Sistemul de arbitraj video este o necesitate în fotbalul din România. Cel puțin așa susține finanțatorul clubului FC Botoșani, Valeriu Iftime, care a venit și cu o propunere pentru toți ceilalți patroni implicați în Liga 1, potrivit Mediafax.

Sistemul VARFoto: captura fifa.com

Omul de afaceri nu concepe să mai treacă un sezon, fără ca VAR-ul să nu fie prezent și în meciurile jucate în campionatul nostru.

"Suntem obligați să avem VAR. Sunt 100% pentru. Eu cred că trebuie să punem bani toți cei din competiția asta. Dacă nu sunt alți bani, trebuie să punem noi. VAR este o necesitate tehnică obiectivă. Este păcat să nu corectăm greșeli umane care pot dărâma caractere. Este bine ca greșelile de arbitraj să dispară. Îl susțin 100%", a spus Valeriu Iftime, la Digi Sport.

Grecul Kyros Vassaras, șef peste Comisia Centrală a Arbitrilor din iulie 2014, a precizat că fotbalul românesc e foarte aproape de introducerea sistemului de arbitraj video (VAR).

„Noi, cei de la CCA, am pregătit proiectul, am transmis timpul de care avem nevoie ca să fim pregătiţi. Avem undă verde şi din punctul nostru de vedere suntem pregătiţi pentru sistemul VAR. Acum doar aşteptăm să fie implementat. Sistemul VAR pare simplu de la televizor, dar nu este deloc aşa. Avem nevoie de mult antrenament.

Ştim însă modul de lucru şi trebuie să facem lucrurile aşa cum trebuie. Trebuie să urmăm toate protocoalele de implementare IFAB. Noi suntem pregătiţi, iar când vom primi undă verde, vom informa FIFA şi IFAB că putem începe. Sistemul VAR a fost deja testat şi experimentat, iar feedback-urile pozitive sunt mai multe decât cele negative”, a declarat Vassaras, conform Telekom Sport.

Secretarul general al LPF a precizat că sistemul de arbitraj video va fi și în România, dar nu mai devreme de începerea play-off-ului din sezonul care stă să înceapă.

"Am avut o întâlnire cu domnul Burleanu pe 14 februarie 2019 şi dânsul a spus că sprijină acest proiect, partea sa este de antrenare a arbitrilor, partea noastră este de identificare a unor soluţii de finanţare. Mai devreme de începerea play-off-ului nu cred că veţi vedea această tehnologie. Credem că va fi un cost de 250.000-300.000 de euro anual.

Încercăm să-l implementăm în play-off, s-ar putea să nu putem şi în play-out, dar dacă vom avea în play-off, vom avea la toate meciurile pentru a nu fi discuţii", a declarat Justin Ştefan, secretarul general al LPF, într-o conferinţă de presă.