Un tribunal din Budapesta a decis extrădarea în Portugalia a lui Rui Pinto, aflata la originea Football Leaks, informează AFP. "Cererea de extrădare nu poate fi refuzată", a precizat, marţi, tribunalul, informează News.ro.

Football leaksFoto: Football Leaks / Facebook

Decizia nu este definitivă, portughezul putând face apel.

În vârstă de 30 de ani, Rui Pinto este acuzat în ţara sa de tentativă de extorcare în formă agravată şi de furt de date. Avocaţii lui susţin însă că Pinto este un important avertizor de integritate. La rândul său, Pinto a declarat că nu a obţinut beneficii materiale după dezvăluirile sale, care au servit interesului general, arătând corupţia din fotbalul european.

Rui Pinto a fost reţinut, în 16 ianuarie, al Budapesta, după ce pe numele său a fost emis din Portugalia un mandat european de arestare. El a fost ulterior eliberat condiţionat.

Pinto, considerat de autorităţile portugheze un hacker, a obţinut documentele publicate de consorţiul de instituţii mass-media European Investigative Collaborations. Stabilit la Budapesta, din 2015, Rui Pinto a făcut posibil accesul la zeci de milioane de documente oficiale, multe arătând nereguli grave în fotbalul european - evaziune fiscală, fraudă, corupţie - pe baza cărora au fost deschise anchete în mai multe ţări vest-europene.