Propunerea vizează ca, din 2024, Liga Campionilor să devină o competiție cu circuit mai degrabă închis, favorizând cluburile din elita continentală în defavoarea celor din ligile naționale mai puțin puternice. Documente obținute de Associated Press prevăd ca 24 din cele 32 de echipe care vor evolua în 2024-2025 în faza grupelor să-și păstreze locurile profitabile în sezonul următor, indiferent de locurile pe care vor termina în campionatele naționale.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Documentele corespund scopurilor European Club Association (ECA) în lupta cu grupul European League pentru influența majoră la UEFA. Propunerea urmărește constituirea de grupe cu opt echipe care vor lua startul în august și va restrânge căile de acces pentru câștigătoarele campionatelor cu nivel mai scăzut.

Sistemul, dacă va fi aprobat la anul de UEFA, va garanta cel puțin 14 meciuri în Liga Campionilor în locul actualelor șase pentru fiecare echipă, care le vor aduce venituri suplimentare de zeci de milioane de euro sau dolari din televizare și sponsorizări aprobate de UEFA. Faza eliminatorie cu 16 echipe va fi menținută, ceea ce va însemna încă șapte meciuri pentru cele două finaliste. Grupul ligilor se teme că astfel se va adânci diferența de prosperitate, favorizând o elită restrânsă și afectând dramatic echilibrul competitiv, valoarea comercială și interesul pentru competițiile interne.

Proiectul propune ca patru echipe din Liga Campionilor să retrogradeze după fiecare sezon și să evolueze în următorul în Liga Europa. Ele vor fi înlocuite de cele patru semifinaliste din Liga Europa, care vor fi astfel promovate. Numai patru locuri vor fi disponibile pentru campioane naționale, după tururi preliminare. Astfel, a doua clasată din campionatul olandez – cum a fost Ajax înainte de a ajunge în semifinalele Ligii Campionilor în acest sezon – nu va mai avea vreo cale de acces în competiție. Patru locuri după tururi preliminare reprezintă o scădere față de actualele șase, în timp ce până anul trecut au fost disponibile zece.

Nu este precizat cum va arăta configurația inițială în Liga Campionilor renovată, chiar dacă planurile UEFA prevăd limita de cinci locuri pentru o țară, așa cum este și în prezent. Palmaresul istoric al cluburilor în competițiile europene poate constitui un factor, deoarece calificarea pe criterii strict competiționale riscă să elimine cluburi cu un trecut glorios și care au influență la nivelul ECA. Manchester United este în prezent a șasea în Premier League și nu se va înfrupta din fondul de premii de 2,7 miliarde de euro pentru următorul sezon din Liga Campionilor, în timp ce mult mai puțin celebra Atalanta se luptă pentru calificare cu AC Milan, de șapte ori câștigătoare a competiției.

UEFA a prezentat planul oficialilor din ligile europene la aproape două luni după prima întâlnire anunțată public cu ECA, condusă de președintele lui Juventus, Andrea Agnelli. Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că detaliile discutate sunt „doar idei și opinii” într-o consultare care va dura un an.

Planul prevede și promovare/retrogradare între Liga Europa și o competiție de nivelul al treilea, care urmează a fi lansată. Aceasta, denumită în prezent Liga Europa 2, va lua startul în sezonul 2021-2022 tot într-un format cu 32 de echipe, în opt grupe de câte patru, cum au avut și Liga Campionilor și Liga Europa în actualul sezon. În 2024, a treia competiție va avea 64 de echipe repartizate în patru divizii de câte 16, conform documentelor UEFA. Forul continental a evitat să comenteze detaliile planurilor înainte de întâlnirea cu cele 55 de federații membre ce va avea loc pe 17 mai la Budapesta. (The Associated Press)