Viteză, spații, imaginație, totul făcut precum pe PlayStation. Sau poate chiar este totul făcut pe calculator? Liverpool este echipa momentului în fotbalul mondial, Jurgen Klopp făcând din cormorani o adevărată mașină de fotbal. Germanul are de partea lui și valorifică din plin puterea științei datelor, tehnologia fiind mai prezentă în fotbal ca oricând.

Liverpool, o echipa in mare formaFoto: liverpoolfc.com

Înainte de toate, ce este ştiinţa datelor?

Știinţa datelor este un domeniu interdisciplinar care utilizează metode, procese, algoritmi şi sisteme ştiinţifice pentru obţinerea valorii din date. Experţii în date combină o gamă largă de competenţe – inclusiv statistică, informatică şi cunoştinţe de afaceri – pentru a analiza datele colectate de pe web, smartphone-uri, de la clienţi, senzori şi alte surse.

Știinţa datelor dezvăluie tendinţele şi produce informaţii pe care afacerile le pot utiliza, pentru a lua decizii mai bune şi pentru a crea produse şi servicii mai inovatoare. Datele reprezintă fundamentul inovării, dar valoarea acestora provine din informaţiile pe care experţii în date le pot culege şi asupra cărora pot acţiona ulterior (Oracle).

Ce pot avea în comun știința datelor și fotbalul?

Într-o eră în care informația face înconjurul planetei în doar câteva secunde, era normal ca tehnologiile de tot felul să fie implementate pentru a avea rezultate din ce în ce mai bune.

Este de ajuns să ai doar jucători buni și o tactică potrivită? Uneori da, alteori nu. Pentru ca rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor este nevoie de ceva în plus pe lângă jucători de valoare și un antrenor cu imaginație.

Este nevoie de un antrenor care să aibă în spate și să folosească din plin știința datelor.

Ce presupune mai exact această știință a datelor?

Un departament întreg care se ocupă doar de strâns și procesat cantități impresionante de informații sportive. Soft-uri speciale care centralizează și care interpretează matematic jocul de fotbal.

Pentru acești oameni nu există Ronaldo, Messi sau Salah în analizarea datelor. Jucătorii sunt X sau Y, iar ceea ce contează este cât de bine acoperă ei sau nu terenul de fotbal, ce randament dau sau ce poate fi îmbunătățit în evoluția lor.

Sursa foto: Liverpool FC

Este calculat randamentul fiecărui jucător și cât de bine răspunde cerințelor. Cât de mult expune el echipa pe faza de apărare sau cât de mult o ajută pe cea de atac.

Fiecare centimentru de teren este analizat, iar programele duc spre date care oferă imaginea clară a spațiilor unde trebuie insistat și a porțiunilor de teren unde adversarii sunt puternici.

Este adevărat că finalul procesului duce tot la om și la cât de bine poate el să speculeze, folosească, ceea ce respectivul soft îi oferă. Erorile umane au existat și vor exista de când lumea, dar un sportiv care știe perfect unde să acționeze este mult mai greu de oprit.

Analize complexe aduc informații prețioase despre cluburile adverse, despre fiecare jucător al rivalilor, dar și despre propriile erori.

Procesarea unor astfel de date importante nu este la îndemâna oricui, dar Liverpool beneficiază de un ajutor important din partea celor de la Fenway Sports Group, proprietarii grupării de la Anfield.

Compania americană cu sediul în Boston cu asta se ocupă, iar echipa care se află în spatele formației antrenate de Jurgen Klopp oferă date prețioase despre cât de bine poate fi cucerit terenul de fotbal cu ajutorul matematicii.

Ian Graham, doctoratul și invincibilitatea lui Klopp în Premier League

Ian Graham este directorul diviziei de cercetare de la Fenway Sports Group. Are un doctorat în fizică teoretică la Cambridge, iar pentru el fotbalul are o cu totul altă față. În viziunea lui Ian, fotbalul este plin de calcule și grafice. Doar ele îți pot spune concret unde și de ce există vulnerabilități în tabăra adversă.

