​Premier League și Bundesliga se vor coaliza și vor bloca planurile propuse de European Club Association (ECA) de a se organiza o nouă „Superligă” din 2024, a anunțat președintele ligii fotbalului german. Vorbind la congresul FIFA de la Paris de săptămâna trecută, Reinhard Rauball, care este și președintele Borussiei Dortmund, a afirmat că propunerile ECA pot „distruge” ligile naționale.

Reinhard RauballFoto: bvb.de

Totuși, el a admis că sunt necesare unele modificări ale formatului actual al Ligii Campionilor după 2024, când se va încheia perioada care a fost aprobată pentru calendarul actual. În sânul UEFA domnește o imensă satisfacție pentru popularitatea și succesul comercial al competiției – președintele Aleksander Ceferin a spus că au existat 900.000 de aplicații pentru bilete la finală, dar se și înmulțesc îngrijorările legate de calificarea automată a câte patru echipe din cele patru ligi de top și de dominația financiară a Premier League.

Premier League și Bundesliga au făcut declarații publice împotriva planurilor ECA, iar David Gill, reprezentantul Football Association din Anglia în comitetul executiv al UEFA, se pare că a exprimat serioase rezerve în interiorul forului continental. Planurile menționate, despre care a vorbit de anul trecut președintele lui Juventus, Andrea Agnelli, susțin o extindere a Ligii Campionilor la patru grupe de câte opt echipe, precum și un sistem de promovare și retrogradare în Liga Europa care să păstreze 24 de echipe în Liga Campionilor la finalul fiecărui sezon.

„Sunt președintele ligii germane și al Borussiei Dortmund; liga noastră, Bundesliga, a decis că 100% nu vom merge pe același drum cu ECA”, a spus Rauball. „David Gill gândește la fel, liga britanică și cea germană se opun și credem că nu se poate găsi o soluție fără Germania și Anglia”. Despre planurile ECA, prezentate de UEFA organizației ligilor europene și care au declanșat o opoziție vădită, Rauball a spus: „Este un fel de competiție tipic americană, un fel de cerc închis. În Europa avem o piramidă tradițională în fotbal, iar în Germania avem liga (Bundesliga) cu cel mai mare număr de spectatori [din Europa], peste 42.000 în medie, iar acest sistem a fost dezvoltat pas cu pas. Așa că nu vrem să-l distrugem printr-o hotărâre. Vrem să fie limpede că liga națională este cea mai importantă. Dacă vreți o piramidă ca ECA, vom distruge cluburile, ceea ce este periculos. Suntem tradiționaliști și vrem să păstrăm viitorul fotbalului”.

Propunerile pentru o nouă Ligă a Campionilor au fost respinse și de președintele Franței, Emmanuel Macron, după o întâlnire cu președintele UEFA, Gianni Infantino, înainte de Cupa Mondială feminină care a început vineri în Franța. Și președintele Federației Franceze de Fotbal, Noël Le Graët, a exprimat o opoziție fermă. „Îl sprijin întrutotul pe președintele Le Graët împotriva planurilor de reformă ale UEFA”, a spus Macron.

Rauball a spus că este de acord cu Edwin van der Sar, șeful executiv de la Ajax, că actualul format nu este corect pentru Ajax, care va trebui să parcurgă tururi de calificare pentru sezonul următor, în ciuda parcursului splendid până în semifinale din sezonul actual: „Oamenii spun: să analizăm problema la rece. Haideți să discutăm întâi și poate vom găsi un compromis, iar apoi vom decide, pas cu pas”. (The Guardian).