Sigură de prezența în play-out pentru al treilea an consecutiv, Dinamo se consolează cu o victorie în fața marii rivale FCSB, care ratează șansa de a se apropia de liderul CFR Cluj. "Câinii" s-au impus cu 2-1 într-un derby plin de evenimente. Sin a deschis scorul în minutul 37, cu o super execuție din lovitură liberă. Finalul primei reprize a fost marcat de accidentarea gravă a lui Perovic (a părăsit terenul cu ambulanța) și de eliminarea lui Iulian Cristea. Tot înainte de pauză (45+9'), Tănase a egalat din penalty, dar Lazăr a stabilit învingătoarea cu un gol marcat în minutul 62.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Este pentru prima dată din 2017 când derby-ul dintre Dinamo și FCSB nu se încheie la egalitate.
  • Dinamo nu o mai învinsese pe FCSB de la 1 mai 2017. "Câinii" se impuneau atunci tot cu 2-1, în Liga 1.
  • În urma acestui rezultat, FCSB se află pe locul trei în clasament, la șase puncte în spatele liderului CFR Cluj (49 puncte), în timp ce Dinamo ocupă poziția a opta, cu 34 de puncte.

Florin Tănase: Nu jucăm deloc, mergem din rău în mai rău, greşeli de curtea şcolii

"Greu, am demonstrat încă o dată că suntem o echipă de puşti, fără prea multă experienţă, nu ştim să jucăm meciurile astea. Nu ne-am simţit în teren, n-am pasat, nu am jucat ceea ce trebuia să jucăm, ce jucam anul trecut. Anul acesta nu jucăm deloc. Dacă stăteai şi te uitai înainte de meci la echipe spuneai că n-are cum să nu câştige FCSB, şi uitaţi-vă, greşeli de curtea şcolii...

Mergem din rău în mai rău, nu înţeleg de ce. Avem toate condiţiile să putem să progresăm şi vin aceste meciuri şi pierdem contra marii rivale. S-a întors peluza şi noi trebuia să avem atitudine mai bună. Nu am văzut la derbiurile din afară să facă greşelile pe care le-am făcut noi azi. Nu merge jocul, nu că n-avem atacant… Nu venim cu centrări, nu venim cu nimic", a spus Florin Tănase.

Adrian Popa: Dacă se juca 11 la 11 şi în repriza a doua, nu primeam gol

"Nu avem ce face, ne pregătim de următoarea etapă. Este păcat că am avut şanse, dar nu am profitat. Rezultatele nu sunt de partea noastră, dar ne vom pregăti în continuare şi vom face totul să ne revenim. Nu sunt în măsură să discut despre cum am ajuns în această situaţie. Din punct devedere al fanilor, m-am simţit ca pe vremuri. Dacă se juca 11 la 11 în a doua repriză, nu primeam gol. Dar acum trebuie să învăţăm din greşelile noastre", a declarat Adi Popa.

Sorescu: 70 la sută acest rezultat se datorează suporterilor

"Pentru suporteri am muncit în seara asta, avem cei mai frumoşi suporteri din ţară. 70 la sută se datorează lor acest rezultat. Suntem fericiţi pentru această seară, dar plângem pentru ce am făcut până acum şi că nu am reuşit să ajungem în play-out. La meciul de azi nu a contat partea financiară, oricine vrea să îl câştige", a declarat Sorescu.

"Am înţeles că Perovic este ok, a fost mult sânge, îi dedicăm victoria şi lui. Cred că direct în maxilar i-a dat, avea gura puţin într-o parte", a mai spus Sorescu.

Lazăr: Se bat la play-off, nu la titlu

"Îmi doream să joc în derby, să câștig, e cu atât mai bine că am marcat. Mă bucur că reușesc să marchez contra lor, sper s-o fac și cu echipele mai mici, îmi doresc să înscriu cât mai mult. De asta mă antrenez în fiecare zi. Asta e realitatea, o echipă se bate la play-off, nu la titlu, iar noi ne dorim să câștigăm play-out-ul și Cupa.