El muncește alături de echipa sa la o bază de date care conține informații prețioase despre peste 100.000 de jucători de fotbal din întreaga lume.

Știința datelor nu este nimic nou și nici nu este folosită de ieri, dar se pare că Liverpool deține în acest moment cea mai bună echipă în acest domeniu - este clubul care reușește să se folosească cel mai bine de datele culese.

Cunoscut drept un împătimit al inovațiilor (exista la un moment dat un material video care prezenta modalitățile în care se pregăteau jucătorii de la Borussia Dortmund), Jurgen Klopp știe cum să se folosească de de informații pe care o întreagă echipă i le oferă la fiecare meci.

Sursa foto: Liverpool FC

Toate vedetele sunt doar niște puncte roșii

În graficele lui Graham nu există Messi, Ronaldo, Mbappe, Hazard sau Salah, există niște puncte roșii, verzi, albastre sau ce culoare vrea el. Aceste puncte sunt ajutate să dea cel mai bun randament pe baza calităților pe care le posedă.

Li se spune unde devin periculoși pentru defensivele adverse, unde nu dau randament sau unde trebuie să-și ajute coechipierii pe fază defensivă. Sigur, informațiile prețioase nu ar avea nicio valoare fără o implementare corespunzătoare venită din partea lui Klopp.

Știind cât de atent este la detalii, am putea spune că nu exista un antrenor care să se plieze mai bine pe informațiile furnizate de Graham și echipa lui.

Că tot a venit vorba despre echipa lui Ian, ea cuprinde la vârful ei alte minți luminate precum Michael Edwards (directorul sportiv al clubului, fost analist la Portsmouth și Tottenham), Tim Waskett (astrofizician) și Will Spearman (are un doctorat în filozofie).

Presa britanică a tot speculat că Michael Edwards are un rol foarte important în transferurile făcute de Liverpool. Cum așa? El îi prezintă lui Klopp jucătorii care au care să se potrivească pe ideile sale, iar transferurile făcute în ultimele sezoane de către cromorani arătă din plin că se pricepe.

Conform spuselor lui Tim Waskett, datele îi ajută să aibă informații complete despre un anumit jucător. Astfel, există uneori 1.5 milioane de colectate pe parcursul unui joc de 90 de minute. Practic, evoluția respectivului sportiv a fost disecată pe toate părțile: nu mai există secrete.

Ian Graham (ca de altfel întreaga lui echipă) nu are nevoie să vadă un meci de fotbal pentru a putea oferi explicații în legătură cu ceea ce s-a întâmplat pe teren (a și precizat la un moment dat că nu urmărește meciuri, ele te pot face subiectiv, în timp ce matematica nu poate da greș).

Graficele și punctele sale nu mint. Acolo, totul este clar, matematic, chirurgical. Sigur, lipsește drama, lipsesc momentele de bucurie sau de tristețe, dar pentru asta există spectactorii.

Liverpool efectiv a ucis suspansul în acest sezon de Premier League, unul în care trupa lui Klopp pare pe PlayStation (jocul chiar este fabricat pe calculator, din câte vedem).

Au trecut 25 de etape, iar echipa de pe Anfield nu a cunoscut gustul înfrângerii. Mai mult de atât, singura care se poate lăuda că a încurcat-o pe Liverpool să nu fie la 100% cu victoriile este Manchester United (cormoranii au o singură remiză).

Cu un avans de 22 de puncte față de Manchester City (a doua clasată), Liverpool pare mai aproape ca oricând de titlul de campioană la care pătimașii fani din "The Kop" visează din 1989(!)...

Cum arată clasamentul campioanelor din Premier League:

1 Manchester United 20 (ultimul cucerit în 2013)

2 Liverpool 18 (ultimul cucerit în 1989)

3 Arsenal 13 (ultimul cucerit în 2004)

4 Everton 9 (ultimul cucerit în 1987)

5 Aston Villa 7 (ultimul cucerit în 1981) etc.

Cormoranii sunt calificați și în optimile Champions League (reamintim că sunt campionii en-titre), acolo unde se vor duela cu Atletico Madrid.

Sursă: zmescience.com, interestingengineering.com, nytimes.com.