​UEFA a revenit vineri amănunţit asupra fazelor de joc care au dat naştere unor polemici în această săptămână în Liga Campionilor, inclusiv asupra penalty-ului împotriva lui PSG, apărând, cu ajutorul unor fotografii, deciziile arbitrilor, luate cu sau fără ajutorul VAR, scrie AFP, care menţionează că aceste precizări ale forului fotbalistic european sunt un lucru neobişnuit, potrivit Agerpres.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Legat de henţul fundaşului parizian Presnel Kimpembe şi penalty-ul dictat pentru Manchester United în minutele de prelungire (victorie cu 3-1 şi calificare a echipei engleze), arbitrul, care nu a "detectat clar" henţul în timp real, a fost convins de mai multe reluări, a explicat UEFA.

"Mâna fundaşului nu a fost lipită de corp", ceea ce a "mărit suprafaţa corpului jucătorului" şi a împiedicat mingea să-şi continue traiectoria "în direcţia porţii".

Arbitrul a estimat mai ales că "distanţa parcursă de minge" după şutul lui Diogo Dalot înainte de a-l atinge pe Kimpembe "nu a fost scurtă". Jucătorul ar fi putut evita deci atingerea mingii fiindcă "impactul nu a fost neaşteptat".

Atacantul vedetă al lui PSG, Neymar, accidentat şi prezent în tribune la acest meci, a reacţionat vehement pe reţelele de socializare: "Este o ruşine. Au pus patru tipi care nu înţeleg nimic din fotbal ca să urmărească un şut cu încetinitorul la televizor".

Legat de meciul Real Madrid - Ajax Amsterdam (1-4), s-a pus întrebarea dacă mingea a ieşit în aut la faza care a dus la al treilea gol al oaspeţilor. După vizionarea fazei, "nu a existat nicio dovadă concludentă că mingea a depăşit în totalitate linia de tuşă", s-a apărat instanţa fotbalului european.

În această săptămână au fost de asemenea mult discutate două faze din prelungirile meciului FC Porto - AS Roma, câştigat cu 3-1 de gazde, care au obţinut calificarea.

În ce priveşte penalty-ul primit de Porto (min. 116) după o tragere de tricou semnalată de asistenţa video arbitrului, UEFA a explicat că acesta din urmă a fost "convins" de reluarea fazei. Asistentul video a verificat de altfel dacă la acea acţiune nu a fost ofsaid.

În minutul 121, Roma a cerut penalty după un contact între atacantul său Patrik Schick şi Moussa Marega. După vizionare, asistentul video i-a confirmat arbitrului că a luat decizia corectă când nu a dictat penalty. Astfel, arbitrul nu s-a dus să revadă imaginile, potrivit regulamentului.

"M-am săturat de acest rahat", a reacţionat după meci pe Twitter preşedintele Romei, James Pallotta.

Sursa foto: uefa.com