​Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a anunţat luna august ca termen pentru încheierea competițiilor Champions League şi Europa League, aflate acum cel puţin în faza optimilor de finală, informează lequipe.fr.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Iulie-august mi se pare a fi o perioadă favorabilă pentru a încheia competiţiile noastre europene. Pe de altă parte, încheierea acestor competiţii în septembrie şi octombrie ar fi fără îndoială prea târziu", a declarat el, într-un interviu prin Skype acordat canalului german ZDF.

Totodată, Ceferin a recunoscut faptul că sezonul va fi oprit defintiv dacă autorităţile din statele europene nu vor permite reluarea meciurilor.

"Această situaţie sanitară este nemaiîntâlnită, este o situaţie specială care trebuie să ne conducă la a fi cât mai flexibili posibil cu referire la datele şi orele meciurilor. Dacă se va calma criza, vom putea începe să jucăm mai devreme. Câte un meci pentru sferturi şi semifinale...

E o posibilitate, pe teren neutru. Organizarea unui Final Four sau Final Eight reprezintă acum nici mai mult nici mai puţin decât o opţiune. Dacă politicul ne va împiedica să jucăm din nou, nu vom avea altă alegere decât să punem punct acestui sezon", a arătat slovenul.

El a precizat că regulamentul fair-play-ului financiar a fost abandonat în această perioadă, deoarece cluburile nu mai pot să-l respecte de la începutul pandemiei de coronavirus.

Preşedintele UEFA nu renunţă la ideea de a suspenda din cupele europene Belgia, ţară care doreşte oprirea definitivă a campionatului intern profesionist. Ceferin a lansat aceste ameninţări, deşi Federaţia Belgiană de Fotbal (URBSFA) a anunţat, sâmbătă, că "o soluţie constructivă" este pe cale de a fi găsită împreună cu UEFA pentru a opri definitiv campionatul intern

"Solidaritatea nu înseamnă să iei o decizie fără să te consulţi cu alţii. Nu putem cere ajutor şi apoi să decidem cum ne convine. Trebuie să menţionez că Belgia şi alţii care gândesc la fel riscă să nu ia parte la cupele europene, sezonul viitor", a declarat Ceferin, într-un interviu pentur ZDF.

El insistă că meciurile se vor putea relua cu porţile închise şi acest lucru reprezintă o soluţie mai bună decât cea ca partidele să nu se joace deloc.

"Meciuri cu porţile închise sau cu spectatori, asta nu este acelaşi lucru, dar este întotdeauna mai bine cu porţile închise şi în faţa televizorului decât nimic. Este ceea ce vor oamenii, asta le-ar aduce în această perioadă complicată o energie pozitivă", a precizat şeful UEFA.

Sâmbătă, federaţia belgiană nu a precizat care este soluţia găsită cu UEFA după discuţia dintre şeful URBSFA, Mehdi Bayat, şi cel al UEFA Aleksander Ceferin. URBSFA a menţionat doar că va prezenta Comitetului Executiv al UEFA "recomandările pentru oprirea competiţiei".

"Obiectivul este de a păstra biletele europene ale Belgiei în vederea sezonului 2020/2021. URBSFA ţine să-şi exprime din nou susţinerea sa vizavi de demersul UEFA de a ieşi din această criză cauzată de coronavirus într-o manieră solidară. URBSFA nu va mai face alte comentarii pe acest subiect", se arată în comunicatul federaţiei belgiene

UEFA a recomandat, joi, federaţiilor naţionale să nu declare încheiate competiţiile interne din cauza pandemiei de coronavirus, aşa cum intenţionează să facă liga profesionistă din Belgia.

Într-o scrisoare adresată asociaţiilor naţionale, UEFA se declară încrezătoare privind reluarea meciurilor de fotbal în lunile următoare, în condiţiile fixate de autorităţi şi consideră că toate deciziile de a abandona competiţiile naţionale în acest stadiu sunt premature şi nejustificate, scrie News.ro.