Fotbalişti profesionişti trăiesc adeseori singuri în ţări străine, departe de familii, şi muncesc într-un mediu cu un nivel crescut de adrenalină, ei pot fi azi eroi iar mâine pot fi uitaţi, de aceea nu este surprinzător că ar putea fi predispuşi unor probleme mentale, a declarat joi secretarul general al Sindicatului internaţional al jucătorilor profesionişti de fotbal (FIFPro), Jonas Baer-Hoffmann, potrivit Reuters.

Foto:

Conform acestuia, incertitudinea cauzată de pandemia de coronavirus ar putea înrăutăţi situaţia, în special în fotbalul feminin, fetele fiind mai ''vulnerabile''.

''Sănătatea mintală este o provocare uriaşă. Din studii de-a lungul anilor am văzut că există riscuri crescute de anxietate şi diferite probleme de natură psihologică pentru jucători în comparaţie cu restul populaţiei pentru că se munceşte într-o continuă tensiune şi presiune. Avem mulţi tineri care sunt singuri, departe de ţările lor de origine, adesea nu au sprijinul familiei, iar destui dintre ei au contracte doar pe un an. Acest lucru le creează un stres enorm în ceea ce priveşte situaţia lor financiară, statutul lor la final de sezon'', a spus Baer-Hoffman.

Conform unui studiu publicat de FIFPro în 2015, 38 la sută dintre jucătorii activi şi 35 la sută dintre cei care se retrăseseră suferiseră la un moment dat de anxietate sau depresie.

În actualele condiţii determinate de pandemie, FIFPRo a publicat un ghid intitulat ''Păstrează-ţi mintea calmă'', în care îi sfătuieşte pe fotbalişti să nu mai citească tot ce se scrie despre coronavirus în media sau pe reţelele sociale deoarece acele informaţii reprezintă ''un factor suplimentar de stres'', informează Agerpres.