​Preşedintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, a anunţat, marţi, că forul de la Nyon este hotărât să facă totul pentru a elimina rasismul din fotbal, informează AFP.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

El a făcut această promisiune după incidentele grave petrecute la meciul Bulgaria - Anglia, de la Sofia, din preliminariile Euro-2020. Întâlnirea de luni a fost întreruptă de două ori din cauza insultelor rasiste. Cei vizaţi de insultele rasiste au fost fundaşul Tyrone Mings şi atacanţii Marcus Rashford şi Raheem Sterling.

În urma acestui meci, federaţia engleză a cerut UEFA sancţiuni dure şi să scape de acest flagel de pe stadioane.

Ceferin aminteşte că UEFA este singurul for care îi suspendă pe jucători zece meciuri pentru comportament rasist, "sancţiunea cea mai severă care există în fotbal".

Însă UEFA nu poate eradica singură rasimul: "Creşterea naţionalismului de-a lungul continentului a alimentat un comportament inacceptabil şi unii au ajuns să creadă că tribunele de fotbal reprezită locul potrivit pentru a da voce vederilor lor îngrozitoare. (...) Credeţi-mă, UEFA este determinată să facă tot ce poate a să elimine această boală din fotbal. (...) Familia fotbalului - toată lumea de la conducători la jucători, antrenori şi fani - trebuie să lucreze cu guvernele şi cu ONG-urile pentru a declara război rasismului. Federaţiile de fotbal nu pot rezolva această problemă singure. Guvernele ar trebui să facă mai mult", a precizat şeful UEFA, citat de News.ro.