Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat dreptate clubului de fotbal PSG în litigiul său cu UEFA, legat de fair-play-ul financiar, însă gruparea franceză nu a scăpat cu totul de griji, scrie AFP, citată de Agerpres.

Tribunalul de Arbitraj SportivFoto: tas-cas.org

Cea mai înaltă jurisdicţie sportivă a "anulat" decizia forului fotbalistic european, anunţată în septembrie, de a reexamina dosarul lui PSG, care iniţial fusese clasat în luna iunie. TAS, cu sediul în oraşul elveţian Lausanne, consideră că ancheta a fost "închisă" în luna iunie, iar concluziile sale au fost "definitive".

După traumatismul european al eliminării sale în Champions League de către Manchester United, PSG obţine o mare victorie juridică, scăpând de o ghiulea pe care o târăşte după ce a cheltuit 400 de milioane de euro în vara lui 2017 pentru aducerea lui Neymar şi Kylian Mbappe.

UEFA anunţase în septembrie că PSG va fi supus ''unei examinări mai aprofundate''.

UEFA a deschis o anchetă formală în septembrie 2017 la presiunea mai multor forţe ale fotbalului european, printre care Spania, unde a evoluat timp de patru ani vedeta Neymar, înainte de a fi transferat de PSG pentru 222 milioane de euro, un record. La această sumă se adaugă cele 180 de milioane de euro plătite de PSG pentru Mbappe.

Ancheta ICFC, instanţa însărcinată cu controlul financiar al cluburilor în cadrul forului fotbalistic european, a fost închisă în iunie, dar redeschisă o lună mai târziu. Camera sa de judecată a decis să ''trimită cazul în faţa Camerei de instrucţie a ICFC pentru o examinare mai aprofundată'', a precizat în septembrie UEFA.

PSG a atacat la TAS această "examinare mai aprofundată", estimând că a existat un viciu de procedură, deoarece nu a fost respectat termenul de recurs de 10 zile pentru a deschide orice reexaminare. Tribunalul a fost convins de acest argument.

Pus în practică din 2011, fair play-ul financiar (FPF) interzice cluburilor angajate în competiţiile europene (Liga Campionilor, Europa League) să cheltuiască mai mult decât produc. În orice caz, ele nu trebuie să aibă un deficit mai marte de 30 de milioane cumulat pe trei exerciţii financiare.

În caz de nerespectare a regulamentului, UEFA poate sancţiona un club, mergând de la un simplu avertisment până la excluderea din cupele europene sau interzicerea efectuării de transferuri. PSG a fost deja sancţionat în trecut, fără a ajunge la excludere.

PSG a început deja să respecte cerinţele ICFC, clubul obţinând venituri de circa 60 de milioane de euro în ultimul mercato de vară.

Sarcina lui PSG nu s-a terminat, chiar dacă recursul său la TAS a avut succes. Problema riscă să revină pe tapet lunile viitoare: FPF interzice un deficit de peste 30 de milioane de euro în ultimele trei exerciţii contabile.

Pentru a-şi dovedi buna-credinţă, PSG încearcă să arate că poate obţine venituri fără ajutorul sponsorilor săi qatarieni. Potrivit presei, clubul trebuie să facă rost de circa 100 de milioane de euro până la finalul sezonului, pentru a prezenta conturi echilibrate pe 30 iunie şi a amortiza transferurile lui Neymar şi Mbappe. Astfel, clubul ar putea fi nevoit să vândă cel puţin un jucător la încheierea actualei stagiuni, ca să evite sancţiuni extrasportive ce ar merge de la o simplă amendă la excluderea din competiţiile europene.