CFR Cluj a câștigat la limită derbiul cu FCSB, scor 1-0, în etapa a 23-a din Liga 1. Echipa lui Dan Petrescu s-a impus grație reușitei lui Vinicius, din minutul 79, după ce oaspeții au rămas în inferioritate numerică (Planic a fost eliminat pentru un fault asupra lui Deac, în minutul 77). Victoria CFR-ului este însă una meritată, FCSB nu și-a creat nici măcar o ocazie importantă și a încheiat meciul fără șut pe poartă.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • În urma acestui succes, liderul CFR Cluj s-a distanțat la opt puncte față de FCSB, care se află pe locul 4. Roș-albaștrii au un meci mai puțin disputat (cu Voluntari - se va juca pe 6 februarie).
  • CFR Cluj nu o mai învinsese pe FCSB de la 22 decembrie 2018 (scor 2-0). Mai mult, ardelenii nu mai câștigaseră pe teren propriu în fața roș-albaștrilor de la 1 noiembrie 2015 (2-0).

Clasament:

1. CFR Cluj 47 puncte

2. Craiova 40

3. Astra 40

4. FCSB 39 (- un joc)

5. FC Botoșani 36

6. Gaz Metan Mediaș 36 etc.

Florinel Coman: "Acel cartonaş roşu nu se dă niciodată şi nu mi se pare normal să arbitreze domnul Kovacs acest meci"

"Un meci foatre urât, ne este greu să jucăm împotriva echipelor care se bazează pe forţă, dueluri la cap. Acel cartonaş roşu nu se dă niciodată şi nu mi se pare normal să arbitreze domnul Kovaccs acest meci. Un meci prost făcut de noi, ne asumăm, noi suntem primii vinovaţi, dar nu ni se pare corect. Nu mi se pare normal să arbitreze domnul Kovacs acest meci. Sistemul nostru nu se bazează pe minge lungă şi dueluri la cap, trebuia să ne adaptăm, din păcate nu am făcut-o. Am pierdut, ne asumăm, o să facem o analiză, au fost greşeli foarte mari şi din partea noastră, a atacanţilor, nu vedem poarta", a spus Coman la Digi Sport.

Vinicius: "Am câştigat un meci extrem de greu. Am alergat mult şi ne-am luptat"

"A fost o partidă dificilă, dar am intrat bine în joc şi am câştigat un meci extrem de greu. Am înscris cu un şut frumos. Obişnuiesc să înscriu cu capul, însă de această dată am înscris cu piciorul. Am alergat mult şi am luptat mult, de-asta cred că am câştigat", a spus Vinicius pentru posturile care transmit Liga I.

Camora: "Cred că atitudinea a făcut diferenţa la meciul de azi"

"Şansele erau egale înainte de meci, cred că atitudinea a făcut diferenţa la meciul de azi. Noi vrem să câştigăm fiecare meci, nu prea contează dacă joci frumos sau nu. Contează foarte mult avansul de opt puncte, dar trebuie să avem grijă şi să câştigăm fiecare meci", a declarat Camora.

Răzvan Oaidă: "Ne-au dominat din punct de vedere fizic"

"A fost un meci foarte greu, cu o echipă foarte agresivă. Ne-au dominat din punct de vedere fizic, asta a fost cea mai mare problemă. Am încercat să schimbăm sistemul, am încercat să mă adaptez la ce mi s-a spus. La pauză mi s-a comunicat că voi juca fundaş stânga. Trebuie să ne concentrăm pe meciurile următoare, campionatul nu s-a terminat, vom vom vedea ce se va întâmpla", a declarat Oaidă.

Vintilă: "Un 0-0 era echitabil. De obicei câştigă echipa mai ambiţioasă"

"Ştiam că va fi un meci dificil, din păcate terenul nu ne-a pemis să jucăm ceea ce ne propusesem. Chiar şi aşa, în toată încrâncenarea asta a adversarului, cu minge lungă, cu presiune, cu agresivitate, noi am reuşit să punem mingea jos, să creăm anumite situaţii de poartă. Din păcate nu am reuşit să marcăm. Am reuşit să facem faţă acestui joc în forţă al CFR-ului şi o neglijenţă consider eu că a dus la acest gol primit. Meciul se îndepta către un 0-0, din punctul meu de vedere echitabil, ţinând cont de starea terenului şi de adversar. Dar ăsta e fotbalul şi de obicei câştiga echipa care e mai ambiţioasă.

