Fostul mare fotbalist olandez Marco van Basten a fost suspendat pentru o săptămână de Fox Sports după ce a rostit un salut nazist când era pe post, făcând "o glumă proastă", a anunţat luni această televiziune, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul atacant, astăzi comentator de televiziune, şi-a cerut rapid scuze după ce a pronunţat cuvintele "Sieg Heil", pentru a ironiza felul în care vorbea germana unul dintre colegii săi, scrie Agerpres.

"Cu o glumă proastă într-un moment nepotrivit", Marco van Basten "a făcut o greşeală sâmbătă", a declarat Fox Sports într-un comunicat publicat luni.

"Ceea ce s-a întâmplat este stupid şi nepotrivit şi Fox Sports se distanţează de ceea ce s-a spus", a continuat canalul, care a "decis să se lipsească în această săptămână de serviciile lui Marco van Basten ca analist".

Banii pe care fostul fotbalist ar fi trebuit să-i primească pentru prezenţa sa la o emisiune săptămânală dedicată Eredivisie vor fi viraţi Institutului Olandez pentru Documentarea Războiului (NIOD), "pentru a promova cunoaşterea istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial", a indicat canalul.

Fostul câştigător al Balonului de Aur va reveni la televiziune pe 7 decembrie.

Când un reporter al Fox Sports, Hans Kraay, a ieşit din emisie după ce l-a intervievat pe antrenorul german Frank Wormuth la pauza meciului Ajax Amsterdam - Heracles Almelo (4-1), Van Basten, care nu apărea pe ecran în acel moment, a spus: "Nu-i grozav, Sieg Heil".

"N-am avut intenţia să şochez. Am vrut doar să-i 'explic' germana lui Hans", a spus fostul atacant, vizibil plin de căinţă, după scandalul provocat de cuvintele sale. Fox Sports a ţinut de asemenea sâmbătă să-şi ceară scuze.

Gafa lui Van Basten a picat cu atât mai prost cu cât cluburile olandeze au iniţiat recent o serie de măsuri pentru combaterea rasismului. În weekendul precedent, scandări rasiste au dus la oprirea temporară a unui meci din divizia a doua a campionatului Olandei.