UEFA a anunțat, joi, lista scurtă cu fotbaliștii dintre care se va desemna câștigătorul titlului de cel mai bun jucător al sezonului 2018/2019. Cristiano Ronaldo (Juventus Torino), Lionel Messi (FC Barcelona) şi Virgil van Dijk (Liverpool) sunt cei trei finalişti aflați în cursa pentru premiul "UEFA Men's Player of the Year".

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Lionel Messi - Argentina (Barcelona): A fost cel mai bun marcator în sezonul trecut de Champions League, cu 12 goluri, a câștigat pentru a șasea oară în carieră Gheata de Aur (36 de goluri în sezonul trecut din La Liga) și și-a trecut în palmares al zecelea titlu de campion al Spaniei.

Cristiano Ronaldo - Portugalia (Juventus): A fost cel mai bun marcator al fazei finale a Ligii Naţiunilor (3 goluri, toate în semifinala cu Elveţia), competiție pe care a câștigat-o cu Portugalia. A cucerit primul său tilul în Serie A, alături de Juventus.

Virgil van Dijk - Olanda (Liverpool): A câștigat Champions League cu Liverpool, fiind ales cel mai bun jucător al finalei. În plus, a fost finalist în Liga Națiunilor, alături de naționala Olandei (învinsă cu 1-0 de Portugalia).

Cei trei au fost aleși de un juriu format din cei 80 de antrenori ai cluburilor care au participat în faza grupelor din ediția trecută a Champions League (32) și a Europa League (48), împreună cu 55 de jurnaliști, reprezentând fiecare dintre asociațiile membre UEFA.

Ceilalți jucători din top zece:

4 Alisson Becker (Liverpool & Brazilia) – 57 puncte

5 Sadio Mané (Liverpool & Senegal) – 51 puncte

6 Mohamed Salah (Liverpool & Egipt) – 49 puncte

7 Eden Hazard (Chelsea/Real Madrid & Belgia) – 38 puncte

8= Matthijs de Ligt (Ajax/Juventus & Olanda) – 27 puncte

8= Frenkie de Jong (Ajax/Barcelona & Olanda) – 27 puncte

10 Raheem Sterling (Manchester City & Anglia) – 12 puncte

Ceilalţi nominalizaţi sunt:

Portarul sezonului: Alisson Becker, Hugo Lloris, Marc-André ter Stegen

Fundaşul sezonului: Trent Alexander-Arnold, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk

Mijlocaşul sezonului: Frenkie de Jong, Christian Eriksen, Jordan Henderson

Atacantul sezonului: Sadio Mané, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo

Jucătoarea anului: Lucy Bronze, Ada Hegerberg, Amandine Henry

Jucătorul sezonului în Europa League: Olivier Giroud, Eden Hazard, Luka Jović

Câştigătorii premiilor pentru Jucătorul/Jucătoarea anului, dar și cei ai titlurilor pentru cel mai bun portar/fundaș/mijlocaș/atacant al sezonului vor fi anunțați pe 29 august, când va avea loc tragerea la sorți a grupelor Ligii Campionilor pentru sezonul 2019/2020. Premiul pentru "Jucătorul sezonului în Europa League" se va acorda în ziua următoare.