Nu ne facem probleme, au mai fost multe puncte diferenţă, mai sunt de jucat etape multe, noi ne vedem în continuare de treabă. (n.r. - despre Momcilovici) Pe Oaidă l-am trecut în stânga, am jucat cu trei pe fund pentru că ei veneau numai cu mingi lungi şi atunci am încercat să las jucători mai agresivi în teren, cum e Oaidă, pentru că Marko venea după o perioadă lungă fără meciuri. Sunt mulţumit de ceea cea a făcut el, dar am considerat că trebuie să schimb ceva la pauză. Nu cred eu că ăsta este motivul pentru care s-a pierdut astăzi.

Planul meu cu Gnohere este planul meu şi nu trebuie să-l divulg. El face parte din această echipă şi în momentul în care consider ar fi util echipei atunci îl voi întroduce. Nu e nicio problemă că nu a făcut pregătirea cu echipa, se pregăteşte uşor, uşor, revine aproape de ceilalţi colegi ca pregătire. Am considerat că nu mai aveam ce face în ultimele minute în inferioritate numerică şi atunci l-am introdus. (n.r. - dacă e dezamăgit de jucătorii de atac) Nu sunt dezamăgit de ei şi învăţăm din fiecare joc. La ce joc a propus CFR-ul era singua modalitatea în care putem să jucăm", a declarat Vintilă, la microfonul televiziunilor care transmit Liga I.

Dan Petrescu: "E o victorie obţinută pe final, dar este o victorie meritată"

"E o victorie obţinută pe final, dar este o victorie meritată. Ocaziile le-am avut noi, fazele mai importante le-am avut noi. Nu ţin minute niciun şut al Stelei pe spaţiul porţii, nu cred că au avut, m-am uitat şi la statistici. FCSB era echipa cea mai în formă, în ultimele şapte deplasări a câştigat şapte meciuri, în ultimul timp era cea mai bună ehipă, în afară de meciul cu Astra, nu pierduse. În campionat era cea mai bună echipă. Ştiam valoarea lor, i-am văzut în toate meciurile amicale. Ne-am adaptat repede la teren, terenul nu a fost foarte bun. Ne-am antrenat pe teren toată săptămâna pentru că nu am avut unde să facem antrenament, toate terenurile erau îngheţate. Eu cred că e o victorie meritată, fără dubii şi nimeni nu are ce să zică.

Este doar primul meci, mie îmi era frică, nu i-am văzut prea concentraţi în această săptămână, nici la meciurile amicale cred că nu am avut o evoluţie foarte bună. În schimb, FCSB a jucat foarte bine în amicale, am văzut toate meciurile şi mă îngrijora posesia lor şi felul cum joacă între linii. Am reuşit să facem un presing avansat, aşa am dat şi golul, când Ciprian a făcut presing şi Planic a luat roşu. Tot timpul am încercat să stăm cât mai sus, pentru că dacă îi lăsam să joace era foarte greu. Au putut să joace băieţii şi mă bucur foarte mult pentru că e o victorie foarte importantă, pentru noi, pentru moral.

Burcă zici că joacă de-o viaţă acolo (n.r. - în partea dreaptă a apărării). Nici nu mă aşteptam să joace aşa bine, a driblat a centrat, s-a apărat excelent, e un atlet şi sunt fericit că am avut această inspiraţie să nu apelez la alt jucător. Mi-era puţin teamă pentru că nu a jucat de mult timp în acea poziţie, să joace împotriva lui Coman, care e probabil cel mai bun jucător din campionat.

Latovlevici (n.r. - aflat în tribună)? Acum am auzit, că mi-aţi spus de el. Nu am vorbit cu Latovlevici, nici nu ştiu unde e, ce mai face. Vedem, ne interesează orice jucător bun. Acum mi-aţi dat o idee.