Dacă eram mai lucizi în fața porții, scorul putea fi mai mare. Poate în Cupă vom mai juca cu FCSB. Am avut un an greu. Sper să vină mai mulți oameni după meciul de astăzi. Sper să câștigăm și Cupa, să strângem mai mulți oameni lângă noi.

Când vine o echipă de pe locul 9 și are atâtea ocazii... Cu siguranță mă gândesc că nu se bat la titlu. Când vedem ce fotbal practică echipele de pe primele locuri... Și Botoșani practică un fotbal foarte frumos. Sunt mai multe probleme la ei. Sunt oameni de sus care decid, au și niște oameni care au venit să muncească pentru creștini, sau ceva genul. Vă dați seama că nu cred că se pot bate la titlu. Nu sunt arogant, și eu sunt credincios. Dar când tu declari în primul minut că lucrezi pentru un creștini, cu siguranță n-ai nicio putere în fața celui de mai sus", a spus Vali Lazăr, după victoria cu FCSB.

Andrei Sin: Am arătat că avem valoare şi s-a văzut diferenţa pe teren

"Mă bucur că am reuşit să marchez. Am exersat la antrenamente, am trecut printr-o perioadă grea, dar m-am pregătit fizic şi psihic. Am arătat că avem valoare şi s-a văzut diferenţa pe teren", a declarat Sin.

Ce a spus Dusan Uhrin

"Nu cred că am salvat sezonul, fiindcă nu am putut ajunge în play-off. Sunt foarte trist că nu mai jucăm încă două meciuri în play-off cu FCSB, pentru că știm ce înseamnă pentru toată lumea aceste meciuri", a declarat Dusan Uhrin, potrivit Digi Sport.

"Andrei Sin a încercat și la antrenamente și a dat bine și acolo. A jucat bine, e un jucător foarte bun, ne-am concetrat pe fiecare moment al jocului. Nu am fost foarte fericit în ceea ce privește atacul nostru, pentru că nu am reușit foarte multe combinații. Am fost foarte îngrijorat în ceea ce-l privește pe Perovic, sper că va fi bine", a mai adăugat Uhrin.

"Este o victorie foarte importantă pentru mine, am vrut să câștig în derby, nu joacă echipa pentru mine, eu vreau să obținem rezultate pentru toată lumea", a spus, în încheiere, antrenorul lui Dinamo.

Bogdan Vintilă: Trebuie să încercăm să punem pe primul loc binele echipei şi să lăsăm deoparte partea individuală a fiecăruia

"Nu am făcut un joc strălucit în această seară. Regret enorm că nu am reuşit să câştigăm pentru aceşti suporteri minunaţi. Nu înţeleg ce spuneţi, că am fost depăşiţi la toate capitolele! Aveam controlul jocului, a interevnit o execuţie la o lovitură liberă şi au preluat conducerea fără să ne pună probleme până atunci. După aceea a venit acea eliminare. În zece am reuşit să egalăm.

În a doua repriză, din păcate o nesincronizare a făcut să primim al doilea gol, iar de acolo consider că am început să punem presiune mai mare şi să ducem mingea în careul advers. Este probabil o presiune greu de gestionat şi chiar mă gândeam că trebuia să fim mai uniţi, devotaţi unul pentru celălalt, să încercăm să punem pe primul loc binele echipei şi să lăsăm deoparte partea individuală a fiecăruia. Mă refer la atitudine, la spiritul acela de echipă, spiritul de sacrificiu care trebuie avut. La acest aspect cei de la Dinamo ne-au bătut astăzi. Nu joacă fiecare pentru el, trebuie să jucăm ca echipă, să fim toţi în acelaşi timp în aceeaşi direcţie, trebuie să gândim la unison. Este dorinţa fiecărui jucător de a arăta că e foarte bun şi atunci a dispărut acel joc colectiv pe care l-am avut anul trecut.

