​Guvernul italian îi va autoriza pe sportivii de nivel înalt să îşi reia antrenamentele în luna mai - pe 4 mai în cazul sporturilor individuale şi pe 18 mai pentru disciplinele colective -, a anunţat duminică premierul Giuseppe Conte, citat de AFP.

Foto:

Începând din 4 mai, "antrenamentele vor fi autorizate, însă fără adunări şi cu porţile închise" pentru sporturile individuale, a precizat Conte într-o alocuţiune în care a detaliat planul său de repornire a ţării. Pentru sporturile colective, această "undă verde" nu va fi dată decât pe 18 mai, a adăugat premierul.

În schimb, o decizie în privinţa reluării competiţiilor întrerupte din cauza izolării ţării, nu a fost deocamdată luată.

Pasiune naţională în Italia, fotbalul profesionist a repetat în mai multe rânduri dorinţa sa de a încheia sezonul în curs. Joi, Federaţia şi-a exprimat hotărârea de reluare a competiţiei şi de a fixa pentru 2 august data limită de finalizare a sezonului sportiv 2019-2020.

Însă, conform unui sondaj dat publicităţii duminică de agenţia AGI, doi italieni din trei se opun unei reluări a competiţiilor fotbalistice din cauza situaţiei sanitare din această ţară, una dintre cele mai greu lovite din lume de pandemie, cu circa 27.000 de morţi, iar jumătate din cei chestionaţi se opun reluării meciurilor chiar şi cu porţile închise. Această opoziţie majoritară este valabilă inclusiv în rândul suporterilor de fotbal.

Joia trecută, preşedintele Ligii germane de fotbal, Christian Seifert, a indicat că Bundesliga, oprită de la jumătatea lunii mai, este "pregătită" să reînceapă pe 9 mai, dacă autorităţile germane îşi vor da acordul.

UEFA a anunţat, la rândul ei, că locurile în competiţiile europene urmează să fie atribuite pe baza "meritului sportiv", tranşând o chestiune care preocupă campionatele naţionale încă de la suspendarea meciurilor, la jumătatea lunii trecute. Forul fotbalistic continental continuă să forţele o "încheiere a competiţiilor naţionale suspendate în prezent", informează Agerpres.