Dacă magia există în această lume, Anfield este casa ei. După ce a pierdut cu 3-0 în tur, Liverpool a reușit un meci fantastic în fața Barcelonei, a câștigat cu 4-0, și s-a calificat în a doua finală consecutivă de Champions League. Într-o seară care a amintit de finala de la Istanbul din 2005 (Liverpool câștiga trofeul la penalty-uri, după ce revenea de la 3-0 la pauză pentru AC Milan), belgianul Divock Origi și olandezul Georginio Wijnaldum (intrat pe teren la pauză) au fost eroii "cormoranilor" reușind câte o dublă. De cealaltă parte, catalanii au retrăit coșmarul din sezonul trecut, când au ratat calificarea în penultimul act după ce au învins-o pe AS Roma cu 4-1 în partida tur.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia
  • Pentru trofeu, Liverpool se va duela cu învingătoarea duelului dintre Tottenham și Ajax Amsterdam (1-0 pentru olandezi, în deplasare, în partida tur). Marea finală are loc pe 1 iunie, pe stadionul Wanda Metropolitano (Madrid).

În lipsa vedetelor din atac (Salah și Firmino au fost accidentați), Origi a ieșit la rampă și a profitat de greșelile din apărarea catalană. În minutul 7, belgianul a fost atent după ce ter Stegen a respins șutul lui Henderson și a împins mingea în poartă din interiorul careului mic.

Intrat la pauză pe teren, Wijnaldum a înscris de două ori în două minute ('54 și '56 - cu capul) și a egalat situația la general. Cormoranii au dat lovitura în minutul 79, când Alexander-Arnold a surprins apărarea adversarilor la un corner, a trimis o centrare rapidă, pe jos, iar același Origi l-a învins pe ter Stegen cu un șut la care Pique, singurul fundaș rămas în apropierea porții, nu a mai putut face nimic.

Au evoluat echipele:

Liverpool (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, van Dijk, Matip, Robertson (Wijnaldum '46) - Milner, Fabinho, Henderson - Shaqiri (Sturridge '90), Origi (Gomez '85), Mane. Antrenor: Jurgen Klopp

Barcelona (4-3-3): ter Stegen - Sergi Roberto, Pique, Lenglet, Alba - Rakitic (Malcom '80), Busquets, Vidal (Arthur '75) - Messi, Suarez, Coutinho (Semedo '60). Antrenor: Ernesto Valverde

Arbitri: Cüneyt Çakır (central), Bahattin Duran, Tarik Ongun (asistenți) - din Turcia; Felix Zwayer (VAR), Sascha Stegemann (asistent VAR) - din Germania); Artur Dias (al patrulea oficial) - din Portugalia.

Desfășurarea livetext a partidei:

Final de meci! Liverpool reușește o revenire incredibilă și se califică în finala Champions League! Magia de pe Anfield mai aduce o calificare istorică!

Salah zâmbește până la urechi. Klopp așteaptă nerăbdător fluierul final.

'90+4 Fabinho pleacă spre poarta catalanilor și obține o lovitură liberă care îi ajută pe cormorani să scape de presiunea adversarilor.

'90+1 Mane pleacă pe contraatac, însă se încurcă puțin în minge și ajunge în flanc. Trimite o pasă în careu, însă este surprins în ofsaid când primește mingea înapoi.

De la margine sunt arătate 5 minute adiționale.

'90 Sturridge intră pe teren în locul lui Shaqiri. Acesta este aplaudat de fanii de pe Anfield.

Catalanii forțează în atac, însă nu sunt lucizi în momentul pasei decisive. Malcom trimite o centrate la întâmplare și pierde posesia.

'86 Shaqiri reia greșit cu capul din marginea careului mic.

Unul dintre eroii cormoranilor, Divock Origi este schimbat cu Joe Gomez.

Fanii lui Liverpool cântă superb. De cealaltă parte, fanii Barcelonei sunt foarte dezamăgiți și privesc triști spre teren.

'80 Malcom îi ia locul lui Rakitic.

'79 Goool Liverpool! Trent Alexander-Arnold se preface că pleacă de lângă minge la un corner, observă dezorganizarea din careul catalanilor, centrează pe jos și Origi finalizează cu un șut la vinclu. Cormoranii întorc rezultatul din tur și sunt, în acest moment, favoriți la calificare. Pique nu a putut interveni pe linia porții.

'76 Trent Alexander-Arnold s-a visat Vincent Kompany și a încercat un șut de la distanță. Din păcate pentru el, și șutul a trecut la mare distanță de poartă.

'75 Semedo îl faultează pe Mane în flanc și primește cartonaș galben. Arthur intră în locul lui Vidal.

