Johan Cruyff, fostul mare jucător și antrenor de la Ajax Amsterdam și FC Barcelona, a fost comemorat de clubul catalan, la trei ani de la dispariția acestuia, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un clip video postat pe rețelele de socializare, catalanii au readus la lumină un interviu cu Cruyff, în care acesta vorbește despre stilul său de joc, care l-a făcut celebru în istoria fotbalului.

Aici, olandezul vorbea despre mai multe caracteristici, precum posesia, dribbling-ul, prima atingere, presiunea pusă de atacanți, recuperarea sau rolul fundașilor de bandă.

"Când ai mingea, adversarul nu poate înscrie. Deci, este vorba de organizare și poziționare. Când ai mingea și domini, ești în control. În fotbal este bine să fii în control pentru a putea face ce-ți dorești pe teren. Dacă nu pierzi mingea în timpul construcției, așa cum am mai zis-o de multe ori, le este foarte dificil adversarilor să contraatace.

Un lucru foarte bun făcut de noi era prima atingere, care dă ritmul jocului. Când pierdeam posesia în atac, presiunea era pe noi. Pentru a recupera mingea, nu ai nevoie de tot piciorul, ci doar de vârf.

Un fundaș de bandă poate contribui mai mult și să devină "aripă" pentru că dispune de mult spațiu, iar dacă avansează foarte mult în flanc, "aripa" lor e nevoită să joace ca fundaș.

Când suntem în jumătatea adversă, de acolo până la poartă mai este foarte puțin spațiu, iar dacă ai viteză, trebuie să te folosești de teren. Mai mult spațiu, mai multă viteză. Mai puțin spațiu, iar viteza devina relativă, deci trebuie să cauți tot timpul spațiul pentru a putea beneficia de avantajul vitezei", spunea Cruyff.

Johan Cruyff este o figură emblematică pentru ceea ce înseamnă lumea fotbalului. Ca jucător a obţinut trei Cupe ale Campionilor cu Ajax, o Cupă UEFA şi o Cupa Intercontinentală. A primit Balonul de Aur de trei ori, în 1971, 1973 şi 1974 şi a fost Gheata de Aur a Cupei Mondiale din 1974. Fostul antrenor al Barcelonei i-a avut elevi pe Gheorghe Hagi și Gică Popescu.

Cruyff a fost diagnosticat cu cancer în 2015 și a fost supus unor teste amănunțite pentru a se afla exact stadiul îm care se afla boala. Acesta s-a stins din viață pe 24 martie 2016, la 68 de ani.