​Suporterii vinovaţi de incidente rasiste vor primi şi sancţiuni penale pe lângă interdicţia de a intra pe stadioanele de fotbal, a declarat luni preşedintele FIFA, Gianni Infantino, la cel de-al 83-lea congres al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive (AIPS), organizat la Budapesta, scrie Agerpres.

Gianni InfantinoFoto: fifa.com

"Rasismul este o problemă în fotbal şi primul pas pentru a o soluţiona este să recunoaştem că există o problemă şi să o discutăm. Este normal să auzim că în societate există corupţie şi rasism, dar este responsibilitatea noastră să abordăm această situaţie şi să educăm.

Un arbitru poate întrerupe meciul dacă există un incident rasist, ei trebuie să procedeze astfel. Dacă situaţia continuă, partida va fi oprită şi echipa cu care ţii va pierde meciul. Asta a început în doar câteva ţări. Dacă ei nu intervin, FIFA o va face.

Incidente rasiste se întâmplă în cele mai sofisticate ţări din Europa, aşa că nu este greu să-i identifici pe cei care au acţionat într-o manieră rasistă şi trebuie să primească interdicţie pe viaţă de a intra pe stadioane. Nu vor fi doar interdicţii pe stadioane, dar şi sancţiuni penale, şi lumea va începe să se gândească la aceste lucruri", a declarat Infantino.

Președintele FIFA a mai declarat că mulți și-au dat seama că fotbalul feminin "este un sport adevărat".

"Am patru fete, când merg acasă e o mare presiune asupra mea, 5-1, dacă nu susţin fotbalul feminin. Lăsând gluma la o parte, e timpul ca în fotbalul feminin să existe egalitate de gen pe teren şi în afara lui, la reuniuni, în management. Dar asta nu e destul.

Am avut cea mai de succes Cupă Mondială feminină în Franţa şi mulţi şi-au dat seama pentru prima oară că este un sport adevărat, nu este plictisitor, nu este lent, iar stadioanele vibrau în timpul meciurilor.

Aş vrea să înfiinţăm o Cupă Mondială a cluburilor pentru femei şi să mărim numărul echipelor în competiţii, iar pentru asta trebuie să investim. Trebuie să investim, noi am decis să investim 1 miliard de dolari în următorii ani pentru fotbalul feminin, eu am propus să avem o Cupă Mondială din doi în doi ani.

În fotbalul masculin distanţa dintre Europa şi restul lumii este uriaşă. Fotbalul feminin a început mai mult sau mai puţin în toată lumea, nu ca cel masculin, care a fost la început european, apoi sud-american", a mai spus preşedintele forului fotbalistic mondial, potrivit Agerpres.