'68 Messi preia pe piept și trage la colțul scurt, însă Alisson este din nou atent și respinge în corner. Execuția argentinianului de la colț iese în afara terenului.

'67 Matip oprește faza lui Messi prin fault și primește galben. Argentinianul va executa o lovitură liberă dintr-o poziție centrală (distanța destul de mare). Șutul lui Lionel se oprește în zid de această dată.

'60 Coutinho este înlocuit cu Semedo.

Steven Gerrard privește emoționat din tribune. Dacă cineva știe ce simt cormoranii în acest moment, el este acela.

Liverpool a înscris golurile în minutele 54 și 56. La fel s-a întâmplat și în finala din 2005, când cormoranii o egalau pe AC Milan după 3-0 la pauză. Atunci marcau Gerrard ('54), Smicer ('56 - autogol) și Xabi Alonso ('60).

Cormoranii controlează autoritar partida, catalanii par împietriți.

'56 Goool Liverpool! Incredibil! Wijnaldum reușește dubla cu o lovitură de cap, după o centrare perfectă a lui Shaqiri. Cormoranii au restabilit egalitatea la general! ter Stegen nu a mai putut face nimic și a privit cum mingea a intrat în poartă.

'54 Goool Liverpool! Intrat pe teren la pauză, Wijnaldum reia din prima din dreptul punctului de 11m. Mingea trece pe sub brațul lui ter Stegen.

'53 Rakitic primește cartonaș galben după ce oprește un contraatac cu mâna.

'51 Alisson intervine la un șut pe jos trimis de Suarez.

'50 Mane preia pe genunchi balonul, încearcă să intre în careu, dar Sergi Roberto intervine în ultimul moment și trimite în corner. van Dijk încearcă o execuție cu călcâiul, însă mingea se duce pe centrul porții și ter Stegen este la post.

A început repriza secundă. Wijnaldum i-a luat locul lui Robertson.

Pauză pe Anfield. Cormoranii speră în continuare la o revenire (1-3 la general).

'45+4 Catalanii pleacă pe contraatac, Alba primește o pasă filtrantă, dar este blocat la timp de Alisson.

'45+2 Vidal recuperează o minge, după câteva pase aceasta ajunge la Messi, care trage spre poartă din afara careului, dar ratează ținta.

'43 Robertson mai încearcă o dată poarta. Șutul său este respins cu ambele brațe de Vidal, însă Çakır nu observă și acordă lovitură de la colț.

'42 Henderson aruncă o pasă lobată peste apărarea catalanilor, însă Pique interceptează înainte ca mingea să ajungă la Mane.

Atmosfera este încinsă pe Anfield. Duelurile se înmulțesc, jucătorii ambelor echipe apelează la faulturi subtile (mai mult sau mai puțin).

'32 Foarte activ în prima jumătate de oră, Henderson rămâne întins pe jos, Klopp pregătește o schimbare (Wijnaldum se încălzește), însă căpitanul englezilor se ridică și revine pe gazon.

'23 Robertson vine din urmă, trage puternic spre poartă, însă ter Stegen are o intervenție spectaculoasă, din plonjon.

'22 Henderson înțeapă balonul spre poartă, Pique respinge cu capul.

'18 Messi pleacă spre poarta adversă, pasează pentru Coutinho, brazilianul încearcă un șut la colțul lung, însă conaționalul său din poarta adversarilor respinge din nou. Catalanii mai primesc un corner, mingea ajunge la Messi, însă argentinianul nu prinde cadrul porții.

'16 Catalanii pleacă în atac, ajung cu patru jucători în careu (superioritate numerică), însă Messi trage prea mult de timp și Matip îi fură excelent balonul.

'13 Messi îl încearcă pe Alisson cu un șut fără preluare, însă brazilianul este pe fază și respinge in-extremis peste poartă.

Fabinho intră dur prin alunecare, atinge mingea prima oară, dar îl lovește și pe Suarez și primește cartonaș galben.

'10 Mane cade în careu, Çakır lasă jocul liber și îi face semn să se ridice.

'7 Goool Liverpool! Cormoranii forțează, Mane îi pasează lui Henderson, acesta îl întinde pe ter Stegen, care respinge în lateral, însă Origi este pe fază și împinge mingea în poartă!

'1 Jordi Alba respinge în ultimul moment în corner de lângă Henderson. Cormoranii încep în atac.

A început partida. Catalanii au avut lovitura de start.

"You'll never walk alone" răsună pe Anfield.​ Fanii cormoranilor creează o atmosferă de vis, imnul Champions League a fost acoperit total.

Sursă foto: uefa / getty:

Prima repriză: