Atleta Caster Semenya, dublă campioană olimpică în proba de 800 m, s-a alăturat unei echipe de fotbal feminin din Africa de Sud, JVW, relatează bbc.com.

Caster SemenyaFoto: Captura YouTube

Sportiva în vârstă de 28 de ani nu poate concura în atletism fără să ia medicamente pentru reducerea nivelului de testosteron, ca urmare a unei schimbări de regulament hotărâtă de IAAF. Semenya nu îşi poate apăra titlul mondial la 800 m la Doha, în această lună. Ea a contestat în diverse instanţe regula IAAF cu privire la sportivele cu nivel ridicat de hormoni, însă în acest caz încă nu există o decizie definitivă.

În prezent, Caster Semenya se antrenează cu echipa de fotbal feminin JVW, din Gauteng. Atleta va putea evolua pentru JVW abia de la startul sezonului 2020, deoarece s-a alăturat formaţiei în afara perioadei de transferuri.

“Abia aştept să pornesc în această nouă călătorie. Apreciez ataşamentul şi susţinerea pe care mi le arată deja echipa”, a declarat Semenya.

JVW FC este un club înfiinţat în 2013 de actualul căpitan al echipei feminine a Africii de Sud, Janine van Wyk. “Sunt absolut onorată că dintre toate cluburile de fotbal feminin din lume ea a ales JVW ca grupare la care ar vrea să înceapă să îşi arate abilităţile în fotbal”, a afirmat Van Wyk.

Semenya nu este prima persoană cu rezultate impresionante în altletism care se orientează către fotbal. După ce s-a retras din atletism, în 2017, Usain Bolt s-a alăturat mai întâi echipei Stromgodset, iar apoi a semnat cu Central Coast Mariners. Bolt s-a despărţit de clubul australian după doar opt săptămâni.

IAAF a introdus modificarea regulii cu privire la hiperandrogenie deoarece susţine că sportivele cu diferenţe de dezvoltare sexuală (DSD), cum este Semenya, au un avantaj în competiţii.

Sportivele cu DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o perioadă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice. Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor, transmite News.ro.