"Dacă şi după meciul ăsta, în care nu ai niciun şut la poartă, mai vorbeşti de arbitrii, mi se pare penibil"

Mai ai curajul să vorbeşi? (n.r. - de arbitraj). Ce le-a făcut Kovacs, le-a băgat mingea în poartă? Dacă era galben, care era diferenţa? Cred că mai clar ca ăla nu se poate. Putea să dea şi penalti, putea să dea şi roşu, putea să dea şi galben. La intensitatea faultului era clar de roşu. Nu neapărat că Deac scăpa spre poartă sau nu. Dar dacă şi după meciul ăsta, în care nu ai niciun şut la poartă, mai vorbeşti de arbitrii, mi se pare penibil. Dacă şi Susici era bine, aveam o viaţă grea să aleg dintre cei patru fundaşi centrali. Inspiraţia a fost că Burcă a trecut în dreapta şi Vinicicus, care la meciurile importante jaocă foarte bine... Poate e cel mai bun fundaş central străin din ultmii trei ani care a fost în România, împreună cu Planic şi cu Kevin Boli. A marcat un gol foarte important şi a avut fler de brazilian.

Am competiţie pe toate posturile, asta îmi doresc mereu. Singura problemă la meciul cu Sevilla este că nu pot să folosesc echipa pe care o voi folosi la acea partidă din cauza acestei reguli . Nu pot să pregătesc meciul cu Sevilla din cauza regulii . Echipa va fi total schimbată. Când joci în Europa, toţi jucătorii vor fi peste 21 de ani. Am pierdut foarte mulţi jucători de pe listă, pe Paşcanu, pe Butean, pe Culio, acum şi pe Susic şi portarul şi nu mai putem pune decât un portar şi doi-trei jucători de câmp pe lista pentru Europa. Este mult mai scurtă şi soluţiile nu sunt atât de multe ca în campionat", a declarat Petrescu.

Au evoluat echipele:

CFR Cluj: Arlauskis – Burcă, Vinicius, Boli, Camora – Itu (Hoban ’60), Bordeianu, Djokovic – Deac, Omrani (Rondon ’72), Costache (Petrila ’83). Antrenor: Dan Petrescu

FCSB: Bălgrădean – Creţu, Planic, Cristea, Momcilovic (Olaru ’46) – Moruţan, Nedelcu, Oaidă – Tănase, Man, Fl. Coman (Gnohere ’85). Antrenor: Bogdan Vintilă

Cartonaşe galbene: Omrani ’30, Djokovic ’64, Deac ‘82 / Man ’64, Olaru ’72, Creţu ‘78

Cartonaş roşu: Planic ‘77

Arbitri: Istvan Kovacs - Vasile Marinescu, Ovidiu Artene - Florin Marcu

Observatori: Aron Huzu, Eduard Alexandru

Desfășurarea livetext a partidei:

Final de meci. CFR Cluj se impune cu 1-0 in fata celor de la FCSB, gratie reusitei lui Vinicius din minutul 79.

90' Partida este prelungita cu 5 minute.

85' Vintila face a doua schimbare: iese Coman, intra Gnohere.

84' Ultima schimbare la CFR Cluj: iese Costache, intra Petrila.

79' Gool CFR Cluj! Deac executa lovitura libera direct in zidul ros-albastrilor. Mingea ajunge la Vinicius, care trece usor de Morutan si suteaza in forta de la 16 metri, lasandu-l fara reactie pe Balgradean.

78' Cretu vede un cartonas galben pentru proteste.

77' FCSB ramane in inferioritate numerica. Planic a fost eliminat pentru un fault asupra lui Deac la marginea careului de 16 metri. Clujenii beneficiaza de o lovitura libera. Vina pentru cartonasul rosu primit de Planic ii apartine in mare parte si lui Nedelcu, care i-a trimis o pasa prea puternica si sarbul a fost nevoit sa faulteze pentru a nu-l lasa pe Deac singur cu Balgradean

72' Olaru vede cartonasul galben dupa un fault asupra lui Djokovic.

72' Inca o schimbare in echipa clujenilor: iese Omrani, intra Rondon.

65' Iese la rampa si Omrani. Francezul suteaza din intoarcere de la marginea careului, insa mingea nu prinde spatiul portii.

64' Djokovic si Man au ceva de impartit, dar Istvan Kovacs are grija de amandoi si ii linisteste cu cate un galben.

62' CFR Cluj cauta golul. Bordeianu trage puternic de la marginea careului de 16 metri, pe jos, Balgradean intervine foarte bine si respinge in corner.

61' Morutan finalizeaza cu un sut peste poarta o actiune rapida a ros-albastrilor.

61' Dan Petrescu face si el prima schimbare: iese Itu, intra Hoban.

58' Djokovic a fost aproape de un gol de senzatie. Croatul a sutat cu exteriorul din lateral, imprimand mingii un efect superb. Balonul a trecut insa putin pe langa bara din stanga lui Balgradean.

