CFR Cluj a avut o misiune mai ușoară cu Celtic Glasgow decât anunța Dan Petrescu. Veniți la Cluj fără mai mulți titulari, scoțienii nu au reușit să îi pună deloc probleme campioanei României, care s-a impus cu 2-0 și a obținut calificarea în 16-imile Europa League. Ardelenii au încheiat Grupa E pe locul al doilea (12 puncte), cu patru victorii, performanță care după tragerea la sorți părea extrem de greu de realizat.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • După victoria în fața campioanei Scoției, CFR Cluj a încheiat Grupa E cu 12 puncte, un record pentru echipele românești în Europa League. Anterior, FCSB adunase 11 puncte într-o grupă cu Stuttgart, FC Copenhaga și FK Molde, în 2012.
  • CFR Cluj va evolua pentru a doua oară în 16-imile Europa League. Ardelenii au mai ajuns în această fază în sezonul 2012-2013, după ce s-au clasat pe locul 3 în grupa de Champions League (au avut 10 puncte într-o grupă cu Manchester United, Galatasaray și Braga).
  • În 2013, CFR Cluj a fost eliminată de Inter Milano în 16-imile Europa League, cu scorul general de 0-5 (0-2 în deplasare și 0-3 acasă).

Rezultatele serii în Grupa E:

CFR Cluj - Celtic 2-0

Au marcat: Burcă 49', Djokovic 70'

Rennes - Lazio 2-0

A marcat: Gnagnon 31', 87'

Clasament final:

1. Celtic 13 puncte (10:6 golaveraj)

2. CFR Cluj 12 (6:4)

3. Lazio 6 (6:9)

4. Rennes 4 (5:8)

Rezultate înregistrate de CFR în Grupa E a Europa League:

CFR Cluj - Lazio 2-1

Celtic - CFR Cluj 2-0

Rennes - CFR Cluj 0-1

CFR Cluj - Rennes 1-0

Lazio - CFR Cluj 1-0

CFR Cluj - Celtic 2-0

Reacțiile jucătorilor de la CFR Cluj:

Djokovic: "Am făcut 12 puncte într-o grupă foarte tare şi sunt foarte mândru de echipa asta"

"A fost foarte greu, dar cred că am făcut un meci bun, am făcut 12 puncte într-o grupă foarte tare şi sunt foarte mândru de echipa asta. La pauză nu am vorbit de meciul de la Rennes, Dan Petrescu ne-a spus că fim compacţi, să continuăm la fel. Important este că am câştigat. Demult nu am marcat, iar golul a venit într-un moment foarte important, sunt fericit", a declarat Djokovic la Digisport.

Burcă: Ne-a spus Mister că se va decide meciul la fazele fixe şi că eu voi înscrie dintr-o astfel de fază

"Ne-am mobilizat foarte bine după înfrângerea de la Botoşani. Este o performanţă importantă pentru noi şi pentru România. Nu ne-a interesat celălalt meci, era păcat să ne gândim la celălalt meci. Ştiam că depinde de noi această calificare şi ne bucurăm că am obţinut-o. Chiar azi dimineaţă am lucrat aceste faze fixe. Ne-a spus Mister: ‘Fiţi atenţi că acest meci se decide din faze fixe. Mi-a spus la antrenament: ‘Vezi că o să ai una diseară şi o să o bagi în poartă’. Mâine diimneaţă e antrenament. Încă nu realizăm, dar consider că este o performanţă foarte mare", a spus Burcă la Digi Sport.

Ciprian Deac: "Ne-am spus să facem istorie"

"A fost o victorie mare, dar ținând cont de unde am plecat, este și mai dulce victoria. Nu este ușor. Nivelul din România nu se compară cu ce se joacă în Europa. Înaintea meciului ne-am uitat unii la alții și ne-am spus: <>", a declarat Ciprian Deac, la Look Plus.

Susic: "Dan Petrescu ne forţează să fim concentraţi tot timpul"

"Mă simt foarte bine, prima oară când am jucat în grupe, am făcut 9 puncte, acum 12, suntem foarte fericiţi. Nu am preferinţe de adversar, vreau să jucăm tot aşa şi să ne calificăm mai departe. Ştiam la început că va fi foarte greu, dar îi mulţumim Domnului că am reuşit. Dan Petrescu ne forţează să fim concentraţi tot timpul, azi am reuşit", a declarat Susic.