Am rotit jucătorii pe posturi şi cu acordul lor şi cu pregătirea necesară şi la acest joc am înţeles că avem nevoie de mai multă atitudine. Avem o dificultate în a finaliza, trebuie să şutăm mai mult la poartă, să avem mai multă responsabilitate. În rest, jucătorii au făcut un efort extraordinar astăzi şi în zece, din păcate ne-a lipsit atitudinea pe care am avut-o când am rămas în zece jucători.

Nu comentez de ce l-am înlocuit pe Coman, am explicaţiile mele, nu trebuie să le expun public. Diferenţa e remontabilă faţă de locul I, dar totul depinde numai de noi, nu trebuie să ne uităm în curtea altuia. Trebuie să strângem rândurile, în momentele acestea se cunosc caracaterele. Suntem şi vom deveni un grup mai puternic îmrepună cu suporterii", a declarat Vintilă, la microfonul televiziunilor care transmit Liga I.

Au evoluat următoarele echipe:

Dinamo: Piscitelli - Kostrna, Puljic, R. Grigore, Sin (Răuţă '86) - Mrzljak, I. Filip - R. Moldoveanu (V. Lazăr '58), Fabbrini, Sorescu - Perovici (D. Popa '45+5). Antrenor Dusan Uhrin;

FCSB: Bălgrădean - Creţu, I. Cristea, Planic, Soiledis - Olaru (Oaidă '46), L. Filip, Fl. Tănase - Moruţan (Ad. Popa '46), Man, Fl. Coman (Gnohere '66). Antrenor Bogdan Argeş Vintilă.

Cartonaşe galbene: Mrzkjak '20, Fabbrini '31, I. Filip '44+8, V. Lazăr '59, Kostrna '79 / Planic '33, Man '67, Oaidă '77.

Cartonaş roşu: I. Cristea '44.

Arbitri: Horaţiu Feşnic – Mihai Marius Marica, Marius Badea – Ionuţ Coza;

Observatori: Augustus Constantin, Marian Ivan.

Desfășurarea livetext a partidei Dinamo vs FCSB:

Se aude fluierul de final. Dinamo se impune cu 2-1 in fata rivalei FCSB.

90+3' Piscitelli intervine excelent si retine din fata lui Adi Popa, ramas nemarcat.

90' Partida este prelungita cu patru minute.

88' Grigore se ciocneste cu Puljic si are nevoie de ingrijiri medicale. Fundasul nu are nimic grav si se ridica.

86' Fabbrini intra in careu, trage pe jos, dar Balgradean este la post si retine.

85' Ultima mutare in tabara dinamovista: iese Sin, intra Rauta.

81' Dennis Man intarzie centrarea pentru Gnohere, aflat intr-o pozitie ideala in fata portii. Mingea a trecut prin spatele atacantului francez.

80' Adi Popa suteaza de la 18 metri, dar o face direct in bratele lui Piscitelli.

79' Inca un cartonas galben aratat de Fesnic, de data aceasta pentru un jucator al lui Dinamo: Kostrna.

76' Un corner pentru FCSB, din care nu rezulta insa nimic. Ba mai mult, Dinamo pleaca pe contraatac si Oaida este nevoit sa il opreasca prin fault pe Fabbrini. Fesnic ii arata cartonasul galben jucatorului adus de la FC Botosani.

Bogdan Vintila se uita la tabela. Timpul nu este de partea echipei sale, dar nici evolutia, care este la fel de stearsa ca in ultimele partide jucate in acest an.

71' FCSB se zbate in propria jumatate de teren, greu de crezut ca mai poate intoarce soarta meciului.

67' Man vede si el un cartonas galben, dupa un fault asupra lui Fabbrini.

66' Vintila il trimite pe Gnohere in locul lui Florinel Coman.

