Consiliul FIFA se va pronunţa, vineri, la Miami, cu privire la eventualitatea participării a 48 de echipe la ediţia din 2022 a Cupei Mondiale, din Qatar, însă o decizie va fi luată, în iunie, la Paris, relatează AFP, potrivit Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Membrii Consiliului FIFA îşi vor exprima, vineri, punctul de vedere cu privire la studiul de fezabilitate realizat de FIFA, care înclină în favoarea trecerii la un format al CM cu 48 de echipe de la ediţia din 2022. Momentan, o astfel de schimbare de format este ratificată pentru ediţia din 2026.

“Membrii consiliului se vor pronunţa cu privire la concluziile studiului de fezabilitate, conform cărora este posibilă o Cupă Mondială cu 48 de echipe în Qatar, în 2022, dacă o ţară sau ţări vecine vor găzdui meciuri”, se arată într-un document văzut de jurnaliştii de la AFP.

Decizia finală cu privire la acest subiect va fi luată de Congresul FIFA, în 6 iunie, la Paris.

Potrivit studiului de fezabilitate, o Cupă Mondială cu 48 de echipe în loc de 32 ar genera “venituri suplimentare de 300 până la 400 de milioane de dolari”. Însă pentru a se trece de la un program cu 64 de meciuri la unul cu 80 de meciuri unele partide ar trebui să se dispute în afara Qatarului, într-o ţară vecină. “Nicio ţară nu este favorită. Cinci ţări şi-ar putea manifesta interesul: Bahrain, Kuwait, Arabia Saudită, Oman şi Emiratele Arabe Unite”, a declarat o sursă citată de AFP.

Situaţia geopolitică din regiune nu îi este însă favorită Qatarului. În 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Egiptul au impus un embargo economic şi diplomatic Qatarului, căruia-i reproşează că este prea apropiat Iranului, marele rival regional al Riadului, şi pe care-l acuză că susţine terorismul, din cauza bunăvoinţei sale faţă de mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, scrie News.ro.