Ernesto Valverde s-a întors în lumina reflectoarelor, dar nu așa cum și-ar fi dorit. Jurnaliștii de la Marca scriu despre intenția conducerii catalanilor de a-l înlocui pe tehnicianul care pare să se afle în cel mai slab sezon al său pe banca Barcelonei.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia
  • Clasamentele care ascund problemele

Dacă te uiți doar la clasament fără să știi ce joacă Barca, lucrurile sunt ok. Catalanii se află pe locul 1 în LaLiga și tot pe prima poziție și în grupa din Champions League.

Trebuie însă precizat că Barca are deja trei înfrângeri în primele 11 runde, iar ultima a venit pe terenul lui Levante (3-1) după ce Messi și compania au primit trei goluri într-un interval de doar șapte minute.

În plus, și în Champions League evoluțiile au fost departe de a fi strălucite. Barca a luat patru puncte cu Slavia (remiză pe Camp Nou și victorie norocoasă la Praga), a părut mai degrabă că nu a meritat remiza de pe terenul lui Dortmund (0-0) și a trecut chinuit de Inter (2-1).

  • Iertat după catastrofa de pe Anfield

Barca a eșuat lamentabil în sezonul trecut de Champions League, catalanii fiind eliminați de Liverpool în semifinale deși se impuseseră în manșa tur de pe Camp Nou cu 3-0 (au fost învinși pe Anfield cu 4-0).

S-a vorbit atunci despre finalul colaborării cu un Valverde incapabil să gestioneze situații clare de calificare (Roma și Liverpool sunt dovezi certe în acest sens).

  • Problema Griezmann

A trecut însă cu bine vara peste mandatul lui Ernesto, iar tehnicianul l-a primit drept bonus pentru purtare frumoasă pe Antoine Griezmann. Francezul este însă departe de a fi integrat la Barca, deși ne aflăm deja în luna noiembrie. Pare un cu totul alt jucător pe Camp Nou, unul care parcă și-a pierdut talentul precum Michael Jordan în "Space Jam".

  • Defensiva, piciorul de lut

Catalanii sunt mai vulnerabili ca niciodată în defensivă (sigur, de câteva sezoane apărarea este clar punctul slab din angrenajul catalanilor, dar totuși), în timp ce linia de mijloc este din ce în ce mai lipsită de idei (par atât de îndepărtate vremurile cu Xavi și Iniesta drept tenori).

Barcelona nu mai domină meciurile, nu mai poate impresiona nici la capitolul posesie, iar în acest sezon formația lui Valverde a avut multe meciuri în care putea fi numărată precum un pugilist în fața atacurilor adversarilor.

Barca nu este totuși cunoscută drept un club care își concediază tehnicienii pe traseu, așteptând de obicei linia de sosire. Nu trebuie însă luată drept o regulă de netrecut, doar rezultatele fiind cele care îl țin în viață pe Valverde.

Un club de talia Barcelonei (la fel ca și marii rivali de la Real Madrid) va dori în fiecare an să triumfe în campionat, cupă și Champions League.

Ronald Koeman așteaptă la colț de Camp Nou, olandezul chiar declarând recent că are o clauză în contractul cu Federația Olandeză de Fotbal care îi permite să poată pleca oricând la un singur club: FC Barcelona.

Data când Barca a oficializat numirea lui Valverde: 29 mai 2017.

Trecut pe la Bilbao, Espanyol, Valencia, Villarreal și Olympiakos Pireu, Valverde (55 de ani) este un fost jucator al clubului blaugrana (1988-1990).

Barcelona, în sezonul 2019-2020 din LaLiga

După 11, catalanii au 22 de puncte (7 victorii, o remiză și 3 înfrângeri)

Barcelona, în sezonul 2018-2019

După 11 etape: 29 de puncte (9 victorii, două remize, nicio înfrângere)

Barcelona, în sezonul 2017-2018

După 11 etape: 29 de puncte (9 victorii, două remize)

Barcelona, în sezonul 2016-2017 (ultimul cu Luis Enrique)

După 11 etape: 26 de puncte (8 victorii, două remize și o înfrângere)

  • Champions League, visul interzis începând din 2015

Ultima dată când catalanii au cucerit "urecheata" a fost în 2015. De atunci, Barca nici măcar nu s-a mai apropiat de trofeu. În 2016, au fost eliminați de Atletico Madrid în sferturi, în 2017 de Juventus Torino (tot în sferturi), în 2018 de AS Roma în sferturi, iar în 2019 de Liverpool în semifinale.

Înfrângerile vin și trec, dar jocul rămâne, iar Barcelona nu mai sperie pe nimeni în momentul de față, aceasta trebuind să fie cea mai mare preocupare a lui Valverde.