65' Ocazie uriasa pentru Dinamo! Sorescu a avut golul trei in picior, dar l-a luat la tinta pe Balgradean. Mjlocasul a reusit in cele din urma sa suteze spre poarta ramasa goala, insa Soiledis s-a aflat la locul potrivit si si-a salvat echipa.

Jucatorii au revenit pe teren. S-a reluat jocul.

Meciul este intrerupt timp de zece minute, din cauza petardelor aruncate de suporteri. Jucatorii au fost trimisi la vestiare, iar fanilor li s-a transmis sa nu mai foloseasca materiale pirotehnice.

Lazar a sarbatorit golul in fata suporterilor ros-albastri, iar apoi a avut un conflict cu Florin Tanase, care cel mai probabil i-a reprosat modul in care s-a manifestat.

62' Gool Dinamo! Sorescu trimite in fata portii pentru Valentin Lazar, care vine nemarcat si il invinge pe Balgradean. In patru minute de la intrarea pe teren, Lazar s-a ales cu un galben, dar a marcat si un gol. Dinamo - FCSB 2-1.

60' Prima realizare a lui Lazar este obtinerea unui cartonas galben, dupa un fault asupra lui Florinel Coman.

58' Dusan Uhrin efectueaza a doua schimbare: Lazar intra in locul lui Moldoveanu.

56' Popa trage de 16 metri, balonul trece insa peste bara transversala.

52' Tot Planic este in prim plan. Face un fault la 20 de metri de poarta sa si Dinamo beneficiaza de o lovitura libera dintr-o pozitie periculoasa. Sorescu executa, dar sutul sau se duce putin pe langa poarta.

50' Planic acuza o accidentare dupa o interventie a lui Sin, dar se ridica in cele din urma si poate continua meciul.

46' A inceput repriza secunda. Bogdan Vintila a facut doua schimbari. Adi Popa a intrat in locul lui Morutan, iar Oaida l-a inlocuit pe Olaru.

Final de prima repriza. Dinamo - FCSB 1-1.O prima parte pline de evenimente, cu un gol superb al lui Sin, accidentarea grava a lui Perovic, eliminarea lui Iulian Cristea si un penalty din care FCSB a reusit egalarea.

45+9' Gool FCSB! Florin Tanase transforma cu sange rece penalty-ul si egaleaza situatia pe tabela. Dinamo - FCSB 1-1.

45+9' Planic este faultat in careu de Ioan Filip si FCSB primeste lovitura de la 11 metri. Jucatorul lui Dinamo primeste un cartonas galben.

45+5' Perovic este transportat la spital, iar Dusan Uhrin il trimite in locul sau pe Daniel Popa.

FCSB ramane in inferioritate numerica! Desi initial ii acordase cartonas galben lui Cristea, Fesnic revine asupra deciziei si ii arata cartonasul rosu jucatorului de la FCSB.

Doua ambulante si-au facut aparitia pe gazon. Medicii i-au imobilizat gatul lui Perovic, care este urcat in ambulanta. Dinamovistul sangereaza in zona nasului, dar este constient.

43' La mijlocul terenului, Iulian Cristea il loveste cu piciorul in figura pe Perovic. Sarbul cade inert pe gazon. Jucatorii celor doua echipe se strang in jurul lui si solicita disperati interventia ambulantei.

37' Gool Dinamo! Andrei Sin executa cu stangul o lovitura libera din preajma careului de 16 metri, iar sutul sau se duce direct in vinclu. Executie de exceptie pentru fundasul de 28 de ani, nicio sansa pentru Balgradean. Sin se afla la prima reusita in tricoul lui Dinamo.

32' Planic are o interventie intarziata asupra lui Moldoveanu si se alege si el cu un cartonas galben.

30' In incercarea de a respinge mingea din careu, Olaru este lovit de Fabbrini si primeste ingrijiri medicale. Fesnic ii arata cartonasul galben italianului.

28' Olaru cade in careu dupa un duel cu Fabbrini si cere penalty, insa Horatiu Fesnic lasa jocul sa continue.