55' Sprint superb al lui Olimpiu Morutan, care ajunge la marginea careului, dar nu mai reuseste sa paseze, fiind deposedat.

46' A inceput repriza secunda. Vintila face prima schimbare: Olaru ii ia locul lui Momcilovic.

Se aude fluierul de final al primei reprize. CFR Cluj - FCSB 0-0. O prima parte cu un fotbal placut, ritm alert, dar fara rezultat pe tabela de marcaj. CFR a fost echipa mai periculoasa, si-a creat ocazii de gol, spre deosebire de FCSB care nu a reusit sa puna in pericol poarta lui Arlauskis. Ros-albastrii nu au avut niciun sut spre poarta clujenilor.

45' Prima repriza este prelungita cu un minut.

40' Inca un corner pentru FCSB, de pe partea stanga. Coman trimite pe jos de data aceasta, dar Omrani este la locul potrivit si respinge in aut.

38' Combinatie frumoasa intre Man si Coman, insa Camora intervine la timp si respinge in corner. Acelasi Coman executa lovitura de la colt, insa apararea CFR-ului este la post.

35' Deac executa un corner de pe partea dreapta, Vinicius se inalta in careu si sterge mingea cu capul.

30' Omrani primeste primul cartonas galben din acest meci, dupa o intrare asupra lui Momcilovic, care se afla intr-o partida oficiala pentru prima data dupa un an si jumatate. El nu a mai evoluat din august 2018, de la partida Hajduk Split – FCSB 0-0, fiind macinat de accidentari.

22' CFR Cluj are cea mai mare ocazie de pana acum a partidei. Costache ii ia fata foarte usor lui Cretu, care parea ratacit in careu, dar lovitura sa de cap se duce insa pe langa poarta.

18' Lui Morutan nu ii iese driblingul in fata lui Boli. Ivorianul intervine foarte bine si respinge in corner. Ros-albastrii nu se aleg cu nimic in urma loviturii de la colt.

13' Sut slab al lui Costache, Balgradean retine fara probleme.

12' Camora arunca lung de la margine, defensiva ros-albastrilor respinge din careu, iar Bordeianu suteaza puternic de la 18 metri. Mingea se duce mult peste poarta.

7' Florinel Coman executa o lovitura libera de la aproximativ 25 de metri, iar mingea este deviata in corner de zidul clujenilor.

4' CFR Cluj are prima lovitura de colt a partidei. O schema a elevilor lui Dan Petrescu, mingea ajunge la Djokovic, care suteaza cu pamantul, insa pe langa poarta. Un debut in forta pentru clujeni!

3' O prima actiune la poarta lui Balgradean. Itu cade in careu si ardelenii cer penalty. Oaida a fost cel care l-a atins pe jucatorul campioanei, dar Istvan Kovacs nu acorda nimic.

1' A inceput partida din Gruia. In tribune se afla si Mirel Radoi, alaturi de Florin Constantinovici si Mihai Stoichita.

Se tine un moment de reculegere in memoria lui Ilie Barbulescu, castigator al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua.

Prima etapă din acest an programează duelul dintre CFR Cluj și FCSB. Confruntarea are loc în Gruia, pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" și poate fi urmărită în direct pe Digi Sport, Telekom Sport, Look Sport și LiveText pe HotNews.ro.

Echipele de start:

CFR Cluj: Arlauskis - Burcă, Vinicius, Boli, Camora - Itu, Bordeianu, Djokovic - Deac, Omrani, Costache

Rezerve: Sandomerski, Cestor, Hoban, Păun, Petrila, Rondon, Țucudean

Antrenor: Dan Petrescu

FCSB: Bălgrădean - Crețu, Planic, Cristea, Momcilovic - Moruțan, Nedelcu, Oaidă - Tănase, Man, Fl. Coman

Rezerve: Vlad, Filip, Gnohere, Soiledis, Vînă, Olaru, Popa

Antrenor: Bogdan Vintilă

Partida va fi arbitrată de Istvan Kovacs. El va fi ajutat de asistenţii Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene, precum şi de rezerva Florin Marcu. Observatori vor fi Aron Huzu şi Eduard Alexandru.

În ultimul meci direct, FCSB și CFR Cluj au încheiat la egalitate, scor 0-0, la 22 septembrie 2019.