Duminica seara am incropit un duplex de zile mari pendulind intre Eurosport unde “faraonii” vinau “lei neimblinziti” in finala Cupei Africii si Boom Sport 1, unde Real Madrid ii toca pe sarmanii ghinionisti de la Valladolidul cu 7-0 in stil de mare echipa... pragmatica.

Paradoxal, ceea ce mi-a sarit in ochi, in aceasta alaturare nu a fost diferenta dintre cele doua meciuri, desi era una deloc neglijabila, ci diferenta dintre comentariile care le insoteau. Pe Eurosport, Emil Gradinescu si Radu Banciu patentau voiosi comentariul sarcastic, sardonic, ilariant si graseiat. Ca si la meciul Camerun-Sudan, cei doi au incins o cozerie aproape delicioasa, o leapsa cu mistocareli si rautati mucalite care a facut insa ca finala pe care o comentau sa para un meci de baraj din divizia onoare. ”Uita-te la Mbia, (zice Banciu cu basii lui grrraseiati), habarrr nu arrre de fotbal, e bita, a intrrrat ca tancul acolo” sau “stai putin sa vezi cind o sa le vina camerrrunezilor crrrocodilu’ inapoi pe git si-o sa se tavaleasca cu totii” sau “iti zic eu, egiptenii sint morrrti, morrrti, nu mai misca”.

In partea cealalta, pe Boom Sport, Bogdan Socol ne flagela timpanele, incredintat ca face spectacol, dar usor debusolat pentru ca, de data asta, era singur in “atelajul decibelic” a carui trena era dusa de obicei de Gabi Safta. Si-aici am avut parte de graseieri insa ele nu coborau nicicum din saua urletelor euforice, interjectiilor si icnetelor care l-ar fi facut si pe Ilie Dobre sa fie invidios: “Rrrreaal Maadrrrid in sus, Rrreal Maaadrrrid in jos, Rrraul in sus, spectacol toootaaaal, in jos”.

Sigur ca meciul de pe Bernabeu era mai spectaculos( mai ales ca se inscria din toate pozitiile) numai ca acest fapt este doar o coincidenta cind sesizezi ca toate meciurile marca Banciu/Gradinescu sint gidilate de dracusorul sarcasmului, iar toate meciurile marca Safta/Socol sint hartuite de orgii decibelice si cosmetizari/desfigurari bombastice. Comentariul meciului Camerun-Sudan fusese o alta capodopera de malitiozitate, “greata” parodianta si sentinte “implacabile” a cuplului Banciu-Gradinescu, ( de genul :“Eto’o habarrr nu arre sa bata penaltiuri, bate foarrrte prrrost”-Banciu, sau “eu cred ca tu n-ai apreciat geniul lui Eto’o. De ce sa dea spre poarta, simplu, de la 3 metri, cind poate sa dea cu manta”-Gradinescu) in timp ce, Barca-Realul vazut si hiper-sonorizat de Safta era “formidabil, spectaculos, abracadabrant”, ce mai, “fotbal adevarat”, desi, de multe ori, sub perdeaua de acute nu se petrecea mare lucru.

Banciu/Gradinescu te distreaza teribil, dar in acelasi timp te fac sa uiti la ce te uiti, pentru ca se grabesc sa dea ’’ morrrtului’’, respectiv “meciului mai putin reusit”, ultima impartasanie impreuna cu certificatul de deces, jucind arsice pe burta lui. Pe de alta parte Safta/Socol iti tot imbunatatesc timpii de apasare pe butonul “mute”, te enerveaza crunt, dar nu te lasa niciodata sa uiti la ce te uiti aducind de la groapa orice mortaciune de faza si imbalsamind-o cu superlative si “uuuuiiiiiiiii-uri” din toti rarunchii.

Ambele perechi de comentatori trintesc mostre de subiectivism greu digerabile, dar e clar ca sueta bascalios-frivol-amnezica de pe Eurosport, e dintr-un cu totul alt aluat decit racnetul carpato-danubiano-sud-americanizat de pe Boom Tv. Ba mai mult decit atit, cred ca de fapt Banciu/Gradinescu ar fi antidotul perfect pentru Safta/Socol.

Inchipuiti-va cum ar fi fost sa ne fi trezit cu Banciu infiltrat in coasta lui Safta la “Barcelona-Real Madrid”, sa-l fi auzit perorind scirbit: ”Sint morrrrti si unii si altii, sint purrr si simplu terrrminati”, in timp ce Safta se pregatea sa racneasca: ”spectacol total pe Camp Nou!!”. Sau intrebindu-l pe Safta daca nu cumva simte “ca-i vine crrrocodilu’ inapoi pe git”, dupa ce comentatorul emblematic al Boom-ului o baga pe-aia cu “Eto’o nu-i omul care sa dribleze”, p-aia cu: “..A vrut sa treaca prin Cannavaro! N-are cum. E un munte de om!”, sau alte asemenea bazaconii, pe linga care “aia cu bicicleta galbena” a lui Marin Moraru din “Operatiunea Monstrul” e o nimica toata.

Codrut Alin Feher, 36 de ani, Brasov, este cistigator al concursului "Talentul Anului" la Gala Premiilor Ioan Chirila 2007.