stadioanelor".

La Podul Inalt

Astfel, una dintre cel mai importante concluziile ale raportului citat este ca "Stadionul este unul dintre cele mai importante active ale unui club, iar majoritatea cluburilor din Money League au drept obiectiv pe termen scurt şi mediu modernizarea stadioanelor”.

In Romania, astazi incepe campionatul. Iar antrenorul lui Poli Iasi, Ionut Popa, ne asigura ca nimic nu s-a schimbat in ultimele cateva sute de ani in ceea ce priveste campurile de lupta romanesti: "Sunt convins ca va fi un meci greu cu Steaua. Dar, va spun, Steaua va avea probleme pe terenul din Copou. Gazonul acum este inghetat si daca va ramane asa ei vor avea probleme, fiind mai tehnici, iar daca se incalzeste si se dezgheata, va deveni impracticabil. Ei s-au pregatit in strainatate pe suprafete de joc foarte bune si vor veni in Copou pe un teren desfundat".