Anchetatorii britanici au anunţat că vor efecuta în următoarele zile o operaţiune subacvatică asupra epavei avionului prăbuşit în Canalul Mânecii, în care se aflau fotbalistul Emiliano Sala şi pilotul David Ibbotson, informează lefigaro.fr, potrivit News.ro.

Prima imagine cu aeronava in care se afla Emiliano SalaFoto: captura dailymail.co.uk

O operaţiune de colectare a unor elemente este în curs, a declarat un purtător de cuvânt al AAIB, departamentul britanic de Investigare a Accidentelor Aviatice, pentru AFP.

Întrebat dacă AAIB intenţionează să recupereze corpurile din avion şi întreaga epavă, purtătorul de cuvânt a evitat un răspuns clar, precizând că în următoarele două zile va fi efectuată o operaţiune subacvatică.

David Mearns, "vânătorul" de epave care a localizat aparatul, duminică, pe fundul Canalului Mânecii, consideră "imperativă" recuperarea corpurilor.

Mearns, directorul societăţii Blue Water Recoveries, angajată de familia fotbalistului Sala, pentru a continua căutările avionului dipărut la 21 ianuarie, a predat anchetatorilor AAIB problema recuperării aparatului.

"Timpul presează când e vorba de corpuri, este deci imperativ să se treacă la recuperarea avionului şi corpurilor. AAIB adună toate elementele, pentru evaluarea modului în care vor proceda, ce echipamente sunt necesare, ce ambarcaţiuni, scafandri. Trebuie văzut cum se poate ridica avionul fără a fi deplasate corpurile şi asigura că se recuperează tot. Operaţiunea este posibilă din punct de vedere tehnic: adâncimea nu reprezintă o problemă, iar cu nava potrivită se pot gestiona condiţiile meteo. Sincer, e o chestiune de voinţă", a declarat Mearns, pentru AFP.

Departamentul britanic de Investigare a Accidentelor Aviatice (AAIB) a anunţat, luni, că o persoană aflată în avionul Piper Malibu, prăbuşit în Canalului Mânecii, apare în imaginile transmise de submarinul telecomandat.

"În mod tragic, o persoană este vizibilă în epavă, pe imaginile video transmise de ROV (Remotely Operated Vehicle, submarin telecomandat). AAIB ia în considerare paşii următori, consultându-se cu familiile pilotului şi pasagerului şi cu poliţia", a anunţat AAIB, într-un comunicat.

Epava avionului în care se afla fotbalistul argentinian Emiliano Sala şi pilotul David Ibbotson a fost găsită, duminică, pe fundul Canalului Mânecii.

Căutările autorităţilor britanice pentru găsirea avionului în care se aflau fotbalistul Emiliano Sala şi pilotul David Ibbotson au fost reluate duminică.

Departamentul britanic de Investigare a Accidentelor Aviatice (AAIB) a anunţat că nava Geo Ocean III va ajunge în zona în care vor avea loc căutările la ora 09.00 GMT. Alături de o navă finanţată din fonduri private, aceasta va scana fundul mării cu sonarul.

Miercuri, AAIB a anunţat că resturi de la un avion, probabil de la aparatul de zbor în care se afla Emiliano Sala, au fost găsite pe o plajă din Franţa şi că vor avea loc căutări pe fundul mării, pe o suprafaţă de patru mile marine pătrate.

Autorităţile britanice au stabilit, după analizarea traseului avionului şi a ultimei poziţii ştiute a aparatului de zbor, o zonă prioritară de căutare a avionului pe fundul mării, cu o suprafaţă de patru mile marine pătrate.

Avionul de tip Piper Malibu, în care se afla fotbalistul argentinian Emiliano Sala, a fost dat dispărut, la 21 ianuarie, în timp ce se afla deasupra Canalului Mânecii, după ce a pierdut contactul cu controlorii de trafic. Sala se întorcea la Cardiff, pentru a se alătura echipei la care fusese transferat, după o scurtă vizită la Nantes, unde a călătorit cu acelaşi aparat pentru a-şi lua la revedere de la foştii lui colegi.