Însă clonarea lui Messi nu ar garanta că vom avea o nouă stea a fotbalului mondial, a precizat Navarro. "Genetica ne oferă un cadru. Această persoană ar putea avea acelaşi potenţial ca şi Messi, pentru că, în final, calităţile fotbalistice ale lui Messi implică două componente: una genetică foarte clară şi alta educativă, circumstanţială, ambientală. Messi este Messi şi în propriile sale circumstanţe, nu doar datorită încărcăturii genetice. El este Messi şi datorită mediului din casa sa, atunci când era mic, a perioadei petrecute în La Masia (academia clubului FC Barcelona - n.red.), a tratamentului hormonal pe care l-a primit", a adăugat cercetătorul.
"Genetica oferă un potenţial, aşa cum a fost şi în cazul lui Messi, ea ne-a oferit un potenţial. Dacă acest potenţial este sau nu fructificat, aceasta este munca noastră. Este rodul circumstanţelor noastre, a voinţei noastre, a mediului nostru", a conchis Arcadi Navarro.
Se fac eforturi uriase pentru patrimonii legate de avere, de arta, de cultura si limba.
Se duc batalii inversunate, mediatic si juridic, pentru salvarea patrimoniului genetic al altor specii (pe cale de disparitie).
Dar patrimoniul genetic uman e lasat complet la voia intamplarii si nu e protejat prin nici un fel de politica activa.
Exista doar cateva restrictii pasive (interdictii legate de incest si de relatii de reproducere intre rude apropiate sau persoane cu anumite maladii).
Ne ingrijoram ca dispar exemplare unice de balene cu cocoasa sau ne chinuim sa amelioram rase de caini (prietenul omului, inteligent si loial) dar pt specia umana lasam lucrurile asa "cum da Domnul" sau cum vrea "mama Natura".
Fara potentialul patrimoniul genetic, nu putem reusi nimic important in viata, pt ca nu am avea pe ce baza sa construim o personalitate, sa invatam si sa aplicam cunostinte despre noi si lumea inconjuratoare.
Cred ca treptat, pe masura ce se inteleg mai bine mecanismele genetice, oamenii vor pricepe ca au acolo, individual, un patrimoniu inestimabil, mult mai "profitabil" in viata decat alte tipuri de patrimoniu pe care le-ar putea poseda.
Sunt state, precum China, care avanseaza discret si foarte ferm catre o societate in care indivizii vor avea posibilitatea sa fie mai atenti cu patrimoniul genetic lasat mostenire descendentilor.
Pentru ca iti poti avantaja sau penaliza urmasii, in functie de ce le lasi ca patrimoniu genetic dupa imperecherea cu partenerul/partenera de viata.
Stalin considera stiinta genetica drept una "burgheza" pt ca inevitabil demonstra ca oamenii nu sunt egali din nastere.
Adeptii marxismului (inclusiv sub forma "progresista") vor sa interzica orice ameliorari sau protejari juridice ale patrimoniului genetic individual.
O va face China, Rusia, alte puteri si Occidentul va pierde o batalie esentiala.