​Marți se va scrie un nou capitol al confruntărilor dintre echipele englezești în Champions League. Tottenham și Manchester City se vor duela pentru prima dată într-o competiție europeană, iar partida se va disputa pe noul "White Hart Lane". Celălalt meci al serii se va juca tot pe tărâm englezesc. Liverpool și Porto vor reedita întâlnirea din optimile ediției de anul trecut a competiției. "Dragonii" vin din nou pe Anfield și speră la o revanșă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tottenham vs Manchester City (22:00, Digi Sport 1, Telekom Sport 1, Look Plus)

Echipele probabile:

Tottenham: Lloris; Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose; Sissoko, Alli; Eriksen, Son, Winks; Kane. Antrenor: Mauricio Pochettino.

Absenți: Dier, Lamela (accidentați)

Incerți: Aurier, Llorente (accidentați)

Vor lipsi în meciul următor dacă vor primi galben: Alderweireld, Lamela, Son

Man. City: Ederson; Danilo, Stones, Kompany, Laporte; De Bruyne, Fernandinho, David Silva; Bernardo Silva, Jesus, Sterling. Antrenor: Pep Guardiola.

Absenți: Bravo, Zinchenko (accidentați)

Incerți: Agüero (probleme musculare), Mendy, Walker (accidentați), Delph,

Vor lipsi în meciul următor dacă vor primi galben: Agüero, Otamendi

Arbitri: Björn Kuipers (central), Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (asistenți) - toți din Olanda; Al patrulea oficial: William Collum (Scoția); VAR: Danny Makkelie (Olanda); Asistent VAR: Pol van Boekel (Olanda)

Întâlniri directe:

Rivale pe plan intern, Tottenham și Manchester City nu s-au întâlnit niciodată într-o competiție europeană. Cele două formații s-au aflat față în față de 156 de ori, "cetățenii" au câștigat 61 de partide, iar Tottenham s-a impus de 60 de ori. Alte 35 de confruntări s-au încheiat la egalitate.

Manchester City a câștigat ultimele trei meciuri directe oficiale, toate disputate în Premier League: 4-1 (în decembrie 2017), 3-1 (aprilie 2018) și 1-0 (octombrie 2018).

Tottenham și Manchester City se vor duela de trei ori în decurs de nouă zile. După manșa tur a sferturilor din Champions League, cele două echipe se vor întâlni în campionat, pe 13 aprilie, tot pe terenul lui Tottenham. Apoi, pe 17 aprilie, va urma partida retur din sferturile CL.

Ultimele cinci partide:

Tottenham - două victorii, două înfrângeri, un rezultat de egalitate

Tottenham - Crystal Palace 2-0

Liverpool - Tottenham 2-1

Southampton - Tottenham 2-1

Dortmund - Tottenham 0-1

Tottenham - Arsenal 1-1

Manchester City - cinci victorii

Man. City - Brighton 1-0 (Cupa Angliei, semifinale)

Man. City - Cardiff 2-0

Fulham - Man. City 0-2

Swansea - Man. City 2-3 (Cupa Angliei, sferturi)

Man. City - Schalke 7-0

Parcursul celor două formații până în sferturi:

Tottenham

Faza grupelor: locul 2 în Grupa B (8 puncte)

Rezultate: 1-2 (tur) și 1-0 (retur) cu Inter; 2-4 și 1-1 cu Barcelona; 2-2 și 2-1 cu PSV

Optimi: 3-0 și 1-0 cu Borussia Dortmund

Manchester City

Faza grupelor: locul 1 în Grupa F (13 puncte)

Rezultate: 1-2 și 2-2 cu Olympique Lyon; 2-1 și 2-1 cu Hoffenheim; 3-0 și 6-0 cu Shakhtar Donetsk

Optimi: 3-2 și 7-0 cu Schalke

Istoria celor două echipe în sferturile Champions League:

Tottenham s-a calificat în sferturile Champions League pentru prima oară după anul 2011. La precedentele două prezențe în această fază a competiției, Spurs a fost învinsă de Real Madrid la ediția 2010/11 (0-4 în deplasare, 0-1 acasă) și a câștigat cu Dukla Praga la ediția 1961/62 a Cupei Campionilor Europeni (0-1 în deplasare, 4-1 acasă).

Manchester City se află în sferturile Champions League pentru a treia oară. Anul trecut, trupa lui Guardiola era eliminată chiar în sferturi de o altă echipă din Premier League, Liverpool (0-3 în deplasare, 1-2 acasă). "Cetățenii' au mai evoluat în această fază a competiției la ediția 2015/16, când o învingeau pe Paris Saint-Germain (2-2 în deplasare, 1-0 acasă).

De știut:

  • Dacă va trece de Tottenham, Manchester City își va egala cea mai bună performanță în Champions League. "Cetățenii" au mai ajuns o singură dată în semifinale, în anul 2016, fiind eliminați de Real Madrid (0-0 acasă și 0-1 în deplasare).
  • Înaintea de victoria cu 3-0 în fața lui Dortmund în optimi, Tottenham nu caștigase niciodată un meci pe teren propriu disputat în fazele eliminatorii ale Champions Legue (o remiză și două înfrângeri).
  • Anterior, Manchester City a mai disputat patru partide în compania echipelor engleze în competițiile europene și le-a pierdut pe toate.
  • City a câștigat 21 din ultimele 23 de meciuri jucate în toate competițiile, având o singură înfrângere. În toată această perioadă, formația lui Pep Guardiola a înscris 72 de goluri și a încasat doar 11.
  • Manchester City a marcat două sau mai multe goluri în toate cele patru meciuri jucate în deplasare în actualul sezon de Champions League (3 victorii, o remiză).
  • Tottenham a încheiat la egalitate doar patru din cele 47 de meciuri jucate în actualul sezon în toate competițiile (29 victorii, 14 înfrângeri).
  • Pep Guardiola a pierdut doar două confruntări cu echipele antrenate de Mauricio Pochettino (8 victorii, 4 remize). Cei doi tehnicieni s-au mai intersectat și în Spania, când Guardiola se afla pe banca Barcelonei, iar Pochettino era la "cârma" lui Espanyol.

