Criza generată de pandemia de coronavirus poate permite schimbări profunde în lumea fotbalului și în ceea ce reprezintă el, estimează Gianni Infantino, președintele FIFA, într-un interviu acordat celor de la Gazzetta Dello Sport.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu știm când ne-am putea întoarce la normalitate", a declarat Infantino, care vede o oportunitate în această criză.

"Am putea profita de acest lucru pentru a reforma fotbalul făcând un pas înapoi. Cu formate diferite. Cu turnee mai puține, poate mai puține echipe, dar mai echilibrate. Mai puține meciuri pentru a proteja sănătatea jucătorilor" a afirmat președintele FIFA, pentru care "acest lucru nu ține de domeniul științifico-fantastic".

Între timp, fotbalul a fost întrerupt în cele mai importante campionate și Infantino dorește să măsoare daunele provocate de această criză "care riscă să fie ireversibilă".

"Avem nevoie de o evaluare a impactului economic la nivel global. Să estimăm pagubele, să vedem cum le putem acoperi, să facem sacrificii și să o luăm de la capăt", a mai spus Infantino.

Infantino a subliniat că FIFA încearcă să găsească soluții pentru jucătorii ale căror contracte expiră la 30 iunie, în timp ce campionatele principale, aflate în pauză în acest moment, ar trebui să depășească această dată pentru a fi terminate.

"Ne gândim la modificări și derogări temporare la reglementările privind statutul jucătorilor și a transferurilor pentru a proteja contractele", a afirmat el.

De asemenea, Infantino neagă orice discuție în privința înființării unei Superligi închise pentru cluburile europene. "Această idee mă face să râd. Ce urmează după?", a spus el.

Președintele FIFA este principalul promotor al unui nou format al Cupei Mondiale a Cluburilor cu 24 de echipe, competiție care ar fi trebuit să aibă loc în vara anului 2021, însă va trebui să fie reprogramată din cauza amânării Campionatului European.

"Dar nu este momentul potrivit pentru a discuta aceste lucruri", a spus acesta, care refuză să planifice o reluare a competițiilor începând cu luna mai.

"Sănătatea se află pe primul loc. Fără teamă, trebuie să facem față acestui virus și, când vom putea, vom relua toate aceste evenimente, fără a pune în pericol sănătatea nimănui", a concluzionat președintele FIFA, potrivit AFP.