Camora: "Pentru mine, Dan Petrescu este un om obsedat de fotbal, este numărul 1"

"După insolvenţă au urmat momente grele, dar clubul şi-a revenit şi este o perfomanţă foarte, foarte bună pe care am făcut-o în ultimele sezoane. E un pas foarte important pentru noi, dar şi pentru fotbalul românesc. Era o grupă complicată, cu echipe foarte bune, era greu să mă gândesc că ne puteam califica, dar am crezut că măcar acasă să câştigăm unul sau două meciuri. Era păcat să nu ne calificăm. Suntem fericiţi, e o calificare meritată. A fost presiune mare, e nevoie să ai astfel de presiune, se vede calitatea echipei şi a jucătorilor, fără presiune degeaba joci fotbal.

Eu mai pot să joc, am spus mereu că eu prefer să joc din trei în trei zile, nu să stau o săptămână şi să joc apoi, eu prefer să joc tot timpul. De când sunt la CFR, cred că trec prin cea mai bună perioadă a mea, mă simt cel mai bine fizic, sezonul acesta şi cel dinainte. Sunt mai bine fizic şi mai bine psihic, dacă sunt condiţiile perfecte la club, cum sunt acum, te poţi bucura şi de fotbal, şi de viaţă. Cel mai greu a fost cu Celtic acasă la ei, o echipă foarte grea, care joacă un fotbal frumos. Dar pentru mine cea mai bună echipă a fost Slavia Praga.

Eu vreau, pentru suporteri, o echipă tare să vină la Cluj, dar eu vreau să mergem mai departe, să ne batem, orice echipă care vine o să fie greu. Pentru mine, Dan Petrescu este un om obsedat de fotbal, este numărul 1. Ca jucător a fost extraordinar, la fel ca antrenor, cum studiază adversarul, cum pregăteşte meciul, cred că stă de la 09.00 la 21.00 la stadion numai ca să urmească adversarul cu care jucăm, e fantastatic ceea ce face el, ştim că e obsedat de fotbal, asta e viaţa lui. Şi eu vreau să mă fac antrenor, vreau să rămân în fotbal, mi-ar plăcea să antrenez CFR Cluj, mai ales că voi rămâne cu siguranţă la Cluj, e echipa pe care o iubesc foarte mult", a spus Camora, 33 de ani, la Telekom Sport.

Ce a spus Neil Lennon, antrenorul celor de la Celtic

"A fost un meci bun, am făcut multe schimbări în echipă pentru acest meci, mi-am dorit ca mulți dintre jucători să prindă minute. Îi felicit pentru cei de la CFR Cluj, au jucat foarte bine. Cred că cele două echipe merită să meargă mai departe. Ne așteaptă multe meciuri în competițiile interne. Săptămâna trecută am câștigat deja o Cupă. Echipa mea joacă foarte bine și ne concentrăm la meciurile interne până la meciurile din primăvara europeană. Au fost meciuri interesante între noi și CFR Cluj. Cine știe? Poate ne mai întâlnim în viitor", a declarat Lennon, la Digi Sport.

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj: "A fost o seară unică pentru fotbalul nostru"

"A fost o seară unică pentru fotbalul nostru. Nu știu când va mai veni această seară. Le-am spus băieților că trebuie să se autodepășească. Ca de obicei, în repriza a doua dominăm orice echipă. Am avut doar trei zile să pregătesc acest meci și cu toate astea jucătorii au fost de nota zece. Nu trebuie să avem probleme deloc și trebuie să avem puțin noroc. Puțină șansă îți trebuie mereu. Dacă vârful și portarul sunt în formă, ai șanse să câștigi orice meci. Îmi doresc cel mai mult să câștig meciul următor. Sper să fie o tragere bună pentru noi și să avem fanii alături de noi", a declarat Dan Petrescu la Look Plus.

Desfășurarea livetext a partidei CFR Cluj vs Celtic:

Final de meci. CFR Cluj se impune cu 2-0 în fața celor de la Celtic și obține calificarea în 16-imile Europa League.

90+2' Gordon mai are o intervenție salvatoare, de data aceasta în fața lui Traore. Scoțianul a respins cu piciorul stâng șutul ivorianului.

90' Se arată trei minute suplimentare pentru această partidă.

86' Încă o centrare pe jos a lui Culio, Golofca nu ajunge la minge, iar defensiva scoțienilor respinge în corner.

85' Dan Petrescu epuizează și el schimbările: iese Deac, intră Hoban.

83' A doua mutare în echipa clujenilor: iese Djokovic, intră Aurelio.

68' Griffiths centrează în fața porții. Bayo, nemarcat, șterge balonul cu capul.

