S-au împlinit 36 de ani de la cea mai importantă performanță a lui Dinamo în cupele europene, semifinala cu Liverpool din Cupa Campionilor Europeni. Cornel Dinu (71 de ani), emblemă a clubului din Ștefan cel Mare, a povestit cum pe traseul formației bucureștene și-ar fi făcut apariția și gențile cu bani duse arbitrilor.

Cornel DinuFoto: Rompres

Despre semifinala cu Liverpool

"N-am putut să mai umblăm la arbitri, așa cum făcuserăm în precedentele jocuri europene. N-a mai mers fiindcă nu mai era loc pentru căței! Erau semifinalele Cupei Campionilor, nu prea mai era loc pentru Dinamo din Est!

Înainte de Liverpool jucaserăm cu Dinamo Minsk. Am dus gențile cu bani și la Tbilisi, unde s-a jucat turul, și la București. În URSS a fost mai complicat, fiindcă arbitrul Castillejo era păzit de KGB, dar am reușit. La București, au fost momente în care sovieticii ne dominau atât de rău încât arbitrul a venit la margine și mi-a spus: " - Cornel Dinu, pentru Gsp.ro.

Cu Hamburg ar fi dus geanta cu bani

"Cu Hamburg, la fel, am dus geanta cu bani. Dar toți procedau așa. Dinamo a ajuns la acel nivel pe valoarea echipei, practica asta cu valizele pentru arbitri era generală, doar că românii țineau atunci la imaginea țării, conta! Iar despre sovietici se știa și că beau un ceai super-energizant, așa-zis .

Atunci (n.r. cu Hamburg, la 3-0) a fost arbitru Kieser, un inspector școlar. Eu i-am dat banii, el mi-a făcut cadouri, o cravată și un inel din argint. Chiar am deschis geanta înainte să i-o predau domnului Kieser, am vrut să văd, din curiozitate, cam despre câți bani era vorba. Erau toate bancnotele Europei: franci francezi, franci elvețieni, mărci. Securitatea îmi dăduse banii așa cum reușise să-i strângă, nu era toată suma într-o monedă" - Cornel Dinu.

25.000 de dolari care nu au mai ajuns la arbitru

"În sezonul care a urmat, '84-'85, am jucat cu Bordeaux și ne-a arbitrat un scoțian, McGinlay. Anghelache îl abordase din timp, dinainte ca el să plece din Scoția, și Securitatea pregătise o geantă cu 25.000 de dolari. O geantă pe care a preluat-o Vasile Anghel și nu i-a mai dus-o arbitrului. Am avut vreo 16 ocazii, dar ne-a "tocat" scoțianul. S-a terminat 1-1 la București și s-a calificat Bordeaux, care ne egalase în prelungiri", a povestit Cornel Dinu pentru Gsp.ro.

Dinamo a pierdut calificarea în finala CCE dupa 0-1 și 1-2 pe Stadionul Național contra puternicei Liverpool.

Traseul lui Dinamo din CCE, ediția 1983-1984:

Dinamo - Kuusysi 4-0 (1-0 / 3-0)

Dinamo - Hamburg 5-3 (3-0 / 2-3)

Dinamo - Dinamo Minsk 1-2 (1-1 / 1-0)

Dinamo - Liverpool 1-3 (0-1 / 1-2).