26' Florinel Coman executa lovitura libera direct pe poarta, dar sutul sau nu ii pune probleme lui Piscitelli, care prinde in siguranta.

25' Man este oprit prin fault de Grigore, la marginea careului de 16 metri. Jucatorul dinamovist scapa fara galben.

23' Fanii lui Dinamo continua sa arunce pedarde in teren. Florinel Coman este impiedicat sa execute un corner. O face pana la urma, insa a facut-o de parca a vrut sa scape de minge si sa fuga din calea petardelor. Mingea s-a dus in afara terenului.

22' Olaru centreaza periculos pe bara a doua, Piscitelli intervine si respinge.

20' Frustrat, Mrzljak il impiedica pe Balgradean sa degajeze si vede primul cartonas galben al partidei.

20' Mrzljak trage slab din interiorul careului, iar Balgradean prinde fara probleme.

16' Prima mare ocazie le apartine ros-albastrilor. Florinel Coman a scapat spre poarta dinamovistilor, a preluat superb, insa sutul sau cu stangul la coltul lung a fost slab si a trecut pe langa bara.

15' Se joaca intr-un ritm alert, FCSB este echipa mai periculoasa, dar fara vreo ocazie notabila pana in acest moment.

13' Man il vede liber pe Cretu in flancul drept, acesta inainteaza si suteaza, insa direct in bratele lui Piscitelli.

10' Dennis Man incearca o fenta in careu, insa Grigore nu se lasa pacalit si respinge balonul.

5' O petarda din peluza "cainilor" este aruncata in teren, iar cel care are de suferit este Moldoveanu. Totusi, jucatorul dinamovist nu are nevoie de ingrijiri medicale.

3' FCSB are primul corner din acest meci. Morutan executa, dar Piscitelli iese si respinge. Mingea ajunge la acelasi Morutan, care trimite periculos spre vinclu, insa putin pe langa poarta.

Se aud si petarde explodand, insa meciul nu este intrerupt.

1' A inceput meciul. Dinamo a avut lovitura de start.

La Peluza Catalin Haldan a fost afisat mesajul "Impreuna salvam Dinamo".

Atmosfera de mare derby pe Arena Nationala. Peluza suporterilor dinamovisti este colorata de cartoane rosii. De partea cealalta, fanii ros-albastri au afisat un banner si mesajul "When we suffer, we grow stronger".

La tribuna oficiala este prezent si Cosmin Olariu, alaturi de Gino Iorgulescu, presedintele LPF.

In tribune se afla si Cristina Neagu, handbalista de la CSM Bucuresti.

Peluza ocupata de fanii ros-albastrilor este arhiplina.

Antrenorul Dusan Uhrin a motivat prezenta lui Moldoveanu in primul 11: „Am muncit toată săptămâna pentru acest meci. Robert Moldoveanu s-a prezentat foarte bine la antrenamente și de ce să nu încerc și cu el?”.

Ce a spus Bogdan Vintila inaintea partidei: „Este o echipă care vreau să atace și care știe să atacem dar care știe să se și apere. Sunt încrezător și vreau să câștigăm. Este un meci care face parte din istorie și ne dorim să ne facem suporterii fericiți. Am pregătit mai multe variante și surprize și sunt convins că vom câștiga. Știu că FCSB are galerie mare și sunt cu noi. Ne dorim să câștigăm pentru ei”.

Etapa a 25-a din Liga 1 programează derby-ul fotbalului românesc, Dinamo și FCSB urmând să se întâlnească pe Arena Națională, de la ora 20:00. Cele două rivale se află la mare distanță una de cealaltă în clasament. "Câinii" sunt pe locul 9 și vor bifa încă un sezon în play-out, în timp ce roș-albaștrii se găsesc pe ultima treaptă a podiumului și speră la o victorie pentru a se apropia la trei puncte de liderul CFR Cluj. Partida poate fi urmărită în direct pe Digi Sport, Telekom Sport, Look TV și LiveText pe HotNews.ro.

