Preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, s-a arătat nemulţumit de decizia TAS de a anula suspendarea pentru doi ani dictată de UEFA clubului Manchester City, pentru nerespectarea fair-play-ului financiar, potrivit News.ro.

Javier TebasFoto: Twitter

"Trebuie să reevaluăm dacă TAS este organismul adecvat la care să facem apel cu privire la decizii instituţionale din fotbal. Elveţia este o ţară cu o mare istorie a arbitrajului, dar TAS nu se ridică la standarde", a declarat Tebas, potrivit dailymail.co.uk.

Şi alte cluburi, între care PSG şi AC Milan, au avut câştig de cauză la TAS, când au fost sancţionate de UEFA pentru nerespecarea fair-play-ului financiar.

TAS este un organism internaţional, independent, înfiinţat în 1984, care soluţionează litigiile legate de sport prin arbitraj. Sediul său central se află la Lausanne, în Elveţia, iar organismul s-a ocupat de o serie de cazuri importante în ultimii ani, nu numai din fotbal, ci din toată lumea sportului.

Tebas a fost un fervent contestatar al grupărilor finanţate cu petro-dolari, cum sunt PSG şi Manchester City, pe care le acuză că obţin un avantaj competitiv în faţa cluburilor spaniole, pentru că nu respectă fair-play-ul financiar.

Mai mulţi specialişti consideră că decizia anunţată luni de TAS reprezintă sfârşitul regulamentului fair-play-ului financiar.

Fair-play-ul financiar a fost pus în practică de UEFA la începutul anului 2010 şi presupune ca grupările care evoluează în competiţiile europene să nu cheltuiască mai mult decât câştigă şi să nu înregistreze un deficit cumulat mai mare de 30 de milioane de euro în ultimii trei ani.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat, luni, anularea deciziei UEFA, care a suspendat clubul englez pentru doi ani din competiţiile europene, pentru încălcarea regulilor fair-play-ului financiar.

City va trebui să plătească însă o amendă de zece milioane de euro.

"Cetăţenii", locul 2 în Premier League, vor putea, astfel, evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Neparticiparea ar fi însemnat pentru City pierderi de peste 100 de milioane de euro.

La 14 februarie, UEFA a anunţat că gruparea Manchester City a fost amendată cu 30 de milioane de euro şi exclusă din cupele europene două sezoane pentru încălcări grave ale regulamentelor legate de licenţierea cluburilor şi de fair play-ul financiar.

Manchester City ar fi exagerat când a declarat veniturile din sponsorizări şi informaţiile declarate la UEFA, în perioada 2012-2016. În plus, camera decizională a Corpului de Control financiar al Cluburilor a precizat că gruparea nu a cooperat în anchetă.

Citește și: OFICIAL Manchester City va putea participa la viitoarele ediții ale cupelor europene