Fostul comisar David Duckenfield, responsabilul dispozitivului de securitate în ziua tragediei de pe stadionul Hillsborough din oraşul Sheffield, care a îndoliat fotbalul englez în 1989, va fi judecat din nou, a decis marţi un judecător al tribunalului din oraşul englez Preston, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Stadionul Hillsborough in ziua tragedieiFoto: Captura Youtube.com

Luna trecută, juriul tribunalului din Preston nu a ajuns la un verdict în legătură cu vinovăţia sa, la capătul unui proces care a durat zece săptămâni. Duckenfield, în vârstă de 74 de ani, era urmărit pentru ucidere din culpă prin neglijenţă gravă.

Un fost oficial al clubului Sheffield Wednesday a fost condamnat la plata unei amenzi. Graham Mackrell, 69 de ani, era responsabil cu securitatea pe stadion la semifinala de Cupa Angliei dintre Liverpool şi Nottingham Forest, pe 15 aprilie 1989. El a fost condamnat la o amendă de 6.500 de lire sterline pentru că nu s-a asigurat dacă există destule turnichete care să împiedice formarea unei mulţimi foarte numeroase în apropierea terenului. De asemenea, el a fost condamnat la plata a 5.000 de lire sterline, reprezentând cheltuieli de judecată. Această sancţiune i-a şocat pe apropiaţii victimelor.

Drama s-a petrecut în timp ce suporterii clubului Liverpool se împingeau în faţa porţilor, înaintea loviturii de începere a meciului. Agenţii de ordine au deschis atunci o poartă care ducea către zona ce le era rezervată, pentru a scădea presiunea, însă fanii s-au îmbulzit către o tribună deja suprapopulată.

În total, 96 de suporteri ai lui Liverpool şi-au pierdut viaţa în această tragedie, cea mai mare care a lovit vreodată sportul britanic.