Uniunea Europeană de fotbal (UEFA) a anunţat miercuri că faza finală a Ligii Campionilor va avea loc la Lisabona în luna august, cu un turneu cu opt echipe.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Meciurile se vor desfăşura pe stadioanele echipelor Benfica şi Sporting Lisabona.

Acest Final 8 inedit va începe pe 12 august. Sferturile de finală şi semifinalele se vor disputa într-o singură manşă, nu în două, ca de obicei. Finala se va juca pe 23 august.

Europa League, competiţie suspendată, ca şi Liga Campionilor, în optimile de finală, se va încheia în oraşele germane Koln, Dusseldorf, Duisburg şi Gelsenkirchen, tot în luna august, un un format similar cu cel al principalei competiţii europene intercluburi. Finala Europa League va avea loc pe 21 august.

Deciziile oficiale în privinţa celor două competiţii au fost luate la Comitetul Executiv al UEFA, care se desfăşoară miercuri şi joi.

Înaintea turneului final al Champions League vor trebui să se dispute cele patru meciuri din returul optimilor, suspendate din cauza pandemiei de coronavirus: Juventus - Lyon (0-1 în tur), Manchester City - Real Madrid (2-1), Bayern Munchen - Chelsea (3-0) şi FC Barcelona - Napoli (1-1).

Atletico Madrid, Paris SG, RB Leipzig şi Atalanta Bergamo sunt deja calificate în sferturile de finală.

Aceste patru echipe îşi vor afla adversarele din Final 8 pe 10 iulie, la tragerea la sorţi a acestei faze finale. Ultimele patru bilete pentru sferturi vor fi împărţite după meciurile rămase în returul optimilor, ce se vor desfăşura pe 7 şi 8 august în locuri ce urmează să fie stabilite, fie pe stadioanele formaţiilor gazdă, fie în Portugalia.

UEFA încă nu a decis dacă meciurile retur din optimile de finală ale Europa League vor avea loc pe stadioanele echipelor gazdă sau se vor disputa în Germania. Atunci când a fost amânată şi manşa întâi (cazul întâlnirilor Inter Milano - Getafe şi Sevilla FC - AS Roma), calificarea va fi decisă într-un singur meci, pe o arenă ce urmează să fie confirmată.

Meciurile din optimi de finală se vor juca pe 5 şi 6 august, pe stadioane ce urmează să fie confirmate.

Pe 10-11 august vor avea loc sferturile de finală, la Koln, Duisburg, Dusseldorf şi Gelsenkirchen, semifinalele sunt programate pe 16-17 august, pe stadioane ce urmează să fie confirmate, iar finala va avea loc pe 21 august la Koln, informează Agerpres.

Finala Ligii Campionilor trebuia să se dispute iniţial la Istanbul, iar cea a Europa League urma să aibă loc în Polonia, la Gdansk. În cele din urmă, Istanbul şi Gdansk vor găzdui finalele din 2021 ale celor două competiţii.

În sezonul 2020-2021 al Ligii Campionilor şi Europa League, faza grupelor va începe în luna octombrie.

S-au calificat deja în sferturile Champions League: Atalanta, Leipzig, Atletico Madrid și PSG.

Au rămas de disputat:

Juventus - Lyon (0-1 în tur)

Manchester City - Real Madrid (2-1 în tur)

Bayern Munchen - Chelsea (3-0 în tur)

Barcelona - Napoli (1-1 în tur).