Arsenal Londra şi Chelsea Londra vor juca, la 29 mai, finala Ligii Europa, la Baku, în Azerbaidjan. UEFA le-a acordat celor două echipe câte 6.000 de bilete pentru popriii suporteri, ceea ce a stârnit valuri de nemulţumire în rândul cluburilor finaliste, scrie News.ro.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Decizia forul european a mirat şi mai mult, ţinând cont de capacitatea Stadionului Olimpic din Baku, de peste 68.000 de locuri.

UEFA a răspuns criticilor cu o explicaţie cel puţin ciudată: e greu de ajuns la Baku, de aceea a acordat atât de puţine bilete finalistelor.

"Bazându-ne pe recentele experienţe cu finala Ligii Europa şi Supercupa Europei în diverse locuri, numărul suporterilor finalistelor Ligii Europa poate varia mult de la club la club. Bineînţeles, este imposibil să prevedem ce cluburi vor ajunge în finală, ţinând cont că gazda este aleasă cu aproximativ doi ani înainte. Luând în considerare cele de mai sus şi, cel mai important, locul geografic şi capacitatea logistică a aeroporturilor din jurul oraşului gazdă, s-a considerat că aproximativ 15.000 de spectatori vor putea călători din străinătate (incluzând fanii finalistelor şi alţi spectatori) la Baku. Oferirea mai multor bilete fanilor finalistelor, fără nicio garanţie că ei vor putea să-şi aranjeze o călătorie potrivită ca să ajungă la Baku, nu ar fi fost o opţiune responsabilă. Ţinând cont de aceste circumstanţe, pentru finala Ligii Europa din acest an, de la Baku, au fost oferite câte 6.000 de bilete finalistelor", se arată într-un comunicat al UEFA.

Fanii echipelor Arsenal şi Chelsea care vor dori să meargă pe cont propriu la Baku, la finala Ligii Europa, şi să nu apeleze la zborurile charter vor întâmpina mari probleme, deoarece nu există zboruri directe între Londra şi capitala Azerbaidjanului, în săptămâna finalei.

Daily Mirror a studiat posibilităţile avute de suporerii englezi pentu a călători la Baku. Cu avionul este destul de complicat, fiind necesare escale ori la Istanbul, ori la Kiev. Cea mai rapidă combinaţie de zboruri face ca drumul să dureze aproape şapte ore, dar majoritatea depăşeşte zece ore.

Suporterii pot folosi reţeaua de căi ferate, caz în care călătoria lor va dura peste patru zile, cu 11 escale. Numai de la Harkov (Ucraina) la Baku, trenul face două zile.

Pe reţeaua rutieră, o călătorie neîntreruptă de 4.600 de kilometri durează cel puţin 57 de ore.