Liverpool vs FC Porto (22:00, Digi Sport 2, Telekom Sport 2, Look Sport)

Echipele probabile:

Liverpool: Allison; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Milner; Fabinho, Henderson, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mané. Antrenor: Jurgen Klopp.

Absenți: Robertson (suspendat), Gomez, Oxlade-Chamberlain (accidentați)

Incert: Lallana (probleme musculare)

Porto: Casillas; Maxi, Felipe, Militão, Alex Telles; Danilo, Otávio, Corona; Brahimi, Marega, Soares. Antrenor: Sérgio Conceição.

Absenți: Herrera (suspendat), Pepe (suspendat)

Incert: Alex Telles (accidentat)

Vor lipsi în meciul următor dacă vor primi galben: Éder Militão, Danilo, Otávio

Arbitri: Antonio Mateu Lahoz (central), Pau Cebrián Devís, Roberto del Palomar (asistenți) - toți din Spania; Al patrulea oficial: Ovidiu Haţegan (România); VAR: Jesús Gil Manzano (Spania); Asistent VAR: José María Sánchez (Spania).

Întâlniri directe: 6

Victorii Liverpool: 3

Victorii Porto: 0

Remize: 3

Golaveraj: 12-2

Liverpool și FC Porto s-au întâlnit ultima dată în optimile ediției de anul trecut a Champions League. "Cormoranii" s-au impus cu 5-0 la general (5-0 în deplasare, 0-0 pe teren propriu). Golurile partidei de pe Estadio do Dragao au fost înscrise de Mane (25', 53', 85'), Salah (29') și Firmino (69').

Ultimele cinci partide:

Liverpool - cinci victorii

Southampton - Liverpool 1-3

Liverpool - Tottenham 2-1

Fulham - Liverpool 1-2

Bayern - Liverpool 1-3

Liverpool - Burnley 4-2

Porto - patru victorii, un rezultat de egalitate

Porto - Boavista 2-0

Braga - Porto 1-1 (Cupa Portugaliei, semifinale)

Braga - Porto 2-3

Porto - Marítimo 3-0

Feirense - Porto 1-2

Parcursul celor două formații până în sferturi:

Liverpool

Faza grupelor: locul 2 în Grupa C (9 puncte)

Rezultate: 3-2 și 1-2 cu PSG, 0-1 și 1-0 cu Napoli, 4-0 și 0-2 cu FK Crvena zvezda

Optimi: 0-0 și 3-1 cu Bayern Munchen

Porto

Faza grupelor: locul 1 în Grupa D (16 puncte)

Rezultate: 1-1 (tur) și 3-1 (retur) cu Schalke, 1-0 și 3-2 cu Galatasaray, 3-1 și 4-1 cu Lokomotiv Moscova

Optimi: 1-2 și 3-1 (după prelungiri) cu AS Roma

Istoria celor două echipe în sferturile Champions League:

Liverpool se află pentru a doua oară consecutiv în sferturile Champions League. La ediția de anul trecut, "cormoranii" o învingeau în sferturi pe Manchester City, urmând să o elimine apoi pe AS Roma și să ajungă în finală (1-3 cu Real Madrid). În total, Liverpool are 14 prezențe în sferturile Champions League/ Cupa Campionilor Europeni, reușind calificarea de zece ori.

Porto are șapte prezențe în sferturile celei mai importante competiții inter-cluburi din Europa, cu un bilanț de două victorii și cinci înfrângeri (la general). Ultimul duel al celor de la Porto în sferturile Champions League a fost în ediția 2014/15. Formația portugheză era eliminată atunci de Bayern Munchen, deși câștigase prima manșă cu 3-1. Bavarezii s-au impus cu 6-1 pe teren propriu și au câștigat cu 7-4 la general.

De știut:

  • Liverpool este neînvinsă în ultimele 14 meciuri jucate în toate competițiile. Ultima înfrângere a fost înregistrată pe 7 ianuarie, 1-2 cu Wolves, în turul trei al Cupei Angliei.
  • Liverpool a pierdut o singură dată pe Anfield în acest sezon (17 victorii, 3 remize). "Cormoranii" au câștigat ultimele trei meciuri jucate pe teren propriu.
  • Liverpool a câștigat șase din cele opt duble manșe disputate în compania echipelor portugheze.
  • Ultima dată când Porto a trecut de faza sferturilor a fost în 2004, când a câștigat și trofeul. Echipa era condusă atunci de Jose Mourinho.
  • "Dragonii" nu au mai învins o echipă engleză într-o fază eliminatorie de la ediția din 2003/04, când echipa lui Mourinho se impunea la general în fața celor de la Manchester United în optimi (2-1 acasă, 1-1 în deplasare).
  • Porto nu a câștigat niciodată un meci disputat în Anglia, iar la ultimele șase deplasări nu a înscris niciun gol, încasând 13.