79' Ocazie mare pentru CFR! Deac nu reușește nici a doua oară să îl învingă pe Gordon. Lansat excelent, mijlocașul a scăpat încă o dată singur cu portarul oaspeților, care a avut o nouă paradă salvatoare.

Atmosferă de sărbătoare în Gruia. Fanii strigă "CFR, victorie".

73' Lennon face ultima schimbare: iese Johnston, intră Dembele. De partea cealaltă, Dan Petrescu efectuează prima mutare: iese Omrani, intră Golofca.

71' Griffiths primește un cartonaș galben.

70' Gool CFR Cluj! Culio centrează pe jos la colțul lung, Deac întoarce superb în fața porții, iar Djokovic îl învinge pe Gordon. Nicio șansă pentru portarul scoțian. Djokovic risipește emoțiile pentru CFR Cluj, care este ca și calificată în 16-imile Europa League. CFR Cluj - Celtic 2-0.

68' Ozkahya arată primul cartonaș galben al meciului. Camora este avertizat după un fault asupra lui Johnston.

66' A doua schimbare în echipa lui Celtic: iese Morgan, intră Bayo.

64' Ntcham trage de la mare distanță, pe centrul porții, acolo unde se află Arlauskis. Nicio emoție pentru portarul CFR-ului.

56' Djokovic șutează din afara careului, mingea a trecut puțin pe lângă bara din stânga porții lui Gordon.

50' Eroare în defensiva scoțienilor, Deac rămâne singur cu portarul, șutează cu stângul la colțul lung, însă parada lui Gordon o salvează pe Celtic.

49' Gool CFR Cluj! Deac execută perfect lovitura de la colț, Burcă vine nemarcat și înscrie cu capul. CFR Cluj - Celtic 1-0.

47' Traore șutează din întoarcere de la marginea careului de 16 metri, mingea este deviată în corner de Bitton.

46' A început repriza secundă. Neil Lennon face prima schimbare: iese Jullien, intră Ajer. CFR este în aceeași formulă.

Ozkahya fluieră finalul primei părți a meciului din Gruia. CFR Cluj - Celtic 0-0. În cealaltă partidă a grupei, Rennes are 1-0 cu Lazio. La aceste scoruri, echipa lui Dan Petrescu este calificată în 16-imile Europa League.

45' Prima repriză este prelungită cu un minut.

44' Johnston (20 de ani) îi driblează superb pe Bordeianu și Culio, șutează din afara careului, dar mingea este deviată în corner de Cestor.

40' Bordeianu trimite în forță de la 14 metri, dar în blocajul lui Bitton. Mingea s-ar fi dus pe spațiul porții.

35' Lovitură liberă laterală pentru CFR Cluj, după un fault al lui Jullien asupra lui Traore. Deac execută foarte bine, Traore se înalță și reia cu capul, însă mingea trece peste poartă.

32' Bitton șutează de la aproximativ 40 de metri, Arlauskis este la post și reține în siguranță.

Info: Rennes a deschis scorul în confruntarea cu Lazio. Gnagnon (31') a înscris pentru formația din Ligue 1.

30' A trecut prima jumătate de oră din meciul de la Cluj. Nicio ocazie notabilă la poarta lui Arlauskis. Elevii lui Dan Petrescu se apară exemplar până în acest moment.

26' Cestor găsește un culoar liber și pasează către Traore, care se afla însă în poziție de ofsaid.

25' Omrani centrează de pe partea stângă, Djokovic deviază cu capul, mingea ajunge la Traore, dar ivorianul întârzie șutul și în cele din urmă este deposedat.

18' CFR Cluj are cea mai mare ocazie de până acum. Aflat într-o poziție ideală în interiorul careului de 16 metri, Omrani trage direct în portarul lui Celtic.

17' Centrare a lui Robertson de pe partea dreaptă, Griffiths încearcă să ridice mingea peste doi jucători ai CFR-ului, însă Arlauskius intervine și reține fără probleme.

14' Djokovic trimite cu stângul mult pe lângă poarta apărată de Gordon.

12' Ntcham șutează de la distanță, balonul este deviat de Bordeaianu, dar Arlauskis este atent și evită cornerul.

10' Deac cade în careu după un contact cu un adversar, dar arbitrul lasă jocul să continue.

5' Clujenii recuperează mingea și pleacă pe contraatac. Culio centrează în careu, însă balonul este respins de Bitton din fața lui Traore.

2' CFR Cluj obține prima lovitură de la colț a partidei. Centrare la prima bară, spre Traore, însă șutul acestuia se duce pe lângă poartă.