Echipele de start:

Dinamo (4-1-4-1): Piscitelli - Kostrna, Puljic, R. Grigore, Sin - Filip - Sorescu, Mrzljak, Fabbrini, Moldoveanu - Perovic

Rezerve: Straton, Kilyen, Răuță, Lazăr, D. Popa, Bani, Mihaiu

Antrenor: Dusan Uhrin

FCSB (4-3-3): Bălgrădean - Crețu, I. Cristea, Planic, Soiledis - Filip, Tănase, Olaru - Moruțan, Man, Coman

Rezerve: Vlad, Nedelcu, Gnohere, Momcilovic, Vînă, Oaidă, Popa

Antrenor: Bogdan Vintilă

De știut:

  • Dinamo are o singură înfrângere în ultimele 11 meciuri jucate pe teren propriu în campionat, scor 1-2 cu Sepsi (13 decembrie 2019). În acest interval, "câinii" au mai înregistrat opt succese şi două remize.
  • FCSB are cinci victorii în precedentele șapte partide disputate, singurul insucces înregistrându-l în Gruia, 0-1 cu CFR Cluj (2 februarie 2020).
  • În acest an, Dinamo are o victorie (2-0 cu Astra) și o înfrângere (1-2 cu FC Voluntari), în timp ce FCSB a bifat o victorie (2-1 cu FC Voluntari), o remiză (0-0 cu Academica Clinceni) și o înfrângere (0-1 cu CFR Cluj).
  • În ceea ce privește situația din clasament, derby-ul o găsește pe FCSB pe locul al treilea (43 de puncte), în timp ce Dinamo se află pe poziția a noua (31 de puncte) și nu mai are nicio șansă la play-off.

Întâlniri directe în campionat: 146

Victorii Dinamo: 48

Victorii FCSB: 43

Remize: 54

Palmares cu Dinamo gazdă: 72 de jocuri - 29 victorii Dinamo - 26 remize - 17 succese FCSB.

Mediile de vârstă ale celor două echipe:

Dinamo - 24 ani şi 10 luni, a doua cea mai mică din campionat;

FCSB - 25 ani şi 8 luni.

Ultimele întâlniri directe:

FCSB - Dinamo 1-1, 5 octombrie 2019

Dinamo - FCSB 1-1, 11 noiembrie 2018

FCSB - Dinamo 3-3, 29 iulie 2018

Dinamo - FCSB 2-2, 18 februarie 2018

FCSB - Dinamo 1-0, 24 septembrie 2017

Statistici importante pentru cele două echipe în actualul sezon:

Sursa: lpf.ro

Dinamo

  • 25 dintre cele 35 de goluri reuşite de Dinamo au fost izbutite în repriza secundă;
  • 10 goluri cu capul a marcat gruparea roş-albă, o cifră întâlnită la finele rundei precedente doar în dreptul celor de la CFR Cluj;
  • Elevii lui Duşan Uhrin stau foarte bine la capitolul goluri marcate din faze fixe - 13 reuşite (37,1%);
  • A primit cel puţin un gol în 18 jocuri din ediţia curentă;
  • 10 dintre cele 39 de goluri încasate au avut la bază o fază fixă (patru din corner, trei din penalty, trei în urma unor lovituri libere).

FCSB

  • Cu 19 goluri marcate şi 10 primite, roş-albaştrii au cel mai bun golaveraj pe teren advers;
  • 82,9% este procentul golurilor înscrise de FCSB din acţiune în ediţia curentă, unul de-a dreptul formidabil;
  • 18 dintre cele 35 de goluri marcate au fost reuşite de fotbaliştii autohtoni din lot născuţi după 1 ianuarie 1998. Aceştia şi-au mai trecut în cont şi 12 pase decisive;
  • Elevii lui Bogdan Vintilă au strâns 10 meciuri fără gol primit, locul secund la acest capitol;
  • 14 dintre cele 26 de goluri primite au fost încasate în primele 45 de minute.