Selecţionerul Cosmin Contra a declarat, marţi, că s-a întâlnit în Italia cu agenţi de jucători şi cu conducători de cluburi, care i-au transmis că fotbaliştii români nu au valoare pentru grupările din vestul Europei, informează News.ro.

Cosmin ContraFoto: frf.ro

"Am avut norocul sau ghinionul să stau la hotel la Milano cu agenţi de jucători şi preşedinţi. Am achimbat nişte cuvinte cu ei. Din păcate, fotbalistul român nu mai este văzut cum a fost văzut înainte. Deocamdată. Sperăm ca lucrurile acestea să se schimbe, odată cu participarea naţionalei de tineret (n.r. - la CE) şi sper eu prin calificarea echipei mari la Campionatul European de anul viitor, poate fotbalistul român va fi văzut altfel. Au întrebat 3-4 directori sportivi de la echipe din Italia, cu care m-am întâlnit, de ce în momentul de faţă jucătorul român nu este văzut ca o posibilitate la un club mediu înspre foarte bun, într-un campionat puternic. Şi au zis că, din păcate, în ultimii ani, nu a ieşit niciun jucător care să fie sau să dea randament la o echipă la care a fost transferat şi din punctul acesta de vedere jucătorul român nu mai este văzut foarte bine în străinătate. Nu ne impunem, din păcate. Din punct de vedere mental, încă suntem departe de ceea ce se cere în momentul de faţă în fotbalul exigent. Pentru că, din punct de vedere calitativ, avem calitate, avem jucători calitativ buni, dar din păcate fizic, mental, nu suntem la un nivel la care să rămânem în campionatele puternice, să ne impunem şi să ajungem la echipe foarte mari", a spus Contra, la DigiSport.

Contra a urmărit, sâmbătă, meciul AC Milan - Napoli, scor 0-0, din etapa a 21-a a campionatului italian Seria A.

Selecționerul a declarat că a vorbit cu Nicuşor Stanciu înainte de transferul lui de la Sparta Praga în Arabia Saudită şi că a simţit că jucătorul şi-ar fi dorit ca grupările să nu se înţeleagă.

"E decizia jucătorului de a pleca acolo unde oferta pentru el şi pentru club a fost foarte bună. Fiecare jucător îşi alege drumul în viaţă. Eu sper să nu fie afectat nivelul lui fotbalistic, cunoscându-l pe Nicuşor cum este, ca jucător şi ca persoană, şi cum se pregăteşte. Vom vedea cum îl va afecta pe el nivelul fotbalului de acolo. Dacă va veni la naţională şi va avea acelaşi randament, nu vor fi probleme. Dacă randamentul va scădea, atunci poate va fi afectată pe viitor venirea la echipa naţională. Am vorbit puţin cu el. Din ce l-am simţit eu, sincer, era ca să nu se facă (n.r. - transferul). El a avut o problemă la sfârşitul anului trecut cu antrenorul şi mi-a zis că situaţia lui cu antrenorul nu e una plăcută, în momentul de faţă, la Sparta Praga. Singura ofertă foarte bună a fost de la această echipă şi el spera ca cluburile să nu se înţeleagă. Pană la urmă s-au schimbat lucrurile şi el a acceptat această provocare. Eu cred că şi-ar fi dorit să aibă pe masă o altă ofertă din care să aleagă. Din Europa. Cred că şi-ar fi dorit foarte mult să aibă o ofertă bună din Europa. Din păcate acea ofertă nu a venit şi a plecat acolo. Eu cred că şi clubul l-a împins de la spate să accepte această ofertă, din ce am simţit eu în glasul lui", a mai spus Contra.

Mijlocaşul Nicolae Stanciu va juca la formaţia Al-Ahli, a anunţat, luni seară, clubul saudit, precizând că românul va semna un contract pe trei sezoane şi jumătate. În vârstă de 25 de ani, Stanciu a jucat la Sparta Praga din ianuarie 2018, când a semnat un contract până în 2021.

Cosmin Contra a afirmat că a discutat cu antrenorul echipei Napoli, Carlo Ancelotti, care i-a transmis că fundaşul Vlad Chiricheş ar putea fi apt de joc la începutul lunii martie. Chiricheş este indisponibil din septembrie trecut, de la meciul cu Muntenegru, în care a suferit o ruptură a ligamentului încrucişat anterior la genunchiul stâng.

"Am vorbit cu Ancelotti la meciul cu Milan de sâmbătă. Mi-a spus că îl vede foarte bine pe Chiricheş, dar în moemntul de faţă el dorea foarte mult să forţeze, să forţeze şi l-au temperat un pic din punctul ăsta de vedere. El mi-a zis că, dacă va evolua ca până acum, la începtul lui martie poate fi disponibil să joace. L-am întrebat dacă are şanse să joace vreun meci până la convocările pentru echipa naţională şi mi-a spus că posibilitatea există, dar să nu aibă probleme. Sperăm să aibă două-trei meciuri în picioare până la ora meciurilor cu Suedia şi Insulele Feroe sau cel puţin un meci întreg să aibă în picioare. Eu mi-aş dori să aibă două meciuri", a mai declarat selecționerul.

România va juca în luna martie primele partide din preliminariile Campionatului European din 2020. La 23 martie, tricolorii vor întâlni Suedia, în deplasare, iar la 26 martie vor juca împotriva reprezentativei Insulelor Feroe, pe teren propriu.