1' ​Celtic a avut lovitura de start.

Arbitrul turc Halis Özkahya va conduce la centru meciul CFR Cluj - Celtic. El va fi ajutat de asistenţii Ceyhun Sesigüzel şi Ekrem Kan.

Atmosferă frumoasă în Gruia. Suporterii sunt prezenți la datorie, în ciuda frigului.

Cele două echipe au ieșit pe gazon. Se aude imnul Europa League.

CFR Cluj se află în fața celui mai important meci de până acum al sezonului. Campioana României are nevoie de un singur punct cu Celtic Glasgow pentru a fi sigură de calificarea în 16-imile Europa League. Confruntarea din Gruia începe la ora 19:55, putând fi urmărită în direct pe Digisport, Telekomsport și LookTV și LiveText pe HotNews.ro.

Echipele de start:

CFR Cluj: Arlauskis - Susic, Burcă, Cestor, Camora - Djokovic, Bordeianu, Culio - Deac, Traore, Omrani

Rezerve: Fernandez, Pașcanu, Luis Aurelio, Păun, Golofca, Hoban, Peteleu

Antrenor: Dan Petrescu

Celtic Glasgow: Gordon - Bauer, Bitton, Jullien, Bitton - Ntcham, Robertson - Johnston, Morgan, Sinclair - Griffiths

Rezerve: Hazard, Taylor, Bayo, Ajer, Forrest, Savoury, Dembele

Antrenor: Neil Lennon

CFR Cluj vs Celtic, întâlniri directe

7 august 2019: CFR Cluj - Celtic Glasgow 1-1 (Champions League, turul III preliminar, prima manşă)

13 august 2019: Celtic Glasgow - CFR Cluj 3-4 (Champions League, turul III preliminar, manşa a doua)

03 octombrie 2019: Celtic Glasgow - CFR Cluj 2-0 (Europa League, Grupa E)

De știut:

  • Campioana României se poate califica în 16-imile Europa League şi dacă pierde cu Celtic, cu condiţia ca Lazio să nu câştige la Rennes.
  • CFR Cluj a mai evoluat o singură dată în 16-imile Europa League, în sezonul 2012-2013. Ardelenii ajungeau atunci în fazele eliminatorii ale competiției după ce s-au clasat pe locul 3 în grupa de Champions League (au avut 10 puncte într-o grupă cu Manchester United, Galatasaray și Braga).
  • În 2013, CFR Cluj a fost eliminată de Inter Milano din 16-imile Europa League, cu scorul general de 0-5 (0-2 în deplasare și 0-3 acasă).

Despre cele două formații:

CFR Cluj

  • A pierdut în acest sezon european un singur joc pe teren propriu, 0-1 cu Slavia Praga.
  • În Liga 1, CFR Cluj ocupă poziția a doua, cu 38 de puncte în 20 de meciuri (Golaveraj 30-18). Ardelenii au pierdut poziția de lider chiar etapa trecută, când a fost învinsă de FC Botoșani, scor 2-1.
  • În ultimele patru meciuri disputate, CFR Cluj are o singură victorie (1-0 cu Sepsi), un egal (1-1 cu FC Hermannstadt) și două înfrângeri (0-1 cu Lazio și 1-2 cu FC Botoșani).
  • În actualul sezon competițional, CFR Cluj a disputat 35 de meciuri oficiale, având 17 victorii, 7 remize și 11 înfrângeri.

Celtic

  • Echipa antrenată de Neil Lennon este lider în campionatul din Scoția, având 40 de puncte după 15 etape disputate (Golaveraj: 46-9).
  • "Alb-verzii" nu au pierdut niciun meci în Grupa E, pe care o vor încheia pe primul loc, indiferent de scorul de la Cluj.
  • Celtic Glasgow are 12 victorii consecutive în trei competiţii (campionat, Cupa Ligii Scoţiei şi Europa League).
  • Săptămâna trecută, Celtic a câștigat Cupa Ligii Scoției, după ce a învins în finală marea rivală Rangers, scor 1-0.

Rezultatele înregistrate de cele două echipe în Grupa E a Europa League:

CFR Cluj

CFR Cluj - Lazio 2-1

Celtic - CFR Cluj 2-0

Rennes - CFR Cluj 0-1

CFR Cluj - Rennes 1-0

Lazio - CFR Cluj 1-0

Celtic

Rennes - Celtic 1-1

Celtic - CFR Cluj 2-0

Celtic - Lazio 2-1

Lazio - Celtic 1-2

Celtic - Rennes 3-1