​Comitetul de Urgenţă al FRF a validat, joi, scenariul dezbătut şi agreat de cluburile participante în Liga a II-a, prin care competiţia va continua doar pentru cluburile clasate pe primele şase locuri înaintea întreruperii cauzate de pandemia Covid-19, informează frf.ro.

Liga 2Foto: frf.ro

Administraţia FRF a dezbătut împreună cu reprezentanţii cluburilor din eşalonul secund scenariile propuse de Departamentul Competiţii pentru ca sezonul 2019-2020 să fie finalizat. În cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri, prin videoconferinţă, s-au prezentat trei posibile scenarii, iar 15 cluburi au fost în favoarea variantei de a organiza un play-off între primele şase, iar pentru celelalte formaţii sezonul să se termine. Au mai existat două abţineri şi o opţiune pentru scenariul în care toate cele 14 etape ar fi trebuit să se dispute.

Astfel, cele 6 cluburi – singurele care au solicitat licenţa pentru participarea în Liga 1 în sezonul 2020-2021, astfel încât integritatea sportivă să nu aibă de suferit – vor disputa un play-off constând în cinci etape (o singură manşă), cu menţiunea că echipele de pe primele trei poziţii vor disputa 3 din cele 5 jocuri pe teren propriu. Clasamentul va fi actualizat cu rezultatele din aceste ultime 5 runde în urma înjumătăţirii punctelor acumulate până la data de 16 martie 2020.

Echipele clasate pe primele două locuri la finalul play-off-ului vor promova direct în Liga I, în timp ce formaţia de pe poziţia a treia va disputa cu joc de baraj cu locul 6 din play-out-ul Ligii I.

Tragerea la sorţi a play-off-ului care va încheia sezonul 2019-2020 în Liga a II-a va fi realizată de Departamentul Competiţii al FRF la o dată ce va fi anunţată. De asemenea, modalitatea de desfăşurare a barajului pentru menţinerea / promovarea în Liga I va fi stabilită şi comunicată ulterior, ţinând cont de data reluării competiţiilor pe teritoriul României.

În cazul cluburilor clasate pe poziţiile 7-18 în Liga a II-a, acestea nu vor mai disputa niciun meci în competiţie în actualul sezon, urmând ca nicio echipă din eşalonul secund să nu retrogradeze.

Frf.ro notează că obiectivele FRF în cadrul dezbaterilor cu membrii afiliaţi şi în luarea deciziilor privind competiţiile sunt şi vor rămâne în continuare siguranţa şi sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staff-ului şi a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiţii sportive, sustenabilitatea financiară a cluburilor, producerea celui mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante şi specificitatea fiecărui eşalon.

În pregătirea scenariilor pentru încheierea Ligii 2 şi în stabilirea calendarului pentru finalul sezonului au fost luate în considerare atât Ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Sănătăţii privind obligativitatea de a intra în cantonament carantinat timp de două săptămâni, cât şi necesitatea unei perioade de pregătire de minimum trei săptămâni până la reluarea competiţiei, dar şi situaţia financiară a cluburilor în ceea ce priveşte numărul de meciuri pe care îl pot disputa.

“În această perioadă, din cauza situaţiei create de pandemie, Federaţia Română de Fotbal şi-a asumat rolul de a lua decizii şi de a adopta măsuri spre binele fotbalului pe termen mediu şi lung. Deciziile au fost luate într-un mod transparent, în urma dialogului cu membrii afiliaţi, aceştia completând şi un chestionar online, astfel încât Federaţia Română de Fotbal a cunoscut în detaliu situaţia fiecărui club şi modul în care a fost afectat de pandemia COVID-19”, se mai arată pe site-ul federaţiei, potrivit News.ro.