Preşedintele Federaţiei Italiene de Fotbal (FIGC), Gabriele Gravina, a anunţat, luni, testarea unui radar antirasism, un dispozitiv care poate ajuta la identificarea persoanelor care proferează insulte rasiste, informează lequipe.fr, potrivit News.ro.

Gabriele Gravina, presedinte Federatia Italiana de FotbalFoto: figc.it

"Este un radar pasiv, furnizat de forţele antiterorism, care captează sursa de zgomot cu microfoane direcţionale. El poate descoperi în direct o persoană care rosteşte jigniri rasiste. Sunt suficiente două dispozitive de sector, costul nu este excesiv, e o întreprindere italiană care-l produce. Singurul obstacol este legat de confidenţialiate, deoarece poate asculta conversaţii private pe stadioane, dar este un dispozitiv redutabil. Vrem să ne coordonăm cu Ministerul de Interne şi avem intenţia să-l testăm la meciul Italia - Armenia de la Palermo (n.r. - 18 noiembrie, în preliminariile Euro-2020)", a declarat Gravina, într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica.

Preşedintele FIGC este hotărât să elimine rasismul de pe stadioane. Vineri, Gravina a propus folosirea asistenţei video pentru arbitraj (VAR) în depistarea spectatorilor care proferează jigniri rasiste pe stadioane.

"Sunt surprins să văd că se consideră unele sandări rasiste audibile, iar altele nu, ceea ce nu este normal. Putem folosi VAR împotriva scandărilor rasiste (...) Nu mă interesează să ştiu numărul persoanelor care scandează sau dacă scandările sunt audibile sau nu. Fie că este vorba de una, două sau zece persoane, trebuie să se intervină şi să-i urmărească. Datorită tehnologiei, cluburile îi pot identifica pe responsabili. Să nu lăsăm garda jos", a declarat Gravina, pentru agenţia ANSA.

Şeful FIGC se referea la cazul atacantului belgian al echipei Inter Milan, Romelul Lukaku, victmă a scandărilor rasiste la meciul cu Cagliari. Comisia de disciplină nu a dictat nicio sancţiune împotriva grupării Cagliari, după ce fanii echipei din Sardinia au imitat sunete de maimuţă la adresa lui Lukaku.

Judecătorul sportiv a explicat că nu a putut stabili dacă au fost scandări cu caracter discriminatoriu la adresa belgianului, în zgomotul produs de huduieli şi fluierături înaintea penaltiului executat de Lukaku, iar dacă astfel de sunete au existat, ele au fost izolate şi persoanele în cauză nu au fost identificate.

În aceste condiţii, Cagliari a scăpat de sancţiuni.