Manchester City are visteria plină de petrodolari, dar este zgârcită în a da informații privind (in)corectitudinea financiară / Lleyton Hewitt, atacat de starurile din echipa de Cupa Davis, este susținut cu tărie de marele John Newcombe.

Tomic si HewittFoto: Colaj foto

Manchester City refuză să comenteze pentru UEFA acuzațiile că ar fi încălcat regula de fair-play financiar. Comitetul UEFA responsabil pentru fair-play financiar (FFP) a notificat înainte de Crăciun clubul, invitându-l să comenteze informațiile publicate de Der Spiegel, conform cărora declarațiile lui Manchester City din perioada 2013-15 ar fi fost „o țesătură de minciuni”. Dar clubul nu a răspuns decât că acuzațiile sunt susținute de e-mailuri „piratate sau furate” și a cerut organizației continentale să asigure o mai mare protecție împotriva piratării. Nu a fost deschisă o investigație oficială, se pare doar că UEFA și organismul de control financiar al cluburilor (CFCB) cântăresc încă dacă vor lansa una, pentru care La Liga și alte cluburi fac presiuni. Dacă o vor face, Premier League este cea care va trebui să ceară de la Manchester City o serie de alte informații confidențiale, inclusiv e-mailuri interne.

Der Spiegel susține că acuzațiile s-au bazat pe un mic număr de e-mailuri pasate de o persoană anonimă din Portugalia, numită John. Spiegel pretinde că „John” a negat că e-mailurile interne provenite de la City, UEFA, FIFA și mai multe cluburi și organizații, ar fi fost piratate, spunând că a avut surse corecte. Revista consideră ca fiind cele mai grave extrasele scurte din mesaje interne care arată că sponsorizări de la compania aeriană Etihad și alte companii de stat erau de fapt plătite de șeicul Mansour bin Zayed al-Nahyan, proprietar al clubului și membru de vază al familiei conducătoare din Abu Dhabi.

Proprietarii pot alimenta cluburile prin sponsorizări, doar că sumele trebuie să se încadreze într-o valoare corectă de piață. CFCB a mai găsit pierderi superioare celor permise de FFP, clubul fiind de acord cu unele sancțiuni în mai 2014, dar nu a aflat dacă sponsorizările Etihad, în prezent pe tricouri, pe stadion și pe noul campus de antrenament, sunt supraevaluate. Etihad a negat într-o declarație publică că banii veneau de la Mansour, afirmând că „obligațiile financiare [ale companiei] ... au fost întotdeauna ... obligația și responsabilitatea exclusivă ... a lui Etihad Airways”, dar City a refuzat să abordeze conținutul acuzațiilor.

Când CFCB a transmis invitația la comentarii, City a înțeles să răspundă cu o solicitare similară poziției sale publice de după publicarea acuzațiilor: un refuz de a aborda esența subiectelor, din cauză că e-mailurile fuseseră piratate sau furate și scoase din context. Surse informate au spus că scrisoarea de la club argumenta că, din moment ce fuseseră publicate și mesaje interne de la UEFA, organizația ar trebui să-i sprijine pe City și alte cluburi să sporească ciber-securitatea fotbalului european.

Întrucât City a refuzat să comenteze, dar nici nu a negat că că e-mailurile citate erau originale, se pare că CFCB și UEFA poartă discuții interne despre maniera în care să procedeze. Aleksander Ceferin, președintele UEFA și Yves Leterme, președintele CFCB au vorbit public în termeni generali despre cea mai mare sancțiune pentru un club dovedit că a încălcat regulile, și anume excluderea din Liga Campionilor. Un purtător de cuvânt al UEFA a spus că nu sunt noutăți după scurtele comentarii ale lui Ceferin despre City de luna trecută, când acesta declarase; „Evaluăm situația. Avem un organism independent [CFCB] care lucrează la asta. Foarte curând veți avea un răspuns despre ce se va întâmpla în acest caz concret”. (The Guardian)

Tennis Australia vrea o întâlnire de împăcare între Tomic și Hewitt. Luni seara, Bernard Tomic a făcut valuri cu declarația că Lleyton Hewitt, căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis, este egoist, provoacă vrajbă și ar trebui să plece. Wally Masur, șeful secției de performanță la Tennis Australia, crede că o întâlnire în spatele ușilor închise între cei doi ar rezolva lucrurile, chiar dacă o asemenea perspectivă este îndepărtată. Hewitt a râs de atac, spunând că „Bernie e Bernie și când pierde, și când continuă, și când se plânge”. Având însă în vedere ascensiunea din 2018 a lui Tomic în clasamentul ATP în contextul auto-exilului din echipă și poziția lui Hewitt în fruntea tenisului masculin australian, o reconciliere ar fi în interesul sportului.

Masur, care a fost căpitan de echipă în 2015, când Australia a jucat în semifinalele Cupei Davis cu Hewitt și Tomic pe teren, spune că tenisul depinde de personalități puternice. „Ca să fii un bun tenisman trebuie să fii încăpățânat. Și acești băieți au un trecut. Poate că există un sentiment de frustrare la Lleyton că Bernie nu și-a maximizat potențialul”. Dar poate că există frustrare și la Tomic că Hewitt nu l-a ajutat să-și crească potențialul și poate ar fi vrut ca dublul campion de Mare Șlem să-l antreneze tot timpul.

Dar John Newcombe, legenda tenisului australian, care l-a adus pe Hewitt la echipa de Cupa Davis în 1997, îl somează pe fostul nr. 1 mondial să nu depună armele și să continue schimbarea culturii în tenisul australian. Îndemnul lui Tomic pentru „plecarea” lui Hewitt este susținut de afirmația că nu numai el, ci și colegii Nick Kyrgios și Thanassi Kokkinakis nu mai vor să joace în Cupa Davis sub comanda lui. Newcombe îl aplaudă însă pe Hewitt pentru că răsplătește munca susținută prin selecționarea în echipă și prin wildcard-uri la șlem, nu alege jucătorii după reputație. „Cred că Lleyton face o treabă nemaipomenită. I-am spus zilele trecute: se tot spun lucruri, privește-le cu superioritate. Nu trebuie să te aperi. Oricine poate vedea ce faci aici. Îți dai sufletul, ai creat un grup de jucători care muncesc 100%. Ei te iubesc, te respectă pentru ce faci pentru ei și dacă unii vor să te vorbească de rău, e treaba lor. Publicul vede ce face Lleyton, dar când Bernie apucă un microfon atacă Tennis Australia sau pe cineva din interior”.

Susținerea lui Newcombe pentru Hewitt este reflectată de clasament. Alex de Minaur, John Millman și Jordan Thompson, care au reprezentat Australia în grupa mondială playoff din Austria în septembrie, sunt toți clasați deasupra lui Nick Kyrgios, care va coborî pe locul 67 în lume după cea mai timpurie eliminare la un Open în șase participări. Tomic (84) și Kokkinakis (132) sunt și mai departe. (The Age, Australia)