Chelsea Londra și-a trecut în palmares al doilea trofeu Europa League, după ce a învins rivala Arsenal, scor 4-1, pe Stadionul Olimpic din Baku (Azerbaidjan). În urma acestui rezultat, "tunarii" au ratat calificarea în sezonul viitor de Champions League (au terminat pe locul 5 în Premier League).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia
  • Au marcat: Giroud '49, Pedro '60, Hazard '65 (pen.), '72 / Iwobi '69
  • Eden Hazard este cel de-al zecelea jucător care a înscris de două ori într-o finală a Cupei UEFA / UEFA Europa League - nimeni nu a reușit un hat-trick.
  • La finalul partidei, belgianul a admis, potrivit BBC Sport, că finala Europa League ar putea fi ultima partidă pentru acesta în tricoul lui Chelsea: "Cred că este un , dar în fotbal nu se știe niciodată".

  • Chelsea Londra a mai câștigat Europa League în sezonul 2012/2013 (2-1 cu Benfica Lisabona).
  • În ciuda rezultatului, Petr Cech a fost cel mai bun jucător al "tunarilor". Pentru portarul ceh, aceasta a fost ultima partidă din carieră. Din vară, acesta va prelua poziția de director sportiv al lui Chelsea. Cech nu a primit gol în 59 din cele 140 de meciuri disputate în competițiile UEFA.
  • Olympique Lyon (locul 3 în Ligue 1) va juca direct în grupele Champions League. Francezii ar fi trebuit să dispute al treilea tur preliminar, însă profită de faptul că Chelsea (câștigătoarea Europa League), Liverpool și Tottenham (finalistele Champions League) au obținut calificarea în grupele celei mai importante competiții europene prin intermediul clasării din Premier League.

Desfășurarea livetext a partidei:

Final de meci. Chelsea se impune cu 4-1 și câștiga al doilea trofeu Europa League.

'89 Hazard este schimbat cu Zappacosta. Belgianul a fost aplaudat de fanii lui Chelsea. Pentru Eden, acesta poate fi ultimul meci în tricoul albastru.

'84 Willock primește o pasă excelentă de la Lacazette, însă execuția sa cu latul nu prinde cadrul porții lui Kepa.

'81 Azipilicueta încearcă să înscrie din unghi, însă șutul său trece pe lângă poartă.

'79 Cech mai are o intervenție bună, de această dată la șutul lui Willian. Portarul a fost, probabil, cel mai bun jucător al echipei sale, chiar la meciul de retragere.

'77 Ultima schimbare în echipa lui Emery. Ozil este schimbat cu Willock.

'76 Sarri face a doua schimbare. Barkley intră în locul lui Kovacic.

'72 Goool Chelsea! Spectacolul continuă pe Stadionul Olimpic din Baku. Tunarii pierd balonul într-o zonă periculoasă, iar Giroud și Hazard combină excelent până în careu. Belgianul a trimis în poartă cu o reluare din prima.

'71 Pedro este înlocuit cu Willian.

'69 Goool Arsenal! Iwobi prinde un voleu de senzație, din afara careului. Mingea se duce în plasa laterală, iar plonjonul lui Kepa este inutil.

'68 Christensen este avertizat cu un cartonaș galben.

'66 Dublă schimbare la Arsenal. Guendouzi și Iwobi îi înlocuiesc pe Monreal și Torreira.

'65 Goool Chelsea! Eden Hazard înscrie fără probleme de la punctul cu var. Belgianul l-a trimis în colțul opus pe Cech și a trimis cu mult calm, pe jos.

'64 Maitland-Niles îl împinge pe Giroud în careu, după un atac prelungit al echipei din vestul Londrei. Arbitrul dictează penalty.

'60 Goool Chelsea! Pedro face 2-0 pentru echipa lui Sarri. Spaniolul a reluat foarte bine, la colțul lung, pasa venită din flancul stâng, de la Eden Hazard.

'56 Pedro primește primul cartonaș galben al finalei.

'49 Goool Chelsea! Golgheterul competiției, Olivier Giroud (11 goluri în acest moment), deschide scorul cu o lovitură de cap dintr-o poziție dificilă. Acesta a reluat de la semiînălțime și l-a învins pe Cech la colțul scurt.

A început repriza secundă. Fără schimbări la pauză.

Pauză la Baku. Cele două echipe londoneze se află la egalitate, scor 0-0.

'39 Hazard trage pe jos, la colțul lung, de la marginea careului, însă Cech plonjează la timp și respinge extraordinar în lateral.

'34 Petr Cech intervine excelent la șutul lui Emerson din flanc. Italianul a tras tare, însă nu a reușit să plaseze balonul.

'27 Xhaka încearcă un șut violent de la 25 de metri. Kepa era învins, însă mingea a șters transversala.

'18 Tunarii cer penalty după ce Lacazette a încercat să obțină un contact cu Kepa în careu. Arbitrul a decis, în urma consultării VAR, că intervenția portarului a fost una corectă.

'9 Arsenal are prima mare ocazie. Kepa a intervenit slab la centrarea lui Maitland-Niles, mingea a ajuns la Aubameyang, însă șutul gabonezului a trecut pe lângă poartă.

A început partida. Arsenal a avut lovitura de start.

Au evoluat echipele:

Chelsea: Kepa - Azpilicueta (căpitan), Christensen, Luiz, Emerson - Kante, Jorginho, Kovacic (Barkley '76) - Pedro (Willian '71), Giroud, Hazard (Zappacosta '89). Antrenor: Maurizio Sarri.

Arsenal: Cech - Sokratis, Koscielny (căpitan), Monreal (Guendouzi '66) - Maitland-Niles, Torreira (Iwobi '66), Xhaka, Kolasinac - Ozil (Willock '77) - Lacazette, Aubameyang. Antrenor: Unai Emery.

Arbitri:

Central: Gianluca Rocchi (Italia)

Asistenți: Filippo Meli, Lorenzo Manganelli (ambii din Italia)

Al patrulea oficial: Daniele Orsato (Italia)

VAR: Massimiliano Irrati (Italia)

Asistenți VAR: Marco Guida (Italia), Szymon Marciniak (Polonia)

Offside VAR: Paweł Sokolnicki (Polonia)

Chelsea vs Arsenal, istoria confruntărilor:

Întâlniri directe: 198

Victorii Chelsea: 64

Victorii Arsenal: 76

Remize: 58

Golaveraj: 260-276

*Sursă foto: uefa / getty: